Sommerstemning: Godt & varmt! | Din Fritid
Kokosis med chiafrø og mango. Se oppskrift under.
Sommerstemning

Godt & varmt!

Dette har vi ventet lenge på! Kjøl deg ned med for eksempel disse mer eller mindre sunne iskremene.

KOKOSIS MED CHIAFRØ OG MANGO

Dette trenger du
  • 1 boks lett kokosmelk
  • 3 ss chiafrø
  • 0,5 stk. mango
  • saft av 0,25 stk. lime
  • revet skall av 1 stk. lime
Slik gjør du
  •  Bland kokosmelk og chiafrø i en bolle, la det svelle i 5 minutter.
  •  Skrell mango, og finhakk den eller kjør den sammen til en grov mos med en stavmikser.
  •  Riv limeskall og ha det i bollen med melk og frø, tilsett litt limesaft og hell blandingen i isformer eller små kopper til de er 3/4 fulle.
  •  Fordel mango i isformene og hell i resten av blandingen med chiafrø. Sett formene i fryseren. Stikk inn ispinner når blandingen såvidt har begynt å stivne. La formene stå i 3-4 timer, slik at isen stivner helt.


Bananis med sjokoladetrekk

BANANIS MED SJOKOLADETREKK

Dette trenger du:
  • 4 stk. banan
  • 100 g mørk sjokolade, 70% kakao
  • 1 ss kokosfett (delfiafett)
  • Pynt:
  • 4 ts mandelflak
  • 4 ts kakepynt
Slik gjør du
  • Skrell banan og del dem i to. Tre halve bananer på ispinner av tre og legg dem på et ark bakepapir i fryseren. La dem stå i fryseren til de er frosne, ca 1-2 timer. 
  • Smelt sjokolade, og ha i kokosfett. 
  • Dypp bananer i sjokoladen og strø på hakkede mandler eller kakepynt. 
  • Server den avkjølende bananisen. 
  • Lager du mange kan du oppbevare isen i en lufttett boks i fryseren.

Frokost-ispinne

FROKOST ISPINNE

Dette trenger du
  • 0,5 stk. mango
  • 6 stk. jordbær
  • 0,5 kurv blåbær
  • 1 beger kesam lime
  • 6 ss granola
Slik gjør du
  •  Skjær mango og jordbær i tynne skiver, del blåbær i to.
  •  Fyll litt kesam nederst i ispinneformer eller eventuelt små kopper. Legg frukt og bær i formene, og fyll på med mer kesam. Vil du at frukten skal vises ekstra godt, se til at den ligger helt inntil formen. Bank formene litt i benkeplaten, slik at eventuelle luftlommer blir borte.
  •  Ha litt granola på toppen av hver isform før du setter i ispinner. Sett formene i fryseren i 3-4 timer.

Iskrem med blåbær

ISKREM MED BLÅBÆR

Dette trenger du
  • 4 stk. eggeplomme
  • 4 ss sukker
  • 150 g frosne blåbær
  • 50 g hakket hvit sjokolade
  • 4 dl kremfløte
  • Iskjeks:
  • 6 stk. iskjeks
  • 50 g hvit sjokolade
  • 40 g hakkede pistasjnøtter
Slik gjør du
  • Legg blåbærene på benken slik at de tiner litt.
  • Rør sammen eggeplommer og sukker i en glass- eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp.
  • Pisk blandingen videre i maskin eller for hånd til  den er kald og har blitt lys og tykk eggedosis.
  • Vend inn halvfrossne blåbær og hakket hvit sjokolade.
  • Stivpisk kremfløten og bland med eggedosis.
  • Fyll isblandingen i en passende form, dekk med plastfolie og frys i minst 4 timer.
  • Sett isparfaiten i kjøleskapet ca. 20 minutter før den skal serveres.
  • Hvelv isparfaiten på fat, server den fra formen eller lag kuler og server den i iskjeks dyppet i smeltet hvit sjokolade og hakkede pistasjenøtter.
  • Iskjeks med sjokolade og nøtter? Knekk sjokolade i en liten bolle, og sett bollen over en kjele med vann på middels varme. La sjokoladen smelte litt før du rører i den. Dypp toppen av iskjeksene i sjokoladen før du dypper dem i hakkede nøtter. Sett kaldt noen minutter til sjokoladen har stivnet.

Nicecream med mango

NICECREAM MED MANGO

Dette trenger du
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 1 dl kokosmelk
  • 200 g frosne mangobiter
Slik gjør du
  • Skjær banan i skiver og frys disse.
  • Skjær kiwi i skiver
  • Hell kokosmelk, frosne bananskiver og frosne mangoterninger i blender og kjør til en jevn masse.
  • Legg kiwiskiver langs kanten på glass.
  • Fordel blandingen i glasset.
  • Nyt!

Pinneis i form

PINNEIS I FORM

Dette trenger du
  • 500 g gresk yoghurt
  • 500 g dypfryst skogsbærblanding
  • 1 stk. banan
  • 4 ss honning
Slik gjør du
  • Kjør gresk yoghurt, skogsbærblanding, banan og honning sammen i en blender.
  • Smak eventuelt til med litt ekstra honning om blandingen ikke er søt nok.
  • Kle en brødform med plastfolie og hell i yoghurtblandingen.
  • Sett formen i fryseren, og rør forsiktig om en gang hvert 20. minutt den første timen
  • Sett ispinner av tre i formen når blandingen begynner å stivne. Sett formen tilbake i fryseren og la den stå til blandingen er helt stiv.
  • Vipp isen forsiktig ut av formen, og skjær den i skiver. Server straks. 

Sandwich med hjemmelaget is

SANDWICH MED HJEMMELAGET IS

Dette trenger du
  • 5 dl helmelk
  • 5 dl kremfløte
  • 1 stk. vaniljestang
  • 10 stk. eggeplomme
  • 200 g sukker
Sandwich:
  • 1 l vaniljeis
  • 20 stk. pepperkake
  • 4 ss frysetørkede bringebær
Slik gjør du
  • Hell melk og fløte i en kjele. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha stang og frø i kjelen sammen med fløtemelken. Kok opp blandingen, trekk kjelen av platen og la blandingen stå i 10-15 minutter.  
  • Pisk eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.
  • Ta ut vaniljestangen og hell fløtemelken forsiktig i en tynn stråle over i eggedosisen. Rør hele tiden.
  • Hell blandingen tilbake i kjelen, og la den stå på svak varme til den blir ca. 80 °C og begynner å tykne. Rør hele tiden, og se til at det ikke koker da kan blandingen sprekke. Sil blandingen og avkjøl den helt.
  • Kjør den avkjølte blandingen i en ismaskin til den har en kremete og fin konsistens. Har du ikke ismaskin, hell den avkjølte blandingen over i en egnet beholder, for eksempel en brødform, og sett den i fryseren. Rør jevnlig i blandingen under innfrysningen, ca. hver halvtime, slik at det ikke danner seg iskrystaller. La isen stå i fryseren til den er helt stiv, ca. 6 timer.
  • Tin isboksen noen sekunder under rennende vann så isen slipper boksen.
  • Ha den ut på en skjærefjøl og kutt ca. 3 cm tykke skiver. 
  • Bruk en pepperkakeform som ligner pepperkakene du har, og stikk ut former i isen. 
  • Legg isen på en pepperkake og legg en ny pepperkake på toppen. Gjenta dette til du går tom for is eller pepperkaker. Legg iskremsandwichene i fryseren med jevne mellomrom så isen ikke smelter.
  • Ta ut iskremsandwichene fra fryseren og rull i frysetørket bringebær.
  • Legg tilbake i fryseren eller nyt med engang. 
  • Hvis du vil spare tid kan du kjøpe iskrem fra butikken!
  • Vær kreativ med pynten, her er det bare fantasien som setter grenser. Hva med grovhakket sjokolade, nøtter eller lakris?

Vannmelonsorbet med lønnesirup og salt

VANNMELONSORBET MED LØNNESIRUP OG SALT

Dette trenger du
  • 500 g vannmelon i terninger
  • Saft av 0,5 stk. sitron
  • 2 ss lønnesirup
  • 0,5 ts flaksalt

Slik gjør du

  • Kjør vannmelon i blender eller stavmikser.
  • Smak til med sitron, lønnesirup og flaksalt.
  • Hell blandingen i isformer eller i en passende boks (slik at du kan kule sorbeten).
  • Sett formene i fryseren i 3-4 timer, eller til sorbeten er helt stiv. Stikk inn ispinnene når blandingen har såvidt stivnet. 

Yoghurtis med bringebær

YOGHURTIS MED BRINGEBÆR

Dette trenger du
  • 0,5 l gresk yoghurt
  • 1 dl flytende honning
  • 2 ts vaniljesukker
  • 300 g frosne bringebær
  • 4 ss honning
Slik gjør du
  • Visp sammen yoghurt, honning og vaniljesukker. Sett til side.
  • Kjør bringebær i hurtigmikser med litt av yoghurt-blandingen og resten av honningen.
  • Fyll de to blandingene lagvis i små isformer, kopper eller former. Sett en ispinne i hver form og sett i fryseren i mist 3 timer.
  • Klem på formen med hendene eller hold den under varmt vann et øyeblikk, og lirk isen ut av formen.

Iskrem med solbær

ISKREM MED SOLBÆR

Dette trenger du
  • 4 stk. eggeplomme
  • 4 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 4 dl kremfløte
  • 6 stk. ispinner
Solbærpuré:
  • 2 dl solbærsyltetøy
  • saften av 0,5 stk. sitron
Slik gjør du
  • Varm opp solbærsyltetøy og saften av en halv sitron i en liten kasserolle til det er flytende. Passer den gjennom en trådsikt og avkjøl.
  • Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en glass- eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp.
  • Pisk blandingen i maskin eller for hånd til den er kald og har blitt lys og tykk eggedosis.
  • Stivpisk kremfløten og bland den med eggedosis. Vend inn solbærpurè med en slikkepott til du har fått en fin marmorering.
  • Fyll isparfaiten i en passende form, dekk med plastfolie, og sett isen i fryser.
  • Sett ispinner av tre i formen når blandingen begynner å stivne. Sett formen tilbake i fryseren og la den stå til blandingen er helt stiv, minst 4 timer.
Kilde: matprat.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden