: Nå blir førerkortet digitalt | Din Fritid

Nå blir førerkortet digitalt

– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget. Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (bildet).

Samferdselsministeren uttaler seg i forbindelse med at Vegdirektoratet nå sender på høring et forslag om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort. Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som Statens vegvesen kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte. Nå er det altså en digitalisering av førerkortet som står for tur.

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.

Et frivillig supplement til det fysiske førerkortet

Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort. Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying. Det fysiske førerkortet må fremdeles tas med ved kjøring i utlandet. Den tekniske løsningen for det digitale førerkortet blir utviklet for å ivareta hensyn særlig til trygghet, design, brukervennlighet og personvern. Det blir arbeidet med sikte på at publikum skal kunne ta tjenesten i bruk i løpet av høsten 2019.

Synnøve Olsen Vebostad ved førerkortkontoret i Vegdirektoratet forteller til Dinside: – Statens vegvesen ønsker å tilby digitale tjenester der det er mulig. Vi arbeider derfor for å få digitale førerkort, også i Norge. 

Finland har kommet i gang med dette arbeidet, og norske veimyndigheter venter spent på utviklingen og erfaringer fra vårt naboland.

– Egentlig er det bare et spørsmål om tid, før et digitalt førerkort kommer på plass, avslutter Vebostad til Dinside.


Nå er det kun et spørsmål om tid før du kan ha digitalt førerkort. Kanskje vil det se slik ut på din mobiltelefon?

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden