Mat: Franske følelser | Din Fritid
Mat

Franske følelser

Er du en av dem som vanligvis ferierer i Frankrike, men av åpenbare årsaker har lagt ferien til Norge i år? De franske smakene kan du i alle fall nyte hvor enn du befinner deg. Her får du 10 deilige smaksbomber som vil bringe frem franske følelser.


Bagetter 

Bagetter

Bagetter, eller baguette, er fransk loff med perfekt sprø skorpe og mykt brød inni. De smaker kjempegodt med smør, eller fylt med salat eller ulike påleggsvarianter.

Dette trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 1 ss havsalt
  • 7 ½ dl vann
  • ½ pk gjær
  • Vann til pensling
  • Mel til pynt

Slik gjør du:

  • Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt ett er litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
  • Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, 1–2 timer.
  • Ta deigen ut på lett melet bakebord. Del den i 5 like store emner. Trill til runde og jevne boller. Dekk bollene med plast og la dem stå lunt i 30 minutter.
  • Form bollene til avlange bagetter. Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk bagettene med et klede, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  • Pensle bagettene med vann og dryss på mel. Snitt dem med en skarp kniv.
  • Stek bagettene midt i ovnen ved 220 °C i 15–20 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.


Briocher 

Briocher

Briocher er fluffy og gylne hveteboller med fransk opphav. De lages av gjærbakst tilsatt rikelig med egg og smør og passer perfekt til helgefrokosten

Dette trenger du:

  • 200 g smør
  • 6 egg
  • 500 g hvetemel
  • 75 g sukker
  • 2 ts havsalt
  • 1 pk gjær
  • Egg til pensling
  • Sukker til pynt

Slik gjør du:

  • Dag 1: Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
  • Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
  • Dekk bakebollen med plast, og la den stå i kjøleskap til dagen etter.
  • Dag 2: Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 8-10 like store emner. Trill de store til runde boller.  Legg briochene i en smurt form eller på en stekeplate med bakepapir.
  • Dekk bollene med plast eller klede, og la dem heve til dobbel størrelse.
  • Pensle briochene med egg, og strø litt sukker på toppen.
  • Stek briochene midt i ovnen ved 200°C i 8 – 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.


Croissanter

Croissanter

Franske croissanter er nydelige bakverk. Denne oppskriften gir mulighet for å kunne nyte disse herlighetene uten altfor mye trøbbel. Dette får du til! Men ikke bli fortvilet om du ikke får det til første gang du prøver. Wienerdeiger kan være vanskelig og krever øvelse. Det er enklere å bake om ingrediensene og rommet du jobber i er kjølig. Så unngår du at deigen blir for klissete. Et tips er å gjøre klart en plass i kjøleskapet, slik at du kan legge deigen inn i kjøleskapet etter hver kjevling. Til denne oppskriften er det en fordel å ha en kjøkkenmaskin til eltingen.

Dette trenger du:

  • 2 dl kaldt vann
  • 20 g gjær
  • 30 g sukker
  • 275 g hvetemel
  • ¼ ts salt
  • 175 g kaldt smør til kjevling
  • Godt med ekstra hvetemel til utkjevlingen

Til pensling

  • 1 eggeplomme
  • 2 ss vann
  • 1/8 ts salt

Slik gjør du:

  • Smuldre gjæren i det kalde vannet i en bakebolle til en kjøkkenmaskin.
  • Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en annen bolle. Elt det tørre gradvis inn i gjærblandingen. Elt i rundt 10 minutter ved middels hastighet.
  • Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Deigen skal være ganske løs. Ta tak i den ene enden av deigen og dra i den slik at du får litt lengde på deigen, og fold over selve deigen. Gjør dette med alle fire «sider» av deigen. Gjenta prosessen.
  • Ha deigen i en bolle eller stor skål og dekk over med plastfolie. Sett den deretter i kjøleskapet. Det beste er om deigen står natten over, men den bør minst få tre timer.
  • Kjevle den kalde deigen ut til et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter.
  • Skjær det kalde smøret i tynne skiver med en skarp kniv eller bruk en ostehøvel.
  • Legg smørskivene på to tredjedeler av deigen midt på rektangelet.
  • Legg over hver av kortdelene på delen med smør. Det er viktig å ha nok mel ved utbakingen. Om deigen setter seg fast, kan deigen bli ødelagt. 
  • Kjevle ut firkanten på langsiden, slik at du får et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter. Fold den sammen på samme måten: en tredjedel inn over midten, og den siste tredjedel inn over denne.
  • Gjenta dette to ganger til. Du kan med fordel legge deigen i kjøleskapet i 15-20 minutter mellom hver utkjevling, slik at deigen holdes kjølig.
  • Kjevle ut croissantdeigen til 30 x 60 centimeter. Bruk en skarp kniv og skjær deigen ut i fire like store deler. Skjær hver av delene igjen diagonalt, slik at du har åtte lange trekanter. 
  • Rull dem forsiktig sammen fra den brede ende til spissen. Legg spissen inn under hver croissant.
  • Legg croissantene på et stekebrett med bakepapir. Legg et dypt stekebrett (langpanne) over stekebrettet med croissantene, slik at det blir tett. Bruker du plastfolie risikerer du at plasten klistrer seg til bakverket. La dem heve i to timer.
  • Pisk sammen egg, vann og salt. Pensle hver croissant med blandingen.
  • Stek croissantene midt i ovnen på 225 °C varmluft i cirka 15 minutter.
  • Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøles i 15 minutter før de spises.


Franske boller

Franske boller

Franske boller med sjokoladefyll, eller briocher, er gjærbakst med mye egg. Putt litt mørk eller hvit sjokolade i midten og du får deilig, søt bolle som alle liker.

Dette trenger du:

  • 3 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 550 g hvetemel
  • 75 g sukker
  • 1 ts salt
  • 2 egg
  • 75 g smør

Mørk sjokoladefyll

  • 150 g mørk sjokolade, 70 % kakao
  • 1 dl kremfløte
  • Litt fersk chili

Hvit sjokoladefyll

  • 150 g hvit sjokolade
  • 1 dl kremfløte
  • revet skall og saft av en ½ lime
  • egg til pensling

Slik gjør du:

  • Del smøret i terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
  • Varm melken til den er fingervarm, ca 37ºC og bland i gjæren. Tilsett hvetemel, sukker, salt og eggene og elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Når deigen er smidig, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
  • Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  • Smelt sjokoladen sammen med fløten til du har en jevn blanding. Tilsett finhakket chili eller lime.
  • Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 10 like store emner og forme til runde boller. La dem hvile i ca. 5 min.
  • Kjevle emnene ut til små lapper. Legg en teskje med sjokoladefyll på midten av lappen. Brett lappen sammen til en liten pung slik at fyllet blir liggende i midten, og sett den med skjøten opp i en smurt muffinsform eller bruk store muffinsformer av papir.
  • Dekk bollene med et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca.1 time.
  • Pensle bollene lett med sammenvispet egg.
  • Stek briochene midt i ovnen  ved 200° C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.


Små sitronterter 

Små sitronterter

Små sitronterter i porsjonsstørrelser er deilige små munnfuller som også kalles key lime pie på engelsk. Sitronkremen, eller lemon curd, er syrlig og søt og lages av sitron, egg, maizena, sukker og smør.

Dette trenger du:

Tertebunn:

  • 250 g smør
  • 5 dl hvetemel
  • 2 ½ dl melis
  • 1 eggehvite

Sitronkrem:

  • 4 sitroner (4 dl sitronjuice)
  • 1 ss maisstivelse (maizena)
  • 150 g sukker
  • 5 store egg
  • 150 g smør

Marengs:

  • 3 eggehviter
  • 200 g sukker

Slik gjør du:

Tertebunn:

  • Bland romtemperert smør med mel og melis til det får en ”sandaktig” konsistens. Tilsett eggehviten og bland alt godt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i 1 time.
  • Kjevle ut deigen til den er ca. 2 mm tykk og press den ned i terteformer. Stek tertebunnene på 170 °C i 10 min.

Sitronkrem:

  • Kok opp sitronjuicen i en kjele. Pisk sammen maizenamel og sukker, bland deretter inn eggene og pisk godt. Hell den kokende juicen over eggeblandingen, pisk godt hele tiden for å unngå at eggene skiller seg. Hell blandingen tilbake i kjelen og kok opp en gang til samtidig som du pisker hardt. Bland inn smør.
  • Fyll kremen i de ferdigstekte tertebunnene og stek tertene 5 minutter til i ovnen på 170 °C.

Marengs:

  • Pisk eggehviter og sukker over vannbad til det når ca. 60 °C. Pisk deretter blandingen til den blir stiv.  
  • Sprøyt marengs på toppen av tertene og brenn den med en gassbrenner eller under grillen.


Quiche med skinke 

Quiche med skinke

Ostepai eller quiche med skinke, stangselleri, urter, ost passer perfekt som en lett middag eller lunsjrett. Den smaker best lunken servert med en salat ved siden av.

Dette trenger du:

Paibunn:

  • 200 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 200 g sammalt hvete, grov
  • 3 ss kaldt vann

Fyll:

  • 300 g kokt skinke
  • 4 stangselleri
  • 2 ts hakket frisk gressløk
  • 2 ts hakket frisk kruspersille
  • 200 g ost
  • 200 g cheddar
  • 8 egg
  • ½ l matfløte

Slik gjør du:

  • Smuldre sammen smør og mel, tilsett vann og kna sammen.
  • Kle en paiform ca. 30 cm i diameter med deigen. Forstek paibunnen midt i ovnen ved 200°C i ca. 10 minutter.
  • Skjær skinke og selleri i små strimler. Bland med urter og revet ost. Legg blandingen i paiformen.
  • Visp sammen egg og fløte og hell det over i paiformen.
  • Stek paien videre nederst i ovnen ved 180°C i ca. 45 minutter. Server paien lunken.


Crêpes med rabarbra- og jordbærkompott

Crêpes med rabarbra- og jordbærkompott

Crêpes, løvtynne pannekaker med søtt eller salt fyll, er klassisk gatemat i Frankrike. Det søte fyllet varierer fra et enkelt sukkerdryss og litt presset sitron til syndige fristelser med sjokoladefyll og karamellsaus. Vi har lånt crêpen med oss hjem til Norge, og serverer den med en god, gammeldags rabarbra- og jordbærkompott og vaniljeis. Smaker som gir skikkelig norsk sommerfølelse!

Dette trenger du:

Pannekakerøre

  • 5 egg
  • 6 dl melk
  • 3 dl hvetemel
  • ½ ts salt
  • Smør til steking

Rabarbra- og jordbærkompott 

  • 300 g rabarbra (ca. tre stilker)
  • 3 ½ dl eplejuice eller eplemost
  • 4 ss sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 ss potetmel
  • 1 kurv jordbær

Slik gjør du:

  • Visp sammen alle ingrediensene til crêpes til en glatt og klumpfri røre for hånd eller med mikser.
  • La røren svelle i cirka 15 minutter. Lag rabarbra- og jordbærkompott mens røren sveller.
  • Rens og skyll rabarbrastilkene og skjær dem i 1 cm tynne biter. Legg bitene i en kjele og tilsett eplejuice, sukker og en vaniljestang delt i to på langs. Kok forsiktig i 4-5 minutter, eller til rabarbrabitene er myke.
  • Rør ut potetmel i litt vann og rør det inn i kompotten. Kok opp og trekk kjelen av platen. Hell over i en skål og avkjøl.
  • Rens og del jordbær i biter. Vend dem inn i kompotten.
  • Når røren er svellet er det tid for å steke crêpes. Varm stekepannen og ha i smør. Bruk en øse og hell i litt røre. Vipp på stekepannen slik at røren dekker hele pannen. La crêpen steke til den har stivnet på overflaten og har fått en fin, gyllen farge på undersiden. Snu crêpen med en stekespade og stek på den andre siden. La den gli over på en tallerken.
  • Fortsett på samme måte med resten av røren. Dekk med en tallerken og hold crêpene varme i stekeovnen på lav temperatur, cirka 50 °C.
  • Server crêpes med rabarbra- og jordbærkompott og en kule vaniljeis, krem eller rømme. Pynt med friske urter som mynte eller sitronmelisse.


Pan bagnat 

Pan bagnat

Pan Bagnat er perfekt piknik- og formiddagsmat, som du enkelt kan lage dagen i forveien.

Dette trenger du:

  • 1 grov bagett
  • ½ boks tunfisk
  • 1 liten rødløk
  • 1 stor tomat
  • 1 ts kapers
  • 4 cm agurk
  • 5-8 oliven
  • Litt olivenolje
  • 1-2 ts rødvinseddik
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  • Skjær bort tuppen på bagetten og fjern det meste av innmaten i brødet.
  • Finhakk agurk og rødløk, del tomatene i små terninger og bland sammen med resten av ingrediensene. Smak til med eddik, olje, salt og pepper.
  • Fyll bagetten med tunfiskinnholdet og stapp godt. Surr gjerne litt plastfolie rundt og legg den noen timer i kjøleskapet, da trekker de gode saftene ut i brødet.

Tips: Hvis du ikke liker tunfisk, kan det enkelt erstattes med egg


Bagett med kyllingsalat 

Bagett med kyllingsalat

Kyllingsalat på grov bagett er næringsrik og mettende lunsjmat. Salaten inneholder eple, gulrot og karri som gjør den frisk og god.

Dette trenger du:

Kyllingsalat:

  • 200 g revet kylling
  • 1 eple, revet
  • 1 gulrot, revet
  • 1 vårløk
  • 100 g lett crème fraîche
  • 50 g lettrømme
  • 2 ts potetmel
  • Karri, salt og pepper

Bagett:

  • 1 grov bagett
  • 2-3 ss kyllingsalat
  • Grønn salat

Slik gjør du:

  • Vask grønnsakene. Riv grovt eller finkutt eple og gulrot, og kutt vårløk. Ha grønnsakene i en bolle. Tilsett revet kylling.
  • Rør inn crème fraîche, rømme og potetmel. Stivelsen fra potetmelet sørger for passe tykk konsistens på kyllingsalaten. Smak til med karri, salt og pepper. 
  • Del bagetten på langs uten å skjære den tvers over. Smør et godt lag med kyllingsalat på bagettbunnen. Legg på salatblader og lukk bagetten sammen. 

    Tips: Pakk bagetten stramt med plastfolie, så holder den seg godt som matpakke til lunsj.


Fint surdeigsbrød

Fint surdeigsbrød

Fint surdeigsbrød ligner litt på loff, men har friskere smak og god holdbarhet med rustikt utseende. Surdeigen lager du på forhånd, og den hever brødet naturlig uten tilsatt gjær.

Dette trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 1 ss havsalt
  • 500 g surdeig
  • 5 ½ dl lunkent vann
  • Vann til pensling, mel til pynt

Slik gjør du:

  • Bland hvetemel, havsalt, surdeig og vann. Hold igjen 1 dl av vannet til senere. Her finner du oppskrift på surdeig.
  • Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er nok eltet når den er smidig og slipper kanten av bakebollen.
  • Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse. Det tar cirka 2 timer. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din, så her er det store variasjoner!
  • Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i tre like store emner som du former til store boller. La bollene heve videre i 30 minutter.
  • Form til avlange brød. Legg dem i smurte 2-liters brødformer eller på en stekeplate med bakepapir. Dekk formene med plast eller et klede, og la dem heve til dobbel størrelse.
  • Pensle med vann. Strø litt mel på toppen av brødene. Snitt dem med en skarp kniv.
  • Stek brødene midt i ovnen ved 220 °C i 30–45 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Alle foto: Brodogkorn.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden