Bobil-Dag på tur: Honningsvåg: Honningsvåg blåser deg av veien | Din Fritid
Bobil-Dag på tur: Honningsvåg

Honningsvåg blåser deg av veien

Honningsvåg er Norges nordligste by og et naturlig stoppested på vei til Nordkapp. Men ikke parker hvor som helst når som helst, du kan bokstavelig talt bli blåst av veien.


Ta gjerne en siste stopp før Nordkapplatået ved utsiktspunktet ut over Tufjorden.


Største delen av tamreinbestanden befinner seg i Finnmark, så følg med på veien, de kan dukke opp overalt.

– Du må ikke parkere her. Det er meldt vestavind og dette er den verste plassen, forteller Tommy Dreyer til Din Fritids medarbeider. Vi befinner oss i Honningsvåg, sent i september 2019, og jeg har akkurat parkert bobilen på en liten, sentrumsnær grusplass.

Følg med på værmeldingen

Tommy er fra Honningsvåg, og er selv bobileier. Han deler gjerne tips og råd om byen sin og hva man må se og oppleve når man er på besøk.

– Her i Nord-Norge, og spesielt i dette området og de siste 34 kilometerne ut til Nordkapp, må en følge med på værmelding og informasjon om vindforhold. Det skjer både sommer og vinter at bobiler, campingvogner, busser og vogntog blåser av veien. Det er lurt å spørre lokale om vær- og vindforhold, forklarer Tommy idet han tipser meg om et trygt sted å parkere bobilen for natten.

Dårlig sentrumstilbud

– Det er dårlig tilbud for bobilturister her i byen. Skal du ha turister inn til sentrum må bobilene ha et parkeringstilbud. Det er det ikke her, ei heller tømmemuligheter. Det har vært diskusjoner om bedre tilrettelegging, men ingenting har skjedd. I dag kommer bobilene til butikken ved sentrum, handler, snur og drar igjen, forteller Tommy litt oppgitt.

– Finn deg i stedet en parkering og ta turen til sentrum til fots. Gå langs havnepromenaden, og stikk innom en av de hyggelige kafeene eller en restaurant. Det å smake kongekrabbe er «et must», sier Tommy.


Maarten Van Halteren fra Holland har jobbet i Norge flere år. Nå tar han med turistene ut på kongekrabbesafari i Honningsvåg. 

Ordfører

– Alle burde oppleve Nordkapp, det bør stå på «bucketlista». Uten cruiseturistene blir det bedre plass på Nordkapplatået i sommer. Så benytt muligheten i år, når det er mindre trengsel, sier ordfører Jan Olsen (SV) i Nordkapp kommune til Din Fritid.

Ordfører Olsen forteller at kommunen arbeider med en større plan for Nordkapplatået og utviklingen der. Når det gjelder bobilbrukerne ønsker kommunen at det benyttes campingplasser, men gir uttrykk for at de forstår at behovene er forskjellig.

– Vi diskuterer hvordan vi kan forvalte vår sårbare natur best mulig. Nærmeste campingplass er en mil unna, og vi diskuterer hvordan vi skal få bobilturister til å bruke ekstra tid i byen. Det er dessverre for dårlig tilrettelagt i dag. Ideelt burde det vært et sentrumsnært tilbud, sier Olsen. Han har en oppfordring til bobilturistene:

– Kjør ikke utenfor allfarvei, hjulspor blir ikke borte i vår sårbare natur, sier Olsen. Han anbefaler en tur på Perleporten Kulturhus, som har sin egen whisky og øl, til byens kirke, Knivskjelodden, Nordkapplatået og fuglesafari i Gjesvær.


Perleporten Kulturhus har kafé, arrangerer konserter og forestillinger. Kulturhuset var tidligere Honningsvåg Bedehus.

Isbjørn

– På 90-tallet kjøpte turistene eggeglass og teskjeer med stedsnavn på. Nå er det magneter som selger mest. Nøkkelringer er også veldig populært, forteller butikksjef Sirpa Jensen i Artic Suvenir. Butikken ligger noen få skritt unna kaia hvor cruiseskipene vanligvis legger til.

Honningsvåg hadde over 100 cruiseskipsanløp i 2019. Så fort landgangen er lagt ut er det noen travle minutter i butikken, før turistene kaster seg inn i bussene som skal ta dem videre til Nordkapplatået.

Turistene kjøper gjerne småting. De har begrenset med bagasjeplass, og spesielt de som kommer med fly må tenke på bagasjevekta.

– Den mest eksklusive suveniren vi har er isbjørnskinnet til drøyt 200 000 kroner. Jeg har jobbet her i 30 år, og vi selger ett i året, forteller Sirpa.


For rundt 200 000 kroner kan du kjøpe med deg et isbjørnskinn fra suvenirbutikken.

Mellom t-skjorter, luer, capser, bøker og bamser står en utstoppet isbjørn hentet fra Canada.

– Denne isbjørnen holder vi ekstra godt øye med. Den gamle hadde til slutt bare én klo igjen. Turister ønsker å ta med seg spesielle suvenirer hjem og knekker av klørne. Det klippes også hår av isbjørnen. Det brukes visstnok til å lage fluer for fisking, forteller en lettere oppgitt Sirpa, som så langt har klart å beskytte både klør og pels på butikkens isbjørn anno 2020.

Cruiseskip

Det var ventet nærmer 120 anløp av cruiseskip til Honningsvåg i år. Nå er det meste avlyst. Det betyr at alle bussene som vanligvis henter turister for reise til Nordkapplatået ikke vil ta opp parkeringsplassene i sentrum. Ifølge havnekontoret i Honningsvåg planlegges det for at bobiler kan parkere på området der bussene normalt ville stått, men det er ennå ikke helt avklart.

Verdens nordligste fiskevær

Skarsvåg er en liten avstikker på vei til Nordkapp. Plassen har rundt 40 fastboende, hvorav de fleste lever av fiske. Kjell Ingebrigtsen og kona Heidi tilbyr turistene opplevelser med fiskecamp, båtutleie og bading i Barentshavet. Ekteparet brukte tidligere det røde huset  som feriehus. Etter hvert fikk det tilnavnet julehuset av lokalbefolkningen. Det ble til en idé som ble omsatt til handling, og i dag lager Heidi julestemning hele året fra det røde huset på eiendommen deres. Her finner du julepynt og den spesielle Nordkappnissen. I tillegg selger julehuset produkter med lokal historie, ting laget av rekved, skjell og husflidsvarer laget av lokale.

– I turistsesongen er det travelt her, vi har mye bussbesøk med turister fra Hurtigruta og cruisebåtene som ligger i Honningsvåg. De kommer innom Skarsvåg på vei til eller fra Nordkapp. Bobilturister er også hjertelig velkomne, sier Heidi.

– Ja, kommer du med bobil kan vi tilby både strøm og plass, forteller ektemannen Kjell Ingebrigtsen engasjert.

Kjell har vært yrkesfisker i 47 år, men solgte alt i 2016. Nå bygger har opp et turisttilbud i Skarsvåg med hytter, leiligheter og båtutleie.

– Nå bygger jeg en badstue i fjellet her, det passer fint sammen med tilbudet om bading i Barentshavet, forteller Kjell.

Nordkapp

Tar man bobilen direkte til Nordkapp fra Honningsvåg tar det ikke mer enn en snau time. Men det anbefales å ta seg god tid. Skipsfjorddalen har et vilt terreng og veien går delvis på en hylle i fjellsiden. Kirkeporten er en naturlig fjellformasjon som ligner en bue i stein. Derfra har man utsikt mot Nordkapp og det spesielle Nordkapphornet. Den gedigne utsikten over Tufjorden og en stopp ved Hornvika, som var det gamle ilandssettingsstedet for turistbåter før Nordkappveien ble åpnet, er også verdt å få med seg. Så kommer du til det som for mange er målet: Nordkapp.

Men skal du nå det nordligste punktet i fastlands-Europa må du ta bena fatt. Knivskjellodden ligger 1452 meter lenger nord enn Nordkapp. Dit kommer du på en merket tursti fra E69, sju kilometer før Nordkapplatået. Det er ni kilometer å gå hver vei.

Trives i Norge

– Vi har kjørt fra Karlsruhe i Tyskland. Så langt har det blitt 6000 kilometer på tre uker. Vi kjørte langs kysten fra Bergen og nordover. Målet vårt var at de 23 og 30 år gamle campingbilene våre skulle klare turen helt til Nordkapp. Litt småtteri har det vært, men alt i alt har det gått greit, og nå er vi endelig her, forteller kameratene Andreas og Florian til Din Fritid når vi møter dem denne septemberdagen.


Andreas og Florian har kjørt fra Karlsruhe i Tyskland for å oppleve Nordkapp. De overnattet på platået i sine campingbiler (350 kr per døgn).

– Været har vært fint. Vi fricamper mest mulig, men bruker campingplass når vi trenger å få vasket klær. Det er første gang vi er i Norge. Her er det fint, flott å kunne parkere hvor en vil, og folk er hyggelige. Vi vil absolutt anbefale andre å dra på bilferie i Norge, sier Andreas og Florian samstemt. Nå er målet at de to gamle bilene også skal klare hjemturen til Tyskland.


Stor parkeringsplass på Nordkapplatået, men ingen fasiliteter for bobiler. Inngangsbillett til Nordkapphallen koster 250 kr per voksen.

Fakta

Honningsvåg er en by på Magerøya i Nordkapp kommune i Finnmark. Honningsvåg har 2 453 innbyggere per 1. januar 2019, og er administrasjonssenteret i kommunen. Nordkapp kommune har 3 199 innbyggere. Honningsvåg ligger 71 grader nord.


Nordkapplatået er en 307 meter høy klippe på Magerøya. I gjennomsnitt besøker 270 000 tilreisende Nordkapp i året.

Nordkapplatået er en klippe på Magerøya i Nordkapp kommune i det som tidligere het Finnmark fylke. Magerøya fikk fastlandsforbindelse gjennom Nordkapptunnelen 15. juni 1999. Den 307 meter høye Nordkapplatå-klippen omtales ofte som det nordligste punktet i Europa. Det er ikke riktig. Fastland-Europas nordligste punkt er Knivskjelodden, 1452 m lenger mot nord.

Wikipedia

Overnatting

BOBILPARKERING

  • Fiskeriveien 110, 9750 Honningsvåg
  • Liten grusplass, ingen fasiliteter
  • Parkeringsautomat
  • Sentrumsnært
  • GPS 70.984690, 25.966071

 

CAMPINGPLASSER

Nordkapp Camping

Skipsfjorden 20, 9751 Honningsvåg

Tlf. 78 47 33 77

post@nordkappcamping.no 

www.nordkappcamping.no

GPS 71.027305, 25.888534

Nordkapp Caravan & Camping

9763 Skarsvåg,

Tlf. 45 22 19 42 / 906 60 769

bjp3012@gmail.com

nordkappcaravancamp.no

GPS 71.095941, 25.792042

Basecamp North Cape

Storvannsveien 2

9763 Skarsvåg

Tlf. 909 60 648

post@basecampnorthcape.com

www.basecampnorthcape.com

GPS 71.108014, 25.811872

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden