Mat underveis, eller som et mål?: Byr på trønderske matopplevelser | Din Fritid
Mat underveis, eller som et mål?

Byr på trønderske matopplevelser

Trøndelag har inntatt Norgestoppen når det gjelder spesialitetsmerkede matprodukter, og lokalmatprodusentene får velfortjent heder og ære. Michelindrysset over Trondheims restauranter det siste året har virkelig bidratt til å sette Trøndelag på matkartet!

Under den årlige Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim i fjor mottok hele 21 produsenter med 123 ulike produkter kvalitetsmerket Spesialitet for unik smak, noe ingen andre fylker i landet slår. Blant disse finner vi blant annet iskrem fra Reins Kloster på Rissa, ost fra Hindrum gårdsysteri, gylden akevitt fra Berg Gård på Inderøy og øl fra Stolt Bryggeri på Stjørdal. Nå rigger Trøndelag seg for året 2022 når vi er tildelt tittelen European Region of Gastronomy av instituttet IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). 

Fakta om Spesialitet – en offisiell merkeordning for lokalmat:

  • Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge
  • Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse
  • Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker
  • Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet

Når sommeren nå nærmer seg og Norgesferie står på agendaen for de fleste, er det verdt å sjekke ut noen av Trøndelags flotte unike matopplevelsene for et ekstra besøk!
For deg som ønsker en ferdig skreddersydd matreise med fantastiske opplevelser i Trøndelag, kan du sjekke ut turoperatøren UpNorways kulinariske Trøndelagstur.


Den gyldne omvei byr på bugnende landskap, et skue for øyet og lokale råvarer til spennende retter. Foto: Grim Berge

Tips til aktive matbesøk

Den Gyldne Omvei på Inderøy

Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer…. eller en dag, ei uke, en hel sommer. Her er 17 bedrifter gått sammen om å markedsføre og utvikle opplevelser for deg som ferierer i Trøndelag: Overnatting, spisested, galleri, gårdsbutikker og matprodusenter. I over 20 år har de dyrket fram gode smaker, framsnakket hverandre og slik framstått som et trygt og godt vertskap. Mer info om Den Gyldne Omvei finner du her  og her (ekstern lenke, åpne si separat vindu).

Lokalmatsafari og meieriet på Røros

Opplev de prisbelønte produktene fra Norges lokalmathovedstad, og møt menneskene som har lagt sjelen sin i matvarene de produserer. Hør historiene, smak på produktene og ta del i matkulturen. Rørosmeieriets produkter er godt kjent, og nå kan du lære mer om disse og teste ut nye produkter ved et besøk på Rørosmeieriets Opplevelsesmeieri. Mer informasjon får du på disse eksterne sidene som åpnes i separate vinduer: Lokalmatsafari og Rørosmeieriet.


Siste finish på en rett servert på Stokkøya Sjøsenter (foto Grim Berge).

Unike restaurantopplevelser:

Bortistu Gjestegard i Trollheimen

Der veien slutter og alt begynner! En drøy halvtimes kjøretur fra Oppdal i retning vest, omkranset av ei fjellrekke du kan miste pusten av. På Bortistu har de tatt imot gjester siden 1880-årene, med fantastisk mat laget med sjel. Råvarene kommer fra fjellet, og spesialiteten er bassturøkte lammelår. Mer info her.

Stokkøya Sjøsenter og Kuringen Bryggehotell 

Stokkøya er internasjonalt kjent for sine arkitektoniske krumspring og strandbaren som kan ta pusten fra deg- både med utsikt og matopplevelse. I strandbaren serveres både lunsj og middag med fantastisk utsikt. Like i nærheten ligger Kuringen Bryggehotell som har vært trygg havn for båter i generasjoner, og nå tar imot gjester i nyoppussede hus. Norske Ellen og tyske Oliver er glade i gjestene sine, og vet å sette pris på de fantastiske råvarene rett i nærheten! Hjemmesiden til Stokkøy finner du her, og restauranten her.

Øyna restaurant og kulturlandskapshotell

Øyna er en restaurant med konferanselokaler som ligger på et storslått utsiktplatå med utsikt over Inderøy og Trondheimsfjorden i Trøndelag. Herfra kan man la blikket hvile over et enestående vakkert kulturlandskap, mens du nyter god kortreist mat av høy kvalitet. Maten nytes i særegne, flotte hus bygget etter gammel byggeskikk med en moderne vri. Sommeren 2020 åpner også Øyna Kulturlandskapshotell – et unikt byggeprosjekt som byr på fantastiske rom integrert inn i bakkelandskapet med unik utsikt under restauranten. Mer informasjon om å spise på Øyna her.


Delikat fra Øyna (foto Grim Berge).

Ansnes Brygger på Hitra

En av Norges største sjømatrestauranter, med et sjømatsbord fyllt til randen av havets delikatesser, er dette noe av det råeste du kan oppleve når det gjelder norsk sjømat. Overnatting helt nede ved sjøkanten, eget bryggeri og mat tilberedt av landskjente kokker. Kanskje vil du være med på et kurs i matlaging og ølbrygging? Både maten og naturen ute i havgapet er noe helt eget som er verdt å få med seg. Mer info om Ansnes Brygger her

Experience Restaurant ved Steinkjer

Med variert bruk av det store matmangfoldet som finnes i Trøndelag av kjøtt, fisk, grønnsaker, sopp, bær, melk, ost og mere tilbyr Experience Food & Drink en helaftens gourmetopplevelse med økologisk kortreist mat. Fra det øyeblikket du går inn i det konverterte fjøset på Bjerkem Gård, blir du straks trukket 150 år tilbake i tid da maten var noe alle dyrket og høstet for eget forbruk. Eier og kjøkkensjef Kim Sjøbakk har bred erfaring fra Michelin restauranter i London. Her kan du lese mer.

Michelinrestauranter og gourmetopplevelser i matbyen Trondheim

Når Dagens Næringsliv omtaler Trondheim som Norges nye mathovedstad, kommer det ikke som en overraskelse på de lokale. Her vet vi at vi har både kokker og råvarer i verdensklasse, Norges beste matfestival og en restaurantscene som vokser seg større og mer fantastisk for hvert år som går. Michelinrestaurantene Credo, Fagn og Speilsalen er tett fulgt opp av fantastiske kollegaer ved restaurantene To Rom og Kjøkken, Røst, Spontan vinbar, Bula Neobistro, Kraft Bodega, Havfruen Fiskerestaurant, Folk og Fe, NordØst og Kalas & Canasta. Bare for å nevne noen. Les mer her.


Fra et av flere spisesteder på Den Gyldne Omvei (foto Grim Berge).

Noen lokalmatprodusenter å legge merke til:

Stolt bryggeri – øl med lokalt gjær, humle og korn

Bryggeriene Austmann og Stolt har sammen med NTNU testet brygging på gamle gjærstammer fra Trøndelag. Bryggerne har brukt to forskjellige typer gjær, der den ene er en gjærkultur, som er villgjær fra utsiden av nyper, høstet i Stjørdalsregionen. Den andre typen er fra et gammelt gjæringskar. Stolt har brygget et øl med dette gamle gjæret, sammen med humle og korn fra gårder i nærheten. Det første, heltrønderske ølet med kun lokale ingredienser for første gang på 100 år! Mer info her.

Fannremsgårdens Michelinprodukter

På Fannremsgården har bonde Jon Fredrik fire kyr. Han lager smør av hver enkelt, og kan kjenne hvilken ku det er laget av. Rømmen fra hver ku får ulik farge, konsistens og smak. Produktene leveres til restauranten Credo, som har en Michelinstjerne og fikk 29 av 30 poeng av Dagens Næringsliv. Dyktige bartendere har deltatt i konkurranse i London med smørdrink av akevitt og smøret fra Fannremsgården.

Berg gård – akevittbonden med lokale urter

Langs Den Gyldne Omvei på Inderøya ligger Berg gård. Bonden Svein Berfjord destillerer akevitten selv med egen karve. Han ønsker å smaksette akevitten med lokale urter, og smaker seg gjennom de ulike vekstene i nærheten. «Den Gyldne Akevitt» består kun av lokale produkter. Mer info.

Medaljevinnende trønderske oster

I World Cheese Awards 2018 var det mange norske oster med. Og hele 14 av de 74 norske ostene som fikk medalje, var trønderske. To av dem fikk Supergold, og det var osten Gammel-Erik fra Elvekanten Ysteri, og Munkebyosten fra Munkeby kloster. Sistnevnte lages av franske munker på Innherred. I tillegg kan vi nevne Grindal Ysteri, Orkladal Ysteri, Gangstad Gårdsysteri, Galåvolden Gård og Skånaliseter gårdsysteri. Mer info her, og her.

Jentene på Tunet – «Northern Lights» sjokolade 

Da Erna Solberg skulle besøke Japans statsminister på Valentinsdagen, tok hun med seg sjokolade fra Jentene På Tunet. I Japan er det vanlig at kvinner gir sjokolade til menn, og da valgte hun å dele ut «Northern Lights» fra Selbu. 


Fra en idyllisk gårdsbutikk og kafé på Den Gyldne Omvei (foto Grim Berge).

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden