: Polen Rundt (11:11) – Gdansk/ Hjem | Din Fritid

Polen Rundt (11:11) – Gdansk/ Hjem

Turen vår rundt i Polen er i ferd med å ta slutt. Den siste feriedagen skal nytes i kystbyen Gdansk. Været er helt på topp, så her skal vi nyte de siste dagene, før kjøreturen til Swinoujscie, der vi skal ta fergen hjem.


Gdansks sentrum ble totalt ødelagt under 2. Verdenskrig. Det ses ikke i dag.

Gdansks historiske sentrum

Gdansk er veldig forskjellig i forhold til ALT det vi har sett tidligere på denne turen, men vi har også søkt ut i ytterkantene av Polen for å oppleve et annerledes Polen, noe vi til fulle har lykkes med. Gdansks sentrum er veldig sjarmerende, men minner veldig om en tysk hansaby. Gdansk kan fylle en hel historiebok og den strategisk gode beliggenheten ved kysten har medført, at byen alltid har vært sentrum for det ene eller det andre. Selv om Gdansk er så historisk er det ikke mange hus, som er over 50 år gamle. 80 % av byen ble totalt ødelagt mot slutten av 2. Verdenskrig. Man må bare ha stor respekt for den gjenoppbyggingen byen har vært igjennom, fordi man fornemmer at man går i en 1600-talls by – riktignok blandet med moderne handelsmiljø.


Havnen er ytterst sjarmerende.

Flott havn

Havnen er veldig sjarmerende. Det er pakkhus og heisekraner. Akkurat som vi kjenner det fra København. Byen antas å være grunnlagt i år 997 og allerede den gang var Gdansk omlastningshavn for varer til landene i Østersjøen. De store husene på havnepromenaden vitner også om rike handelsfolk, som bodde staselig og styrte det blomstrende handelslivet fra dette stedet. Som turist kan man slentre rundt og nyte atmosfæren enten på gågaten eller fra en av de mange fortauskafeer.


Badeferie er også en mulighet i Gdansk.

Deilig sandstrand

Det fine ved en ferie i Gdansk er at man kan kombinere byferie med badeferie. Strendene ved Gdansk er fine sandstrender og vannet i Østersjøen er like badevennlig på denne siden, som vi kjenner det fra den danske sydkysten. Er været bra er det bare en retning. Her på våren fordrer et strandbesøk bare en ekstra jakke eller genser.


Her på Westerplatte startet 2. Verdenskrig 1. september 1939.

2. Verdenskrig startet her

2. Verdenskrig startet i Gdansk eller Danzig, som fristaten het på det tidspunktet. 1. september 1939 angrep krigsskipet ”Schleswig-Holstein” polske bastioner på halvøya Westerplatte, som ligger rett utenfor Gdansk. En liten styrke på 200 mann holdt stand i en uke, men dessverre fikk en overlegen tysk styrke til slutt overtaket i området. Området er i dag en minnepark med monumenter over de falne og den polske motstanden, som fortsatte gjennom hele krigen. Man kan komme til Westerplatte med båt fra Gdansk eller med bil. Det er mulighet for å parkere med campingvogn, hvis man er underveis.


Tross dårlige veier hadde vi bare et lite uhell på hele turen.

Et eneste uhell på turen

Denne artikkelserien har handlet mye om kjøring i Polen, fordi det er veldig annerledes å kjøre enn andre steder i Europa, men jeg vil gjerne slå fast, at det ikke er farlig. Man skal bare kjøre etter forholdene – altså stille og rolig. Og så planlegge med romslig tid. Vi har bare hatt et lite uhell på turen. Sikkerhetskabelen vår ble ved slått i stykker ved karabinkroken, fordi den traff noe på veien – formodentlig en hump. Vi fikk ordnet det hele med en ny karabinkrok.


En uforglemmelig rejse rigere – vi har alle en ny opfattelse af Polen

Reisen er slutt

Vi har hatt en fantastisk tur rundt i Polen. Våre medbragte fordommer om polakkene er totalt blitt endret. Vi har bare møtt hyggelige, vennlige og veldig imøtekommende polakker, som bare ville oss det beste. Selv om det i blant har vært vanskelig å kommunisere, når vi f.eks. ikke kunne finne veien, har det løst seg hver gang likevel – og vi er tilført uforglemmelige møter. Vi har på denne turen satt utrolig stor pris på de bekvemmelighetene, som vi har i vogntogene våre. Campingplassene er veldig forskjellige, men polakkene er i full sving med å bygge opp. I de populære turistområdene går det av naturlige årsaker raskere og det finnes veldig fine plasser, men det betyr ikke at de mindre plassene ikke har sjarm eller ikke er verdt et besøk. Det kommer alt i alt mest an på, hva man vil med ferien. En ting er sikker Polen har mye å by på.

Her bodde vi

Gdansk - Sobieszewo Orlinek Ul. Lazurowa 5 80 680 Gdansk Sobieszewo Orle tlf.: (058) 308 07 39 email: office@harctur.pl www.harctur.pl

I Swinoujscie før avreise

Swinoujscie Relax Ul. Slowackiego 1 72 600 Swinoujscie tlf.: (091) 321 39 12 eller 321 47 00 email: relax@tornet.com.pl www.camping-relax.com.pl

Campingplasser

Det er drøyt 200 campingplasser i Polen. Finn dem på www.tourpol.com Regn ikke med at alle campingplassene på bilkartet også finnes i virkeligheten. Få en oppdatert brosjyre på turistkontoret. Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tlf. 00 46 8 21 60 75.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden