Batterier krever pleie: Et levende batteri | Din Fritid
Batterier krever pleie

Et levende batteri

Du kan gi dine batterier et lengre og bedre liv med riktig stell og omtanke. Din Fritids tekniske redaktør Truls Farner er utdannet elektriker, og går i denne artikkelen i dybden av batterienes mangeartede liv, i dialog med batteriekspert Dag Bibow fra Sønnak Exide.

Et blybatteri krever stell og omtanke. I utgangspunktet er det fire hovedtyper blybatterier: Start-, fritids-, AGM- og gelbatterier. De har forskjellige egenskaper, men noe har de felles: Synker spenningen under 12,4 volt under lagring, starter sulfateringen. Dette er et belegg som legger seg utenpå cellene i batteriet og isolerer. Over tid blir belegget tykkere og fastere, og ødelegger til slutt batteriet.

Videre skal ladespenningen tilpasses omgivelsestemperaturen. Mange av oss kjenner til «normal» ladespenning som 14,4 volt. Men dette er ved 25 grader eller romtemperatur. Ved 0...

Dette er en pluss-sak fra Din Fritid

For å få tilgang må du kjøpe et abonnement, eller logge inn om du allerede er abonnent (digitalt eller på magasinet Din Fritid).

På forsiden