Smakfulle opplevelser
Er du glad i lokal mat, varme menneskemøter og sjarmerende gårdsbutikker med godt utvalg av lokale spesialiteter? Da er Innherred og Trøndelag er et perfekt reisemål for deg.
Den Gyldne Omvei er viden kjent for sine lokale matskatter, og har lange tradisjoner for småskala matproduksjon. Lokalprodusert mat med tilhørende lokalhistorie fra hvert enkelt sted er gjennomgående når du besøker Innherred. Mange av spise- og overnattingsstedene serverer nemlig mat med en stor andel lokale råvarer til sine gjester. Nedenfor finner du noen tips til hvor du kan stoppe og spise når du kommer til Innherred.
På Inderøy og langs Den Gyldne Omvei er det mange aktører som lager og serverer lokal mat. Fire av dem er Gulburet, Gangstad Gårdsysteri, Berg Gård og Øyna.
Lefser og ost
I det gule buret på Verdal Østre ønsker Liv Elin deg velkommen til den bugnende gårdsbutikken med spennende utvalg av egenproduserte brød, lefser, drops, gårdsmatprodukter og håndverk. Gårdens kulturminner og lokalhistorie kombinert med bygdekokkenes oppskrifter gir grunnlag for gode opplevelser. Kortreist mat og drikke kan nytes i tunets trivelige atmosfære, og på låven kan du besøke kunstutstillingen.
Ikke langt fra Gulburet ligger Gangstad Gårdsysteri. Det er et populært stopp for mange. Her lages prisbelønte oster av gårdens ferske kumelk. Deres «Nidelven Blå» vant supergull under VM i ost i 2019. «Edel Blå», «Salatost» og «Granstubben» er andre kjente oster. På gården lages det også fløteis, yoghurtis og sorbet. Å sitte ute på tunet med en hjemmelaget is er utrolig koselig.
Karveakevitt
På Berg Gård er kulturlandskap, historie og tradisjoner sentralt i driften av gården. På Norges første godkjente gårdslakteri for småfe tilbys det fenalår, spekepølser og mye annen kortreist kjøttmat. Utsalget i den spennende, gammeldagse landhandelen byr på gavepakker med valgfritt innhold fra egen gårdsproduksjon i tillegg til produkter fra små, lokale produsenter i nærheten. Berg Gård og Inderøy Brenneri har etter 116 år gjenopptatt produksjonen av egen akevitt på Inderøy. De bruker blant annet egenprodusert karve i akevitten, som kan bestilles hos Vinmonopolet.
På et storslått utsiktplatå på toppen av Inderøy, ovenfor middelalderkirken Sakshaug gamle kirke, ligger Øyna med majestetisk utsikt over Trondheimsfjorden. Her har du panoramautsikt til hele 10 kommuner. Restauranten Litjstua har store panoramavinduer, så det føles nesten som å sitte ute når man sitter inne. 90% av råvarene som serveres kommer fra det trønderske spiskammer. Norges første kulturlandskapshotell bygges under restauranten på Øyna og blir ferdig sommeren 2020.
Vikingtid og seterdrift
Som du sikkert har skjønt spiller historien en viktig rolle på Innherred. På Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Egge museum kan du bli bedre kjent med vikingtidens maktkamper, blot og gilder, samt slaget på Stiklestad og arven etter Olav den Hellige.
Seterdriften, som før i tiden var livsviktig for landbruket, har satt sitt preg på folk og landskap i regionen. I dag er seterkulturen nesten borte, men i Snåsa er det rundt 15 setre som åpner hver sommer. De første åpner i begynnelsen av juni, og de siste stenger ikke før i slutten av august. Gjennom hele sommeren er det mulig å oppleve det helt spesielle seterlivet og smake på ekte seterprodukter. Setrene er spredt over hele kommunen, i skogen og i fjellet. Noen kan man kjøre til, mens andre steder må man ta bena fatt.
På setrene får du nærkontakt med dyr og lærer mye kulturhistorie. I tillegg kan du smake på fersk rømmegrøt, møsbrømlefse med dessert, vaffel, lems, speketallerken, fiskesuppe eller ostesuppe. Flere steder er det mulig å kjøpe meieriprodukter laget av setermelk. Det kan være gomme, smør, rømme, yoghurt eller ost. Mange opplever også en ro på setervollen og i fjellet som man ikke finner mange andre steder. Tips til setre du kan besøke er: Dravlandseteren, Holsingseteren og Eggenseteren.
Dyktige kokker
I Steinkjer finner du en ukjent gourmetperle. Restauranten Experience Restaurant holder til i sjarmerende lokaler på Kulturgården Bjerkem. Maten er kun laget av lokale og økologiske råvarer. Det tilbys 7 eller 16 retters smaksmeny, med eller uten vinpakke. Eier og kjøkkensjef Kim Sjøbakk har bred erfaring fra Michelin-restauranter i London. På Experience får du ikke bare en opplevelse for ganen - men også en opplevelse for livet.
I Levanger ligger Munkeby Herberge, midt mellom ruinene av Munkeby kloster og det nye Munkeby Mariakloster, og bare en liten avstikker fra E6. Mennesker har satt sitt preg på dette fascinerende kulturlandskapet i tusener av år, og nå kan Munkeby Herberge lokke med kafé og butikk i den gamle masstua fra 1828. De har bevart det gamle særpreget i bygningen, der du kan nyte hjemmebakte kaker, kaffe og enkle lunsjretter.
Munkene i Munkeby Mariakloster produserer en ost som heter «Munkebyosten». Den vant Supergull i VM i ost i 2018, og besøker du Munkeby Herberge anbefaler vi et besøk innom det enkle, selvbetjente utsalget for å kjøpe med en smak.
Forleng minnene
Ønsker du å ta med deg en smak av Innherred hjem etter ferieturen? Legg turen innom et av de mange gårdsutsalgene som finnes rundt på Innherredsbygdene. Vi foreslår: Berg Gård, Inderøy Gårdsbryggeri, Inderøy Slakteri og Ystgård Gartneri på Inderøy og Fæby i Verdal.