Ny på camping og bobil?: Verdt å vite: Uforståelige ord om camping | Din Fritid
Ny på camping og bobil?

Verdt å vite: Uforståelige ord om camping

Som nybegynner kan det være litt komplisert å dra på sin første campingferie. Du blir ofte utsatt for mange faguttrykk og forkortelser, både på campingplassene og hos caravanforhandlerne. Vi har samlet en grunnleggende liste med de viktigste ord, og forklaringer, så du kan henge med i praten.

Under ferien

Hva er et campingpass? Et campingpass gir deg adgang til å campe på norske og utenlandske campingplasser, og kan gi deg rabatt - selv om det ofte kun gjelder i lavsesong. Det kreves imidlertid ikke på alle campingplasser.

Hva er Quickstop? Quickstop er en overnatting på en campingplass, der du har mulighet for å ankomme sent om kvelden, og kjøre tidlig neste morgen, til en billigere pris enn en normal overnatting.

Hva er et mobilhome? Er en form for sommerhus som står fast på campingplassen, og kan leies. Jo nærmere Middelhavet du kommer - jo mer populært er denne ferieformen.

Vogner og utstyr

Hva er en alkove? Alkoven er en ekstra sengeavdeling, som er bygd oppe på førerhuset på en bobil. Den brukes ofte som barneavdeling. Andre bobiler er hel- eller del-integrerte, de har ikke en alkove.

Hva er en dinette? En dinette (ofte også kalt side-dinette) er en liten sittegruppe, for to-fem personer. En dinette er oftest plassert på den ene siden i en campingvogn eller bobil, der en rundsitte-gruppe oftest er å finne i den ene enden av campingvognen, og i noen få bobiler.

Hva er et A-mål? A-målet skal du bruke for å finne ut av hvor stort forteltet skal være til din campingvogn.

Hva er en Herkules? En Herkules er et verktøy du bruker til å spenne opp teltstengene dine med, uten å måtte bruke nevneverdig håndkraft.

Hva er Tarzan plugger? Tarzan plugger, er plugger laget av stål. Du bruker Tarzan plugger når du skal slå opp telt eller fortelt på hard bakke, eller f.eks. is og snø. Normalt behøver du ikke å bruke Tarzan plugger, men det er en god ide å ha ca. 10 stk. i ditt grunnutstyr.

Hva er et kjemisk toalett og porta-potti? Et kjemisk toalett er et transportabelt toalett, som du finner i de fleste campingvogner og bobiler, der innholdet nedbrytes kjemisk. Derfor må innholdet bare tømmes på dertil egnede steder. Tømmesteder finner du på campingplassene, noen (få) bensinstasjoner, rasteplasser eller på bobilplasser. Man kan også få små kjemiske toaletter til f.eks. teltbruk, også kjent under navnet porta-potti.

Hva er gass/narkose alarm? Gass og narkosealarm kan installeres i din campingvogn eller bobil, slik at du blir varslet i tilfelle gasslekkasje. Det skjer heldigvis svært sjeldent. Det finnes også kombinerte alarmer som i tillegg kan advare mot innbrudd.

Hva er Tempo 100? Hvis du har en teltvogn eller en campingvogn, kan den, hvis den tilfredsstiller de lovmessige kravene, godkjennes til å kjøre 100 km/t på motorveiene i Danmark og Tyskland. Tempo 100 gjelder ikke i Norge (2013, red.). Hva er kuletrykk? Kuletrykket er det trykket, campingvognen eller teltvognen legger på tilhengerfestet på din bil. For å få optimal kjøresikkerhet, skal dette trykket ligge mellom 60-75 kg med en lastet vogn. Du må være oppmerksom på at de fleste personbiler ikke må ha et kuletrykk som overstiger 75 kg. Kuletrykket må heller ikke bli for lavt, da du da kan risikere at campingvognen blir ustabil. Du kan regulere kuletrykket ved å flytte de tunge tingene i bunnen av campingvognen. Hva er en Bigfoot? En Bigfoot er en ekstra bred fot, du kan montere på støttebena til din teltvogn, campingvogn eller bobil, så den ikke synker ned, hvis bakken er bløt. Hva er GFK? GFK er en betegnelse på glassfiber. Hvis taket på campingvognen eller bobilen din er laget av GFK betyr det at din vogn er vesentlig bedre beskyttet mot f.eks. haglskader, enn hvis f.eks. taket er av aluminium. Hva er CE kontakt? CE-kontakt er betegnelsen på den strømkabelen du skal bruke, for å få strøm på campingplassen. CE kontakten er en EU standard. Det er ikke alle campingplasser som har byttet over til dette systemet, så i noen tilfeller må du bruke en adapter. Adapteren kan oftest lånes eller leies på campingplassen.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden