: Plukke plommer i Hardanger | Din Fritid

Plukke plommer i Hardanger

Lofthus Camping i Hardanger ligger midt i en stor frukthage, og tilbyr sine gjester å plukke gratis av både epler, plommer, pærer og moreller.

Lofthus Camping ligger på østsiden av Sørfjorden i Hardanger

Lofthus Camping ligger i tettstedet Lofthus, på østsiden av Sørfjorden i Hardanger med en fantastisk utsikt mot Folgefonna og snødekte fjell på andre siden av Sørfjorden.

– Mange som søker hit på våren for å nyte fruktblomstringen, sier dagens eier av plassen, Dag Helleland. Ikke bare nordmenn, men også mange utlendinger. Spesielt fra Nederland ogTyskland. Her tilbyr vi også
overnattingsgjestene å kunne plukke frukt gratis under oppholdet i høstingstiden.

Moreller er spesielt attraktive, da de er modne i midten av juli. Trærne er over 50 år gamle og gir stor avling og gode moreller. I tillegg finnes både plomme-, eple- og pæretrær inne på plassen.

– Gjestene våre kan i prinsippet fritt velge hvor de vil plassere telt, campingvogn eller bobil, så sant det ikke er til hinder for andre gjester, avslutter Helleland raskt, da et tysk par kommer innom resepsjonen for å få en hytte for natten.

Helleland er tredje generasjon som driver plassen

Tredje generasjon

Helleland er tredje generasjon som driver plassen.

– Min bestefar åpnet campingplassen i 1961. Selv tok jeg over etter min far for 3 år siden. Vi har hele tiden forsøkt å følge med i tidens krav fra våre gjester, og kan i dag blant annet tilby nye moderne sanitæranlegg, egen badestrand samt et innendørs varmtvannsbasseng på 4x8 meter. I tillegg kan det nevnes at plassen tilbyr båtutleie, har egen båtslipp og tilgang til Internett via eget trådløst nett (koster 25 kroner). For de som ikke har med seg egen bolig kan en tilby 20 hytter med vanlig campingstandard og kokemuligheter samt 7 hytter med eget bad og kjøkken.

–Vi har merket en sterk økning i antall norske bobiler de siste par årene, fortsetter Helleland. Disse kommer både tidligere - og senere på året enn de tradisjonelle campingturistene, noe som blant annet gir et større belegg i mai og september måned.

Noe som bekreftes av at det i helgen med 17. mai var ikke mindre enn 10-15 bobiler innom plassen. De fleste norske, men også Belgia, Nederland og Tyskland var representert.


Lofthus

Lofthus, somen del av Ullensvang herad, er en av de beste fruktbygdene i Hardanger. Ullensvang har vel 500 000 frukttrær, tilsvarende 20 % av alle frukttrær i Norge. Munkene fra Lysekloster har også satt sitt preg på Lofthus. På Hardangers største gård, Opedal, hadde munkene et kapell og en hvilestue i middelalderen og drev gårdsbruket Opedalskloster, en blomstrende fruktgård med mange funn av redskaper og våpen fra eldre og yngre jernalder. Munketrappene, en sti som går opp til Nosi (nesen) 950 moh., er mest sannsynlig bygget av munkene som ledd i en gammel ferdselsvei over Hardangervidda.

Steinkirken i gotisk stil fra middelalderen er omkranset av en kirkegård som inneholder svært gamle gravsteiner. Blant annet over Lagmann og ridderen Sigurd Brynjulfsson fra gården Aga, på andre siden av Sørfjorden, og som døde på slutten av det 13. århundrede. Sitat fra en av gravsteinene lyder: ” Lad stenen stande ind til BASUNEN opreiser os alle”.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden