: De 3 grillmetodene | Din Fritid

De 3 grillmetodene

Det er sosialt, det pirrer luktesansene og gjør naboen misunnelig. Vi nordmenn elsker å grille. Les Din Fritids tips og bli grillkonge.

Grillen

Et vellykket grillmåltid krever riktig utstyr og gode råvarer. Hvordan en griller maten er også avgjørende for resultatet. En kan grille mye god mat uansett hvilken grill en har, men griller med lokk gir størst fleksibilitet. For å kunne utnytte alle de tre grillmetodene krever det at man har en grill med lokk.

Direkte grilling

Ved direkte grilling, også kalt grilling med direkte varme eller grilling på den varme sonen, grilles maten rett over varmekilden. På gassgrill betyr dette at maten grilles rett over en opptent brenner. På kullgrill grilles maten rett over kull, briketter eller ved. Direkte grilling egner seg best til pølser, mindre stykker kjøtt, grønnsaker og fisk. Direkte grilling er viktig når man skal gi farge til maten og i tillegg «svi av» overflaten på maten.


Grillspyd.

Indirekte grilling

Ved indirekte grilling ligger maten litt vekk fra varmekilden, i «den kalde sonen». Selv om det heter den kalde sonen så blir temperaturen fort pluss/minus et par hundre grader når lokket er på. Grillen kan sammenliknes med en stekeovn på samme temperatur. Indirekte grilling brukes hovedsakelig til store stykker kjøtt og fisk. Disse stykkene får den perfekte fargen de skal ha, selv om de ikke har vært i kontakt med sterk varme. En hel kylling vil med indirekte grilling være like vakker som kyllingen stekt i ovnen på to hundre grader. Forskjellen er at kyllingen fra grillen smaker enda bedre. Bruker man en gassgrill hvor en ikke kan justere varmen blir indirekte grilling en utfordring. Har gassgrillen kun én brenner kan man grille indirekte ved å skru ned varmen og legge maten i midten av den rektangulære brenneren. Med kullgrill plasserer du en dryppform i midten av bunnristen, og kullet /brikettene plasseres på siden. Når grillen er varm plasserer du kjøttstykket på rist rett over dryppformen. Grill med lokket på og åpne ventiler slik at du får god trekk.

Direkte og indirekte grilling

En kombinasjon av direkte og indirekte grilling gir muligheten til å gi maten en fin grillfarge ved direkte varme, samtidig som hovedgrillingen foregår i den kalde sonen på grillen. Det er denne kombinert-metoden en ønsker når en griller. Den beste biffen skal først svis av på direkte varme, og så flyttes over til den kalde sonen. Et kyllingbryst grillet på direkte varme vil ofte henge fast i grillen. For å unngå dette problemet legges kyllingbrystet først på indirekte varme i den kalde sonen. Etter ca. 10 minutter tørker overflaten på kyllingbrystet inn. Da er det lett å flytte det over på direkte varme i noen sekunder for å få en fin farge. Hovedgrillingen på både biffen og kyllingbrystet skjer ved indirekte grilling, men begge produkter er avhengig av direkte varme for å få den gode grillsmaken. På en bærbar grill og på engangsgrill kan det være vanskelig å praktisere bruk av en varm og en kald sone. Den beste løsningen her er rett og slett å planlegge en meny som passer til grillen. Hold deg til mindre stykker fisk, kjøtt eller grønnsaker som ikke trenger lang tid på grillen.


Grillmat.

8 grilltips

Alt mørt kjøtt egner seg til grilling. På svinekjøtt og lammekjøtt er stort sett alt kjøtt mørt og kan brukes. Ellers er biff og koteletter sikre vinnere. Fettmarmoret kjøtt er saftigere enn helt magert kjøtt og egner seg dermed godt til grilling. Slik gjør du:

1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid. Kjøttet bør helst ha tilnærmet romtemperatur når du legger det på grillen.

2. La grillen bli ordentlig varm før du starter. Griller du med kull, så la tennvæsken trekke godt inn i kullene før du tenner på, eller bruk briketter og opptenningsrør.

3. La så kullene brenne til de er dekket av et grått askelag, før du begynner å grille. Da får du best varme, og unngår at flammene brenner kjøttet.

4. Legg kjøttet på grillristen. Når kjøttsaften «pipler» opp på overflaten kan du snu kjøttskivene.

5. Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe, er det viktig å snu kjøttet ofte!

6. Ikke stikk i kjøttet med en gaffel. Da kan den gode kjøttsmaken renne ut med kjøttsaften. Bruk grillklype når du griller.

7. Pensle risten med matolje for å unngå at kjøttet fester seg i risten. Vent gjerne med å legge på risten til du er klar til å grille.

8. Bruk steketermometer når du griller store stykker, da får du best kontroll på resultatet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden