Løviknes feirer 20 år: Ser frem til de neste 20 | Din Fritid
– Jeg begynte med bobiler i 2002 fordi jeg ønsket meg en jobb. Tenkte aldri at jeg skulle ha 30 ansatte to tiår senere, forteller Jan Henning Løviknes som holder døren åpen for alle kunder.
Løviknes feirer 20 år

Ser frem til de neste 20

Det begynte med at Jan Henning Løviknes kjøpte og solgte en del personbiler ved siden av jobben som industrirørlegger. Uten at det var planlagt, endte han en dag opp med en bobil for videresalg. Den positive salgsopplevelsen som fulgte ble avgjørende for hans videre karriere.

Vestnes, Romsdal: – Jeg har ikke vokst opp med camping, og hadde på denne tiden, i 2002, ikke noe forhold verken til campingvogner eller bobiler. Jeg trivdes med å selge personbiler på fritiden. En periode var få personbiler å få tak i, så jeg kjøpte en eldre bobil. Sammenlignet med å selge personbiler var det overraskende å se hvor mange positive følelser de som kjøpte bobilen viste. Jeg kjøpte straks én til og så stadig flere. Jeg ble hektet. Ikke lenger etter ble det en heltidsjobb og jeg sluttet i mitt vanlige arbeid og begynte med bobilsalg på heltid, forteller Jan Henning til Din Fritid.


– Jeg har operert i en kapitalkrevende bransje. Det har til tider vært en krevende øvelse, da man må bygge stein på stein, forteller Jan Henning Løviknes.

– En av de første tingene jeg gjorde da jeg forstod at jeg ville satse på bobiler var å ta turen til en nabo som hjalp meg med å registrere domenet Bobiler.net. Det hadde jeg svært stor nytte og glede av lenge, forteller han fornøyd.

Hjørneutsikt

Din Fritids utsendte treffer Jan Henning i butikken, hvor han vanligvis holder til. Vi setter oss i hjørnet med glassfasade. Utenfor er det snø, og noen barnehagebarn stabber sakte forbi.

– Det er trygt og godt å bo på et lite sted som Vestnes, begynner han, mens vi betrakter barna som leier hverandre utenfor. Jan Henning har vokst opp i bygda, og selv om han også har bodd i Ålesund, trives han best i hjembygda.

– Hvorfor er Vestnes så bra? Noen vil jo kunne komme i skade for å si at det litt utenfor allfarvei?

– Det er midt i blinken å drive forretning i Vestnes. Vi er nært Molde og flyplassen, så det er ikke vanskelig å komme seg hit. Å bo her er bra, kommunen er framoverlent noe jeg merket godt da verkstedet skulle bygges, for eksempel. Jeg ser rett og slett ingen ulemper ved å bo og drive her.

– Men jeg skulle gjerne hatt et større salgslokale med mer innvendig utstillingsplass, forteller han mens vi ser oss rundt. Lokalet vi sitter i er ryddig og pent, men langt fra prangende. Totalt er det kun plass til fire enheter innvendig. I løpet av 20 år i bransjen har Jan Henning vist at han er god på å bygge sten for sten. Han må ikke nødvendigvis bli størst, men utvider stadig.

30 ansatte

I dag har selskapene hans til sammen 30 ansatte, og Løviknes Gruppen er en betydelig aktør i bobilbransjen i Norge. Han er åpenbart både stolt og fornøyd med hva han har fått til, eneeier og gründer Jan Henning Løviknes. Og det med god grunn. Etter 20 år i bobilbransjen må det være lov å se seg litt tilbake, og da er veksten fra null til dagens tre avdelinger i Løviknes Gruppen imponerende.


Laila Langvatn på bildet til høyre er blant annet butikkansvarlig hos Løviknes Caravan.

– Hva er høydepunktet så langt, Jan Henning?

– Den mest spennende satsingen vi har gjort var å bygge verkstedet i 2016. Da investerte jeg alt jeg hadde. Men jeg så behovet for et verksted som også kunne håndtere bobiler, og jeg hadde eid et bilverksted siden 2007 - så tanken var ikke så fremmed.

– Det er plassert et annet sted enn butikken?

– Ja, det er ikke tilfeldig. Jeg ønsket å dele opp verksteds- og butikkdriften for å få økonomisk oversikt. Heldigvis fikk jeg rett i satsingen, ettermarkedet er stabilt og vi har klart å få også denne driften økonomisk forsvarlig. Det skyldes ikke minst de ansatte. Totalt 17 personer jobber i det vi kaller ettermarkedsavdelingen.

– Men jeg har også et annet viktige høydepunkt, og det var å samarbeide og selge de italienske merkene Mobilvetta, McLoius og Elnagh. Det har gitt meg masse. Foruten flotte produkter har vi et knirkefritt samarbeid med produsentene. Jeg tør påstå at siden vi startet samarbeidet i 2006 ikke har hatt en eneste krangel eller uoverensstemmelse. Det er godt gjort. I tillegg har relasjonene med de flotte menneskene der nede blitt viktigere og viktigere, forteller Jan Henning fornøyd.


Vestnes Bilverksted er romslig og har selvsagt løfteutstyr til å ta selv store bobiler. På mottaket holder Siv Grønningsæter (t.v) og Ingrid Iversen full kontroll.

Italiensk

– Vi er i dag importør av tre merker til Norge. Vi ønsker andre forhandlere velkommen, selv om det ikke er noe vi jobber aktivt med. Jeg får beskjed fra verkstedet vårt at det er lite problemer med McLouis, som vi selger mest av. Bodelen er trefri og glassfiberen de bruker er av høy kvalitet. Jeg opplever også at produsenten lytter til tilbakemeldingene, og jeg har tidligere vært med i arbeidsgrupper, hvor produktenes videre utvikling bestemmes.

– Men du selger også Frankia?

– Det gjør vi. For oss var det naturlig å ha et premiummerke som kan være et naturlig steg opp for de som ønsker det. Men vi har også gått andre veien og er i dag norsk importør av den klassiske teltvognen Combi-Camp. I tillegg har vi i år startet med vognsalg fra kvalitetsprodusenten Tabbert. Som våre bobiler er dette ikke et produkt du bare leverer, det må selges. Og det er vår styrke. Vi må kunne våre produkter, bruke det at vi er små til vår fordel, ved å være tett på kundene. Om en selger eller en kunde har et spørsmål, prioriterer jeg alltid å være tilgjengelig. Nå er vi åtte personer på salg, inkludert rekvisitabutikken i kjelleren.

– Jeg er definitivt ikke en overlegen type som det er vanskelig å få tak i, eller tak på. Jeg selger heller en bobil litt for rimelig og får en fornøyd kunde som skryter, enn en misfornøyd kunde. I ettertid kan jeg vel kanskje tenke at jeg burde vært mer profesjonell som forretningsmann. Jeg kunne, og kanskje burde jeg, tjent mer penger opp gjennom årene. Når jeg nå skal finansiere nye prosjekter eller utvidelser, ser bankene kun på fakta og tørre tall.

Dekk og fremtid

Siste investering og det tredje beinet til Løviknes er et dekksenter med tre ansatte. Volumproduktet er personbildekk, men alle typer dekk tilbys. Også til bobiler.


Lars Rypdal og Ole Leon Sanden i Vestnes dekk og felger, er fornøyd med å være en del av Løviknes Gruppen.

– Jeg opplever at stadig flere bobileiere velger vinterdekk. Det er positivt at man utnytter bobilen hele året, mener Jan Henning. Av de som kjøper vinterdekk velger ni av ti piggdekk til bobil.

– Vi ser lyst på fremtiden. Jeg er fornøyd med hvordan vi er organisert, så nå skal vi konsentrere oss om å videreutvikle det vi har. For eksempel kundefordelsprogrammet vårt. Når man kjøper ny bil eller vogn hos oss får man flere fordeler og et fysisk kort som bevis. For eksempel blir man prioritert kunde på verkstedet og får rabatt i butikken. Et annet område jeg tror bare blir viktigere i fremtiden er å synes, og det på en riktig måte. Derfor har jeg nå ansatt en ny markedssjef. Våre mekanikere skal videreutdannes. Det betyr turer på kurs hos produsent og andre steder som trengs for at vi skal ha nødvendig kompetanse i hus.

De neste fem årene blir meget viktige og vil kreve tilpasning av oss som jobber i denne bransjen. Det blir helt sikkert utfordrende, men jeg er trygg på at vi har en bærekraftig drift og visjon her på Vestnes, avslutter daglig leder og eier Jan Henning Løviknes.

Løviknes Gruppen

  • Omsetning 2020: 121 546 000 kr
  • Består av Løviknes Caravanimport AS, Vestnes Dekk & Felger AS, Vestnes Bilverksted AS, Dekk & Felger Eiendom AS, Løviknes Eiendom AS.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden