Grillinspirasjon: Vent med ventepølsa | Din Fritid
Grillinspirasjon

Vent med ventepølsa

...og gjør heller plass til noen skikkelig gode grillspyd fra rundt omkring i verden. Det krever litt mer forberedelser enn å slenge på et par pølser...invester i den tiden, du får betalt (med renter) når du sitter ved bordet etterpå.   

Marokkanske grillspyd

• 800 g biff av ytrefilet storfe (4 porsjoner)

Marinade:

• 4 ss olivenolje

• Saften av 1 stk sitron

• 2 ts salt

• 1 ts pepper

• 4 ts paprikapulver

• 4 ts malt ingefær

• 4 ts malt spisskummen

• 41⁄2 ts gurkemeie

• 4 ts malt kanel

• 4 stk. grillspyd

Mahamara (paprikarøre):

• 3 stk. hermetisk grillet paprika

• 1 1⁄2 dl valnøttkjerner

• 1 dl olivenolje

• 2 ss harissa

• 1 ss lys sirup

• 2 ss tahini

• 1 ts sukker

• 1 ts salt

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i store, jevne biter. Bland olivenolje, sitronsaft og tørre kryddere i en bolle. Vend inn kjøttbitene, slik at de er godt dekket av krydder på alle kanter. La gjerne kjøttet ligge i kjøleskap over natten for å trekke smak. Tre kjøttbitene på spyd. Kjør alle ingrediensene til mahamaraen i en foodprosessor til fin konsistens, men spar litt nøtter til å drysse over. La den gjerne stå i kjøleskap en time og «sette seg» før den skal nytes. Grill spydene og server med Mahamara.

 

Grillspyd med peanøtt-satay

• 800 g ytrefilet av svin (4 porsjoner)

Marinade:

• 4 båt hvitløk

• 2 ss peanøttsmør

• 1 ss chilipasta (sambal oelek)

• 3 ss olje

• Saft og skall av 2 stk. lime

• 8 stk grillspyd

• 1 ts salt

• 1⁄2 ts kvernet pepper

• 100 g usaltede peanøtter

Slik gjør du:

Ha hvitløk, peanøttsmør, chilipasta, olje og lime i en arbeidsbolle og kjør det hele til en fin og jevn marinade med en stavmikser. Skjær svinefilet i jevnstore biter og legg dem i marinaden. Dekk bollen med plastfolie og sett det kjølig. Marineringstiden bestemmer du selv, men en tommelfingerregel er mellom 1 time og ett døgn. Mer tid avgir mer smak, så mariner gjerne kjøttet over natten og pensle dem flere ganger med peanøttsaus underveis når du griller. Kjør de usaltede peanøttene i en foodprosessor til de er helt finhakkede. Ta kjøttet ut av marinaden, tre bitene på spydene og krydre med salt og pepper. Grill spydene på direkte varme i 2-3 minutter og snu dem ofte, slik at du får en jevn steking og farge. Legg dem til sides for indirekte grilling når de har fått en fin jevn farge. Sett om mulig på lokk og la dem ligge til de er ferdig stekt, et par minutter. Pensle gjerne med marinade underveis. Dryss finhakkede peanøtter over spydene før servering, og legg ved noen limebåter.

 

Shish kebab

• 800 g flatbiff av lam (4 porsjoner)

Marinade:

1 stk. løk

1 stk sitron

2 ss olivenolje

2 båt hvitløk

2 stk. laurbærblad

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts pepper

1 ss hakket frisk kruspersille

1 stk. nett stjerneløk

Slik gjør du:

Skjær kjøttet opp i terninger. Skjær løken i ringer og finhakk hvitløken. Bland dette sammen med sitronsaft, olje, laurbærblad, salt og pepper. Hell dette over kjøttet, og mariner i minst 2 timer. Vend bitene et par ganger i marinaden. Ta kjøttet opp av marinaden og tre på spyd sammen med småløk. Grill kjøttet i ca. 4-5 minutter på hver side, eller stek ovn i på 225° C i ca. 15 minutter. Server med couscoussalat.

COUSCOUSSALAT (2 porsjoner)

• 3 dl couscous

• 2 ss hakket bladpersille

• 2 ss hakket frisk mynte

• 2 båt finhakket hvitløk

• 1 1⁄2 dl olivenolje

• 2 stk. sitron - kun saften

• 1 ts sukker

• 1 ts salt

• 1 ts nykvernet pepper

Slik gjør du:

Tilbered couscous etter anvisning på pakken og avkjøl. Tilsett finhakkede urter og hvitløk. Bland olje, sitronsaft, sukker, salt og pepper sammen, hell over couscousen og bland godt. La det hele trekke smak i minst en time.

Kilde: matprat.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden