Tyskland: Fotball-EM i sommer? | Din Fritid
Tyskland

Fotball-EM i sommer?

Det blir fotballfest i ti tyske byer i sommer. Hvorfor ikke benytte anledningen til å få med deg litt av stemningen, kulturen, maten og attraksjonene?

Til sammen 24 land sender sine herrelandslag i fotball til Tyskland i sommer. Som kjent spiller ikke Norge, da vi ikke klarte å kvalifisere oss til det som er den 17. utgaven av European Football Championship. Mesterskapet går over fire sommeruker i juni og juli. Totalt skal det spilles 51 fotballkamper i ti ulike tyske byer. Høydepunktet er selvsagt finalen som spilles på Olympiastadion Berlin søndag 14. juli. Totalt 71 000 tilskuere vil være på plass der.

Historisk

Mange har forventninger til årets mesterskap, ære står på spill. En person som har uttalt til pressen at han fremdeles «har noe å bevise», er Cristiano Ronaldo. 38-åringen var Europas første fotballspiller til å lage 100 internasjonale mål. Han har til sammen 200 landslagskamper for Portugal, og hans 128 mål for landslaget er verdensrekord. Blir det flere i sommerens turnering?

Seks høydepunkt

 1. Åpningskampen mellom vertsnasjonen Tyskland og Skotland den 14. juni, åpner fotballballet. Kampen spilles i München.
 2. Allerede 20. juni blir det et tungvektsmøte av en fotballkamp mellom Spania og Italia.
 3. Danmark møter England samme dag. Begge lag er ventet å være i storform etter at de vant hver sin kvalifiseringsgruppe.
 4. Både Nederland og Frankrike er tidligere vinnere, og møtes til et spennende oppgjør den 21. juni.
 5. Flere ser med spenning på hva Belgia kan få til under årets mesterskap. Noen svar kan vi få allerede den 22. juni da laget med sine store stjerner Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne, møter Romania.
 6. Vil Portugal stille med en målsulten Ronaldo i kampen mot Tyrkia den 22. juni? Fotballegenden sier selv han er klar.

Mye utsolgt

Til sammen er det snakk om 2,7 millioner billetter til alle kampene i mesterskapet. 80 prosent av disse er holdt av til de ulike lands supportere. Vi har forsøkt å handle, og kom til et «venterom» på UEFAs offisielle hjemmeside. Etter to timer kom vi inn og kunne sikre oss avbestilte billetter. Men det viste seg at de aller fleste kampene var utsolgt. Likevel kunne vi sikret oss to billetter til Belgia mot Slovakia for 2x400 euro.

Lykkes du ikke, kan arrangøren fortelle at det vil bli lagt ut et visst antall nye billetter underveis i mesterskapet til utslagskampene. Men det skjer først når det er klart hvilke lag det gjelder.

Lave skuldre

Personlig synes jeg noe av det beste med slike mesterskap er at du ikke nødvendigvis trenger å være på stadion for å få en flott opplevelse. Det kan være like gøy å se kampen på en storskjerm i en biergarten sammen med ivrige supportere. Det har jeg selv opplevd flere ganger, og det er alltid stort engasjement.

Du finner masse nyttig informasjon til å planlegge din Tyskland-tur på nettsiden uefa.com/euro2024.


Tyskland har utallige bobilplasser som er sentrumsnære. Det gir tilgang til god offentlig kommunikasjon og mange trivelige steder og opplevelser. Foto Dag W. Grundseth.

Bobil i Tyskland

Tyskland er det landet i Europa med flest bobilplasser. Omtrent hver eneste by har en bobilplass, og de er ofte plassert sentrumsnært. Sommerstid er det imidlertid rift om plassene, da tusener på tusener av tyske bobilturister reiser innenlands. Bruk en app for å finne en egnet plass, og oppsøk parkeringen før midagstid, er vårt råd. Gute Reise!

Her skal det spilles:

 • Berlin: Olympiastadion Berlin (71 000) 
 • Køln: RheinEnergieStadion (43 000) 
 • Dortmund: BVB Signal Iduna Park Dortmund (65 000) 
 • Dusseldorf: Düsseldorf Arena (47 000) 
 • Frankfurt: Frankfurt Arena (47 000) 
 • Gelsenkirchen: Arena AufSchalke (50 000) 
 • Hamburg: Volksparkstadion Hamburg (49 000) 
 • Leipzig: Leipzig Stadium (40 000) 
 • München: Munich Football Arena (66 000) 
 • Stuttgart: Stuttgart Arena (51 000)

Matchball

Adidas har utviklet en egen fotball til mesterskapet, kalt Fussballliebe. En ting er designet, men denne ballen inneholder ny og unik teknologi. Opphengt i et fjærsystem midt inne i ballen er det en sensor som gjør det mulig å måle bevegelsen til ballen. Sensoren er batteridrevet, og kan lades med induksjon, som betyr at man ikke trenger å åpne ballen for å starte en kamp fulladet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden