Bynære opplevelser: Kirkenes: I grenseland | Din Fritid
Bynære opplevelser: Kirkenes

I grenseland

Byen er endepunkt både for Hurtigruten og E6. Russland er nærmeste nabo, og derfor er de fleste gatenavn i Kirkenes på både russisk og norsk.


Skiltene viser tydelig nærheten til nabolandet med gatenavn skrevet på russisk.

Sett deg i bobilen ved Svinesund eller kom deg inn på E6 i en annen påkjøring. Følg veien nordover gjennom vårt langstrakte land. Da vil du oppleve halvparten av landets fylker og kjøre gjennom 85 tuneller på til sammen 102,7 km. Etter 2578 km på Norges lengste vei ender E6 i Kirkenes, Vest-Europas ytterste grense mot Russland.


Parkeringen ved hurtigrutekaia har god plass til bobiler. Plassen gruslagt og det finnes kommunal tømmestasjon på nabotomten. Det er ikke strøm, men gratis parkering.

Din Fritid ankommer byen en septemberdag, og har akkurat rigget til bobilen på grusplassen ved hurtigrutekaia når nettopp Hurtigruta legger til og turistene stormer ut. Guidene tar med seg turistene for å oppleve grensestasjonen på Storskog, tur med elvebåt, kongekrabbesafari, hundeturer, fisketurer og snøhotell. Vinterstid er nordlysturer veldig populært å være med på. Alt dette kan også du som bobilturist være med på: Enten kan du bli med på de organiserte turene eller du kan utforske på egenhånd.


Kongekrabber, snøhotel og turer med elvebåt står høyt på listen for hva besøkende vil oppleve.

Handletur

Arne og Ranveig har tatt bobilen og reist de 250 kilometerne fra Båtsfjord til Kirkenes. Her har de funnet seg en plass ved hurtigrutekaia, halvannen kilometer utenfor byens sentrum.

– Vi bruker bobilen hele sommeren. Med bobilen kan vi stoppe hvor vi vil, og vi drar på tur så fort vi kan. Bobil har vi hatt så lenge jeg kan huske, forteller Arne fornøyd.

– I Båtsfjord er det bare to matbutikker, så vi drar gjerne hit til Kirkenes for å handle. Her er det større utvalg og andre typer butikker. Noen ganger tar vi også turen over grensen til Finland for å handle på polet, sier Arne.


Arne og Ranveig har tatt turen fra Båtsfjord til Kirkenes med bobilen for handel og kos.

Parkeringen vi begge står på er en gruslagt parkeringsplass og ikke merket spesielt for bobiler. Her er det fin utsikt, ikke minst for å følge med på når Hurtigruta legger til og turistene strømmer ut fra båten for å oppleve byen og området.

– Her er fine forhold. Det er tømmestasjon og påfylling av vann i nærheten, men vi savner strøm og et sted å tømme søppel her på plassen, sier Ranveig, som er klar for en ny runde med shopping.

Grenseløsfestival

I Kirkenes treffer vi flere med bobil. Dag Sommer har tatt turen fra Vadsø for å oppleve festivalen som arrangeres første helg i september hvert år.

– Nå har vi parkert i sentrum. Denne parkeringen ved Politihuset er ofte full, men vi fant en åpning. Her står vi midt i byen, kort vei å gå til alt, butikker og restauranter. Denne helgen er det liv i byen med mange besøkende, og da er det fint å stå i sentrum. Campingplassen ligger for langt unna, så der stopper vi ikke, forteller Dag.


Dag Sommer har tatt turen fra Vadsø for å gå på festival.

– Vi er pensjonister og bruker bobilen mye. Favorittområdet vårt er Øst-Finnmark. Av og til setter vi nesen mot Alta-området. Vi fricamper for det meste. Bobilen vår står i ro på svarteste vinteren. Vær, vind og kjøreforhold gjør det utfordrende, så da er det aktiviteter hjemme som gjelder, forteller Dag, som anbefaler alle å besøke byen.

Storskog og Grense Jakobselv

Storskog grensestasjon er Norges eneste grensepasseringssted mot Russland. Grensestasjonen ligger 20 kilometer sørøst for Kirkenes. Her kan du komme tett på denne kjente plassen, men ikke kjør eller gå forbi bommen og inn på stasjonen om du ikke har visum og papirer i orden!

Har du lyst på en tur over grensen, gjør man det enklest ved å melde seg på guidet tur hos Pasvikturist og la bobilen stå i Kirkenes. De arrangerer dagsturer til de nærmeste nabobyene: Nikkel, Zapolyarny og Murmansk (overnatting).

Pasvikturist ordner alt papirarbeid med det russiske generalkonsulatet i Kirkenes. Ønsker du å kjøre egen bobil inn i Russland må det planlegges, og du må selv søke om visum i god tid. Behandlingstiden varierer etter sesongen, men er minimum åtte arbeidsdager. Vær oppmerksom på at eier av bobilen må være med i bilen og at man må ha gyldig grønt kort (forsikringsbevis). Ifølge NAF anbefales det også å ha internasjonalt førerkort når man skal kjøre i Russland.

Smak av Russland

Når du er i området anbefales et stopp på Gapahuken. 490 meter fra Russland, nede ved vannet, ligger restauranten med flott utsikt til vår nabo i øst. Noen-og-tredve turister fra hele verden kommer daglig innom med sine guider for å oppleve stedets utsikt og spesialitet.


Heidi Haaker serverer Bortsj, russisk rødbetsuppe. Suppen har alt du trenger av vitaminer på en dag kan Heide fortelle.

– Turistene synes det er spennende å få en smak av Russland. Vi serverer Bortsj, en russisk rødbetsuppe. Suppen er populær og den har alt du trenger av vitaminer, forteller Heidi Haaker idet hun øser opp en ny porsjon til fornøyde turister.

– De besøkende er nysgjerrige og vil gjerne vite mer om kulturen vår. Jeg må fortelle at jeg er same og at jeg kan snakke samme språk som russiske samer. Vi snakker nord-samisk. De vil høre om sommerkofta fra Sør-Varanger som jeg har på meg, forteller Heidi med et stolt smil.

– Vi har åpent hele året. På den store parkeringsplassen ved Gapahuken står det ofte parkert bobiler. På sommeren kan det være helt fullt av bobiler ved Grense Jakobselv, da kjører mange gjerne tilbake for å overnatte her. Det er helt greit for oss, avslutter Heidi.

Vil ha naturopplevelser

– Naturen her er fantastisk, samekulturen er interessant og vi skulle gjerne truffet flere lokale og blitt mer kjent med kulturen, sier Christiane Thomsen fra Konstanz, helt sør i Tyskland. Sammen med Jürgen Wick har hun tatt bobilen sin til Kirkenes og Grense Jakobselv.

Paret er på tre måneders bobiltur gjennom Danmark, Sverige og Norge.


Christiane og Jürgen fra Tyskland jaktet naturopplevelsen og gledet seg over noen dager i Grense Jakobselv.

– Det er Norge jeg vil se mer av og det er her i nord vi vil bruke mest tid. Vi kommer fra et område med mye industri og vil oppleve natur! Parkeringen ved hurtigruta i Kirkenes var dårlig, bare grus og industri er kjedelig for oss, så den droppet vi og kjørte ut hit til Grense Jakobselv, sier Jürgen engasjert.

På grensen

Grense Jakobselv er en fraflyttet bygd, beliggende i et lite dalføre hvor Jakobselva renner ut i Varangerfjorden. Fra du tar av ved Storskog er enkelte partier av veien smale, et sted går veien helt ned til elven og er så nære den russiske grensen at en nesten kan ta på den russiske grensestolpen. Ikke gjør det! Den norsk-russiske grensen er midt i elven og det er så lite vann at du kan vasse over, men ikke la deg friste: Forsvaret har sin nordligste grensestasjon i Grense Jakobselv, og følger med på kameraer og har jevnlig patruljer som følger nøye med på at turistene oppfører seg ordentlig.


Nærheten til Russland med sine grensemerker, opplysningsskilter, advarsler og overvåkningskameraer er godt synlig fra bobilen på veien fra Kirkenes og Storskog ut til Grense Jakobselv.


Fantastiske Grense Jakobselv, helt på grensen til Russland, har plass til noen bobiler. Militære patruljer er innom for å se etter turistene, informere og passe på at alt går riktig for seg.

Christiane og Jürgen har tilbragt flere netter i bobilen helt ytterst mot Varangerfjorden, og har gledet seg over den fantastiske naturen de har søkt etter. Nydelig høstvær har de også fått. De har kommet til veis ende, og nå skal de ratte bobilen gjennom Finland, Baltikum og Polen før de er hjemme i Tyskland etter noen uker.

– Det er trivelig å kjøre her i Norge. Folk vinker og hilser, mye mer her i nord enn sørpå. Til og med sauene oppfører seg forskjellig her og hjemme. Sauer hos oss løper når de ser biler, her i landet ligger sauene rolig i veien og ser på deg med blikk som sier «ikke forstyrr», forteller en lattermild Christiane.

Dyrt

Bompengene er ikke avskrekkende, men fergene er dyre! Vi oppdaget dessverre for sent systemet med fergekort og at man kan få store rabatter. Vi lager mest mat i bobilen og savner muligheten for å få kjøpt fersk mat, kjøtt, fisk, grønnsaker og bakervarer. Restaurant er for dyrt for oss, men alt i alt er vi veldig fornøyd med norgesreisen, sier Jürgen, som sammen med Christiane har planlagt bobiltur til Skottland neste år.

Fakta

Parkering Kirkenes
Hurtigrutekaia
Kaiveien 2, 9900 Kirkenes
Grusplass, ikke strøm
Tømmestasjon, påfylling vann
GPS 69.727618, 30.072802

Parkering Grense Jakobselv
Følg fv886 fra Storskog grensestasjon til veien slutter.
Grusplass og ingen fasiliteter.
GPS 69.790369, 30.793104

Storskog grensestasjon
GPS 69.659598, 30.203224

Parkering Gapahuken restaurant
Storskog, Kirkenes
Tlf. 78 99 08 20
GPS 69.665382, 30.189994

Pasvikturist
Dr. Wesselsgate 15 B
9900 KirkenesTelefon:
Tlf. 78 99 50 80
www.pasvikturist.no

Det russiske generalkonsulat i Kirkenes
Rådhusplassen 2, 9900 Kirkenes
Tlf. 78 99 37 37

Attraksjoner
Grenselandmuseet, Varanger museum,
Russermonumentet
Andersgrotta
Andersgrotta er byens største bomberom. Bomberommet, som til sammen er en kilometer langt, beskyttet innbyggerne fra bombeangrep under andre verdenskrig.
Snøhotellet Kirkenes
Hotell laget av snø og is. Her finner du restaurant og hytter.
Bjørnevatn
Sydvarangers gruver, der det ble utvunnet jernmalm, og Gruvearbeidermonumentet.
Storskog
Grenseovergang på den norsk-russiske grensen, det eneste langs landegrensen mellom Norge og Russland.
Norges eldste fjell
På veien fra Storskog til Grense Jakobselv kan man se Norges eldste bergart.
Grense Jakobselv
“Grensen”, som det kalles lokalt, er en fraflyttet bygd lengst øst i Sør-Varanger, helt på grensa til Russland.
Pasvikdalen er en ca. 150 km lang dal langs Pasvikelva, som delvis utgjør grensa mellom Norge og Russland.
Treriksgrensa
Verdens nordligste treriksrøys. Her møtes grensene til Norge, Sverige og Finland.

Lenker
www.nordnorge.com/destinasjon/kirkenes/
www.visitnorway.no/reisemal/nord-norge/ost-finnmark-og-kirkenes/
www.pasvikturist.no
www.hurtigrutenkirkenes.com
www.barentssafari.no
www.kirkenes.mid.ru/no/ - Det russiske generalkonsulat i Kirkenes
www.varangermuseum.no - Grenselandmuseet, Kirkenes
www.snowhotelkirkenes.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden