: Italiensk stemning | Din Fritid
Biscotti. Foto: Brodogkorn.no

Italiensk stemning

Siden det ikke anbefales å reise til Italia i sommer, anbefaler vi at du heller tar smaken av Italia med deg i Norge.

Italia er et av nordmenns yndlingsferieland. Mange reiser på grunn av varmt vær, blått hav og fine strender – men vel så mange reiser for å oppleve autentisk italiensk mat basert på gode råvarer.  

Men når en pandemi på hell står i veien for årets italienske sommerferie, gjelder det å skape løsninger på  hjemmebane. Heldigvis er det ikke så vanskelig: Med noen fine oppskrifter og gode venner tilgjengelig, er det kort vei til en smak av Italia. 

– Det italienske kjøkken har mange retter det er enkelt å gjenskape på norske kjøkken. Focaccia, bruschetta, grissini, ciabatta og biscotti er bare noen av de italienske delikatessene du kan skape feriefølelsen med, sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.  

Her får du ti oppskrifter som skaper italiensk feriefølelse i hjemlandet.


Focaccia. Foto: Brodogkorn.no

Focaccia 

Focaccia er italiensk brytebrød med hvitløk, rødløk, rosmarin og parmesan, et perfekt tilbehør til middagen. Server sammen med grillmat eller nyt alene med god olje eller aioli til.

Dette trenger du:

  • ½ pk gjær
  • 6 dl vann
  • 800 g hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 3 dl olivenolje
  • 1 glass sorte oliven
  • 2 båter hvitløk
  • 1 rødløk
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • 1 ss havsalt til pynt
  • 1 dl parmesan ost til pynt

Slik gjør du:

  • Smuldre gjæren og rør den ut i lunkent vann.
  • Tilsett mel, salt, sukker, oliven og 1 dl av olivenoljen i den lunkne blandingen. La deigen heve under et klede til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  • Ha 1 dl olivenolje i en langpanne, ha deigen i langpannen og trykk den ut som en pizzabunn. Ha over hakket hvitløk, rødløk og rosmarin og hell over resten av olivenoljen. Trykk alt dette ned i deigen og la den etterheve i 30 minutter.
  • Dryss havsalt og reven parmesanost over like før steking.
  • Stek midt i ovnen ved 200 °C i 20-25 minutter. Avkjøl på rist i langpanne og server brødet lunt.


Grissini. Foto: Brodogkorn.no

Grissini

Brødpinner med pepper, eller grissini, passer godt som snacks eller som tilbehør til middag. Bakes med olivenolje og er et fint alternativ til potetgull. 

Dette trenger du:

  • 500 g hvetemel
  • 2 ts salt
  • ½ pk gjær
  • 4 ½ dl vann
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 2 ss olivenolje
  • Olivenolje til pensling
  • Flaksalt til pynt

Slik gjør du:

  • Bland alle ingrediensene i en bakebolle, men hold igjen 1 dl vann, oljen og pepperen til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Nar deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen skal nå vare smidig og ha en blank overflate. Tilsett deretter olivenoljen og pepperen, og bland disse inn i deigen på sakte fart.
  • Dekk bakebollen med plast, og la den heve i en halv time. Hell deigen ut på bakebordet. Brett den sammen og legg den tilbake i bollen. La deigen heve videre i ca. 1 time.
  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord og skjær ut tynne strimler. Strekk strimlene ut på en plate med bakepapir. Det er viktig at strimlene ikke blir for tynne, men heller ikke for tykke.
  • Pensle strimlene med olivenolje, og strø med litt flaksalt eller havsalt. La dem heve i 10 minutter.
  • Stek brødpinnene midt i ovnen ved 220 °C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.


Italiensk loff. Foto: Brodogkorn.no

Italiensk loff

Italiensk loff med durumhvete, hvetemel og olivenolje er noe av det beste du lager av hjemmebakst. Godt å ha med seg i piknikkurven eller servere til all slags grillmat.

Dette trenger du:

  • 6 dl vann
  • ½ pakke gjær
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • 400 g hvetemel
  • 400 g durumhvete
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du:

  • Varm vannet til det er fingervarmt (37 °C), sett til siden 1 dl vann,  og ha i gjæren. Tilsett egg, salt, hvetemel, durumhvete og olivenolje. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsetter du det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. 
  • Dekk bakebollen med plast eller et klede og la heve til dobbel størrelse, ca. 1,5 time.
  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord, og del den i to like store emner. Form emnene til avlange boller med en liten spiss i hver ende og la hvile under et klede i ca. 15 minutter.
  • Lag skrå snitt på toppen av brødene.
  • Stek brødene midt i ovnen på 250 ºC i ca. 10 minutter. Senk deretter temperaturen til 215 ºC og stek videre i ca. 30 min. Avkjøl på rist.


Tomatbruschetta. Foto: Brodogkorn.no

Tomatbruschetta

Tomatbruschetta er en god og enkel måte å få spist opp litt gammelt brød. Bruschetta kan en toppe med mange ulike råvarer!

Dette trenger du: 

  • 4 modne plommetomater
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss hakket frisk basilikum
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts havsalt
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • 4 skiver brød
  • ½ dl olivenolje
  • 3 fedd hvitløk
  • Basilikumblader til pynt

Slik gjør du:

  • Dypp tomatene i kokende vann i 30 sekunder for at skinnet skal løsne. Ha i iskaldt vann og trekk av skinnet.
  • Del tomatene i fire og fjern tomatkjernene. Del tomatkjøttet i terninger og bland med olje, finhakket hvitløk, basilikum, salt og pepper. Sil av all ekstra væske for å unngå at bruschettaene blir bløte. 
  • Pensle fire skiver brød med olivenolje og finhakket hvitløk. Ha over på en stekeplate med bakepapir og stek dem svakt brune midt i ovnen på 200 °C.
  • Fordel tomatfyllet på skivene og pynt med basilikumblader.


Bruschetta med spekeskinke. Foto: Brodogkorn.no

Bruschetta med spekeskinke

Bruschetta med spekeskinke, hvitløk og aÏoli toppet med bakte tomater er en frisk og enkel italiensk sommerforrett eller smårett på grillen.

Dette trenger du:

  • 8 skiver spekeskinke
  • 4 skiver landbrød
  • 1 båt hvitløk
  • 4 ss olivenolje til pensling
  • 4 ss aïoli
  • 8 røde cherrytomater
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts grovt salt

Slik gjør du:

  • Del hvitløksbåten i to og gni den over brødskivene. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill til de har fått en gyllen stekeskorpe. 
  • Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett formen på grillen med lokk over i 8-10 minutter. 
  • Smør aÏoli på skivene og legg på spekeskinke. Topp det hele med bakte tomater.Bruschetta med spekeskinke


Hvitløkspasta. Foto: Brodogkorn.no

Hvitløkspasta

Hvitløkspasta får du når du lager hvitløksbrød og serverer det oppi pastaen - i steden for ved siden av. Skikkelig godt! Oppskriften passer godt til en grønn hverdag, ettersom den både er vegetarisk og er en fin måte å bruke opp brødrester på.

Dette trenger du:

  • Pasta til fire porsjoner
  • 4 skiver grovt brød
  • 6 ss smør
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss hakket frisk persille

Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 180 grader.
  • Smør smør på hver av skivene og legg dem på et stekebrett. Bruk gjerne rester av brød i denne retten. Hvitløkspasta er godt egnet for brød som har blitt flere dager gammelt.
  • Stek skivene i ovnen til de er sprø og gylne.
  • Kjør skivene i en food prosessor eller legg dem i en brødpose og bank forsiktig med en kjevle til brødet er knust.
  • Riv hvitløk med et lite rivjern og bland det sammen med brødraspet og hakket persille. Sett brødraspet til side.
  • Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell vannet av pastaen.
  • Smelt smør, og ha det i en bolle sammen med pasta og brødrasp


Spagetti med brød og sitron. Foto: Brodogkorn.no

Spagetti med brød og sitron

Spagetti, brød, sitron og spekeskinke. Mer italiensk blir det neppe! I kombinasjon blir dette en smakfull middagsrett.

Dette trenger du:

  • 400 g tørr spagetti, kokt etter anvisningen på emballasjen
  • 50 g smør
  • 6 skiver brød
  • 6 skiver spekeskinke i biter
  • 2 sitroner 
  • 20 g revet parmesan 
  • eventuelt litt av pastavannet
  • salt og pepper
  • 4 ss bladpersille, finsnittet

Slik gjør du:

  • Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Den skal være al dente. Hell av pastavannet, men ta vare på ca. 1 dl av pastavannet til senere.
  • Mens pastaen koker smelter du smøret i en stekepanne og tilsetter saften av en sitron. Riv brød og spekeskinke i små biter, og ha det i stekepannen. La det surre til brødet og spekeskinken er gyllent. Tilsett revet sitronskall (bare det gule) av en sitron og parmesan. Smak til med ekstra sitronsaft, salt og pepper. 
  • Hell den ferdig kokte spagettien over i sitron- og brødblandingen og bland det godt sammen. Du kan eventuelt tilsette litt av pastavannet du har tatt vare på om du trenger mer væske.
  • Strø over med hakket bladpersille før servering.


Grillet pizza med spekeskinke og fersken. Foto: Brodogkorn.no

Grillet pizza med spekeskinke og fersken

Legg en pizzastein på grillen og få grillet pizza med deilig sprø bunn. Her har vi toppet pizzaen med spekeskinke, mozarella, pesto og grillede fersken.

Dette trenger du:

Pizzadeig

  • 3 dl lunkent vann
  • ½ pakke fersk gjær
  • 2 ss olje
  • ½ ts salt
  • 7 dl hvetemel

Topping

  • 6 ss pesto
  • 2 mozzarella
  • 2 fersken
  • 100 g spekeskinke
  • 3 ss ristede pinjekjerner

Slik gjør du: 

  • Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, ca. 10 minutter. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.
  • Gjør klar toppingen. Bruk en god ferdigkjøpt pesto, eller lag en pesto selv. Skjær mozzarella i skiver, fersken i båter og rist eventuelt pinjekjerner i en tørr panne. 
  • Tenn på grillen. Legg en pizzastein på risten og forvarm i ca. 10 minutter. 
  • Når grillen er klar og deigen er ferdig hevet, del deigen i to – eventuelt 4 om du ønsker små pizza. Form emnene til runde baller, og kjevle dem ut på en melet overflate.
  • Forstek bunnene i omganger på pizzasteinen først – da blir det enklere å legge på fyll og få flere pizza ferdig stekt på samme tid. De skal bare steke et par minutter. Ha litt mel på pizzasteinen om deigen fester seg. 
  • Pensle grillristen med litt olje, og legg på ferskenbåtene. La dem grille et lite minutt på hver side, slik at de får fine grillstriper. 
  • Når bunnene er forstekte, legg på fyll. Smør pesto utover, legg på skiver av mozzarella og ferskenbåtene. 
  • Grill pizzaen til den har fått en gyllen fin skorpe og osten har smeltet, ca. 5 minutter avhengig av varme på grillen. 
  • Topp den grillede pizzaen med spekeskinke i skiver, pinjekjerner og gjerne litt frisk basilikum før servering.


Vegetarpizza på grillen. Foto: Brodogkorn.no

Grillet vegetarpizza

Med en pizzastein på grillen får du grillet vegetarpizza med deilig sprø bunn. Her er oppskriften på vegetarpizza med hvit pizzasaus, cherrytomater, rødløk og sjampinjong.

Dette trenger du:

Pizzadeig

  • 1½ dl lunkent vann
  • ¼ pakke fersk gjær
  • 1 ss olje
  • ¼ ts salt
  • 3½ dl hvetemel

Topping

  • 2 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 1 ss finhakket frisk timian
  • ¼ ts grovmalt pepper
  • 3 friske sjampinjonger
  • ½ rødløk
  • 8 cherrytomater
  • 2 ss pinjekjerner
  • 4 stilker frisk oregano til pynt

Slik gjør du: 

  • Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, ca. 10 minutter. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.
  • Gjør klar toppingen. Bland sammen crème fraîche, finhakket timian og pepper til en pizzasaus. Kutt sjampinjong i biter, rødløk i båter og cherrytomat i to.
  • Tenn på grillen. Legg en pizzastein på risten og forvarm i ca. 10 minutter. 
  • Når grillen er klar og deigen er ferdig hevet, form den til en rund ball og kjevle den ut på en melet overflate. 
  • Legg deigen på pizzasteinen, og smør på pizzasaus. Dryss på ost og legg på sjampinjong, rødløk og cherrytomater. Dryss på pinjekjerner og lukk lokket til grillen. 
  • La vegetarpizzaen grille til den har fått en gyllen fin skorpe og osten har smeltet, ca. 5 minutter avhengig av varme på grillen. 
  • Pynt vegetarpizzaen med frisk oregano før servering.


Biscotti. Foto: Brodogkorn.no

Biscotti

Biscotti er herlige italienske, søte småkaker. Disse er laget med kanel, men varier gjerne med sjokolade, mandler eller tørket frukt, og gi bort i gave til jul.

Dette trenger du:

  • 100 g smør
  • 85 g sukker
  • 2 egg
  • 250 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts malt kanel

Slik gjør du: 

  • Skjær smøret i tynne skiver. Rør smør og sukker luftig i en skål. Tilsett ett egg av gangen. Tilsett så hvetemel, bakepulver og kanel.
  • Bland alt sammen til en deig. Form tre stenger på en stekeplate med bakepapir.
  • Stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter på 200 °C. Skjær stengene i ca. 3 cm store stykker. La dem stå sammen, og stek stengene videre i 8 minutter på 200 °C. Avkjøl på rist. Oppbevar biscottiene i en lufttett kakeboks.
  • Tips: Biscotti kan lages ulike smakstilsettinger. Disse er laget med kanel. Bytt gjerne ut kanel med noen spiseskjeer hakket mørk sjokolade, eller mandler og tørket frukt. Tranebær og pistasjenøtter er en flott kombinasjon til jul. Mulighetene er mange!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden