Historiske omgivelser: Steinvikholmen | Din Fritid
Historiske omgivelser

Steinvikholmen

Veien er kronglete, og den smale undergangen ned til parkeringen ved Steinvikholmen er trang. Men når du først er fremme blir du belønnet med havsutsikt i historiske omgivelser.


Veien ned til Steinvikholmen er smal og har en trang jernbaneundergang. Men premien er en naturskjønn parkering rett ved vannet, i historiske omgivelser.

Det er mai. Sola skinner og jeg er på vei sørover i transport-etappe-modus etter flere dager på veien. I det jeg passerer Steinkjer nærmer det seg kveld. Det er på tide å finne en plass for litt hvile og overnatting i Trondheimsområdet. Jeg ville ha en plass med fred og ro, likevel rett ved E6. Jeg var jo på vei hjem og var ikke klar for store omveier.

Naturskjønt

Da kom jeg på Steinvikholmen som jeg en gang hadde lest om. Etter litt søking fant jeg fram til plassen som ligger drøyt 40 minutters kjøring nord for Trondheim sentrum. Veien ned er kronglete, og enkelte vil sikkert la seg skremme. Men selv fullbredde bobiler har plass i undergangen som har en høyde på 3,3 meter. Det er langt mer enn jeg trenger med min bobil, og vel fremme angret jeg ikke. Denne mandagskvelden i mai var plassen fri for andre bobiler. Det var bare å parkere med bredsiden mot vannet, og fyre opp middagen.

Historisk

Mens den lave solen maler landskapet med gylne farger, tar jeg den sjarmerende trebruen over til den lille øya. Det er lavvann nå, og havlukten merkes ekstra godt. Måkene er i ferd med å slå seg til ro for kvelden, og i horisonten dukker det stadig opp en kajakk eller to som nyter den stille vårkvelden. Nå utenfor sesong er det lite folk her. De som dukker opp, lufter hunden eller tar en rask gåtur rundt holmen og reiser igjen.

På skiltene kan jeg lese at det imponerende forsvarsverket på holmen ble påbegynt allerede i 1525. Da startet den mektige erkebiskop Olav Engelbrektsson byggingen av sin kombinerte residens og forsvarsverk. Slottet stod ferdig sju år senere, og ble kjent for å være et særdeles sterkt og kraftig forsvarsbygg. Noen av murene var hele fem meter tykke. Konstruksjonen var moderne, og forberedt både for bruk med kanoner og med tårn som gikk på utsiden av murene.

I noen år var slottet landets midtpunkt. Erkebiskopen var landets verdslige og geistlige leder.

Men den 1. april 1537 måtte Olav rømme slottet og gi opp kampen mot en dansk overmakt. Norge kom da under dansk styre, og gikk samtidig over fra en katolsk til protestantisk kirke. I 1575 ble slottet nedlagt og ble siden brukt til steinbrudd.

I dag eies slottet av Fortidsminneforeningen. De har stått for en nærmest kontinuerlig restaurering siden de i 1894 tok over det som den gang nærmest var en steinrøys.

Steinvikholmen

  • Ingen fasiliteter overhodet (som strøm, fylle- eller tømmemuligheter).
  • Plassen er å betrakte som en fricampingplass.
  • Maksimal kjøretøyhøyde: 3,3 meter
  • Pris: 100 kr.
  • GPS: 63.541684, 10.813427

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden