En liten bit av Danmark
Personlig er det lenge siden jeg kunne nyte Danmark, og det deilige, rause danske kjøkkenet. Her får du 10 oppskrifter som gir den gode danske følelsen.
Grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei
Grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei er en sandwich som passer til lunsj, i matpakken og til jul. Server med rødbetsalat og bacon. Se bildet over.
Du trenger
Leverpostei:
- 350 g lever av svin
- 300 g svinekjøtt med fett
- 1 løk
- 6- 8 ansjosfileter
- 2 ss kapers
- 1 ts nykvernet pepper
- 2 ts salt
- 2 ss hakket frisk timian
- smør eller olje til formene
Anretning:
- 4 skiver grovt rugbrød
- 100 g smør
- 4 Crispy salatblader
- 400 g leverpostei
- 300 g rødbetsalat
- 250 g bacon
- 4 ts sitrontimian
- salt og pepper
Slik gjør du
Leverpostei
- Rens leveren fri for sener. Skjær lever, kjøtt og løk i biter og kjør til glatt masse i en kjøkkenmaskin. Finhakk kapers, timian og ansjos. Bland alle ingredienser godt sammen og fordel blandingen i smurte i former. Bruk steketermometer og stek posteien i vannbad i ovnen på 165° C til kjernetemperaturen er på 66° C.
- Tips: Om du vil ha en litt raskere løsning kan du kjøpe en god ferdigpostei i butikken.
Rødbetsalat
- Hakk rødbeter og sylteagurker i små terninger. Skjær hvitosten i terninger og finsnitt purreløken. Bland alle ingrediensene godt sammen og smak til med salt og pepper.
- Sprøstek bacon.
Anretning
- Smør rugbrødskivene med smør. Legg på salat, skiver av leverpostei, rødbetsalat og bacon. Dryss over grovhakket timian, salt og pepper.
Smørrebrød med panert fisk og reker
Herlige danske smørrebrød signert kjendiskokken Ole Martin Alfsen. Panert fisk og reker er klassikere på høye smørbrød, og supert som middagsrett.
Dette trenger du
Ramsløkmajones
- 1 dl ferdig majones
- 25 g frisk ramsløk - eller ramsløk
Smørbrød med fisk
- 2 skiver godt brød
- 1 ss smør
- 2 fileter av smørflyndre eller annen flyndrefisk
- 1 dl hvetemel
- ½ ts salat
- ½ ts malt pepper
- 1 egg
- 2 dl brødrasp/griljermel
- 1 ss smør til steking
- 2 hvite asparges
- 1 l vann
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts sukker
- 1 ts salt
- 5 lange skiver agurk
- 4 salatblader, som hjertesalat
Smørbrød med reker og dampet fisk
- 2 skiver godt brød
- 1 ss smør
- 200 g ferske reker, uten skall
- 2 fileter av smørflyndre eller annen flyndrefisk
- 4 ss majones
- ½ sitron
- 4 salatblader, som hjertesalat
Enkel thousand island dressing
- 2 dl creme fraiche
- 2 ss tomatpuré
- 2 ss majones
- 1 ss ketchup
- 1 ts finrevet fersk hvitløk
- 1 ss sitronsaft
- 2 ss worcestersauce
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts sukker
- ¼ ts salt
- ¼ ts malt pepper
Slik gjør du
- De hjemmelagde sausene kan gjerne erstattes med ferdiglagde sauser. Ønsker du å lage dem fra bunnen av, er det best å lage dem ferdig først.
- For thousand island-sausen: Ha creme fraiche i en bolle og tilsett tomatpuré, majones, ketchup, hvitløk, sitronsaft og worcestersauce.
- Pisk dressingen sammen og tilsett paprikapulver og sukker.
- Pisk videre og smak til med salt, pepper og litt tabasco.
- Ramsløkmajonesen: Kjør majones og ramsløk sammen i en blender.
- Bland inn salt og pepper i hvetemelet. Ha det på en tallerken. Pisk sammen egget og ha det over på en annen tallerken. Ha brødrasp over på en tredje tallerken.
- Tørk to av fiskefiletene med kjøkkenpapir.
- Vend filetene først i melblandingen, så i eggeblandingen og til slutt over i brødraspet.
- Stek fiskefiletene gylne på begge sider i en middelsvarm stekepanne med smør.
- Tørk resten av fiskefiletene med kjøkkenpapir. Rull hver av dem sammen fra hodedel til haledel. Sett sammen ved hjelp av en liten trepinne, som en tannpirker uten smak.
- Kok opp vann, hvitvin og smør. Legg forsiktig fiskerullene ned i kjelen og la det dampes i et minutt. Ta kjelen av varmen og la fisken trekke i kjelen med lokk i noen minutter. Ta rullene forsiktig opp, og legg dem på en tallerken med et rent kjøkkenhåndkle.
- Skrell asparges fra under knoppen og helt ned med en rotskreller. Skjær bort de nederste 2–3 centimeterne.
- Kok opp vann i en stor, vid kasserolle. Tilsett sitronsaft, salt og sukker. Legg forsiktig i asparges og kok dem i 5 -10 minutter, avhengig av størrelse. Bruk en liten spiss kniv for å sjekke om aspargesene er møre.
- Smør brødskivene og legg på salat. Fordel rekene på to av skivene, topp disse med hver sin fiskerull, og legg på en klikk med ramsløkmajones.
- Legg på de ferdigstekte panerte fiskefiletene, del aspargesene i to, og fordel dem på fisken sammen med ruller av agurk og thousand island-saus.
Høyt smørbrød med sild
Sildesmørbrød er en nydelig sandwich med grovbrød, kokt egg, sild og poteter, eple, ruccolasalat og persille. Nyt den til lunsj eller middag.
Du trenger
- 1 skive grovt brød
- 1 mandelpotet
- 1 sildefilet
- ½ eple i skiver
- 1 bunt ruccola
- 1 kokt egg
- 25 g smør
- 2 stilk bladpersille
Slik gjør du
- Start med å koke poteten i ca. 20 minutter.
- Husk å vanne ut sildefileten hvis den ligger i lake.
- Kok egget i 10 minutter.
- Smelt smøret og bland inn hakket persille. Når poteten er ferdig vender du disse i persillesmøret.
- Ha eventuelt smør på brødskiven.
- Legg ruccolasalat, epleskiver, sildefileten, eggeskiver og halve mandelpoteter på brødskiven.
Dansk rugbrød
Dansk rugbrød har vært hverdagskost i nabolandet vårt i over 1000 år. Brødet har en karakteristisk bitter smak, og passer blant annet godt til leverpostei og bacon.
Du trenger
Fordeig
- 350 g sammalt rug, fin
- 400 g sammalt rug, grov
- 120 g solsikkekjerner
- 35 g linfrø
- 3 ts salt
- 7 dl vann
Hoveddeig
- 1 ½ dl vann
- 50 g fersk gjær (1 pakke)
- 200 g hvetemel
- 60 g mørk sirup (3 ss)
Du trenger
Fordeig
- Bland sammen mel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete.
- Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over på kjøkkenbenken.
Hoveddeig
- Tilsett hvetemel, sirup og vann i fordeigen. Smuldre i gjæren.
- Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.
- Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød.
- Legg brødene i smurte 2-litersformer. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25–30 minutter til brødene fyller formene.
- Stek brødene nederst i ovnen på 225 °C i 40–60 minutter. Avkjøl på rist.
Solsikkerundstykker
Solsikkerundstykker er velsmakende gjærbakst av grov sammalt rug, hvetemel og solsikkekjerner du serverer med pålegg eller som kuvertbrød til middag.
Dette trenger du
- 7 dl romtemperert vann
- 850 g hvetemel
- 100 g sammalt rug, grov
- 250 g solsikkekjerner
- 2 ts salt
- ½ pk gjær
- 50 g solsikkekjerner til pynt
Slik gjør du
- Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til senere i elteprosessen.
- Bruk kjøkkenmaskin og kjør deigen i ca. 3 minutter på saktefart. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i ca. 6 minutter. Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du elte deigen godt for hånd.
- Tilsett den siste dl med vann litt etter litt i små mengder. Deigen skal være smidig og ha en blank overflate.
- Dekk bollen med plast eller et klede, og la deigen heve i ca. 1,5 timer.
- Del deigen i 22 like store emner og trill dem til rundstykker. Dypp dem i solsikkekjerner og legg dem på stekeplate med bakepapir.
- Dekk med plast eller et klede, og etterhev til dobbel størrelse.
- Stekes rundstykkene midt i ovnen på 220 °C i 20-30 minutter eller til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Danske wienerbrød
Har du først fått et kjærlighetsforhold til skikkelige wienerbrød er det ingen vei tilbake. Og om de i tillegg er hjemmelaget…
Du trenger
Deig
- ½ pk gjær
- 1 ½ dl kaldt vann
- 3 kalde egg
- 60 g sukker
- 5 g salt (1 ts)
- 500 g kaldt hvetemel
- Ekstra hvetemel til å mele bollen til å legge deigen i
Utkjevling
- 500 g kaldt smør
- Ekstra hvetemel til utkjevling
Fyll
- 1 pakke makronfyll
- 3 dl ferdig vaniljekrem
Pensling
- 1 egg
- 1 ss vann
- 1/8 ts salt
Glasur
- 3 dl melis
- 2-3 ss vann
Slik gjør du
- Wienerdeig er litt komplisert å få til. Det du ønsker er det fine lagene med smørdeigen. I denne oppskriften vil du få 27 lag. Trikset for å lykkes er å starte med kalde ingredienser. Legg gjerne melet og eggene i kjøleskapet dagen før du skal bake. Husk å legge deigen på et stekebrett inn i kjøleskapet før hver kjevling. Husk å ha alle ingrediensene klare før du skal i gang med bakingen. Pass på at du har ryddet plass i kjøleskapet til å kunne legge inn et stekebrett. Du kan fint lage deigen dagen før du skal bake dem ut. Oppbevar deigen innpakket etter siste bretting. Da vil du etter en times tid ha nystekte herlige wienerbrød.
- Smuldre gjær i bakebollen til kjøkkenmaskinen og tilsett det kalde vannet, de kalde eggene, sukker, salt og det kalde melet.
- Elt deigen på lav hastighet og i ganske kort tid, til den er akkurat samlet sammen som en deig, ikke lenger.
- Ha deigen over på et melet bakebord. Kjevle deigen ut i en firkant på cirka 50 x 50 cm. Legg deigfirkanten på et stekebrett og sett stekebrettet i kjøleskapet.
- Pakk det kalde smøret løst inn i bakepapir, og bruk en kjevle til å banke det smidig. Det tar litt tid. Bank og kjevle til du får et mykt og smidig smør som lett lar seg forme.
- Form smøret flatt og jevnt ut i en firkant på ca 15 x 15 cm.
- Ta den kalde deigen ut av kjøleskapet.
- Legg smørfirkanten på midten av deigfirkanten, og bank smøret lett fast til deigen. Fold deigen stramt rundt smøret slik at smørfirkanten er dekket av deig. Bank godt på deigen slik at smøret presses ut i kantene.
- Første kjevling: Dryss godt med mel på både topp og bunn og kjevle deigen ut til et rektangel på cirka 30 x 60 cm. Børst av ekstra mel fra deigen. Så folder du en tredjedel av rektangelet fra kortsiden over tredjedelen i midten, og det samme fra andre siden slik at deigen nå er brettet i tre lag. Legg deigen i kjøleskapet i 15 minutter.
- Andre kjevling: Ha litt mel over og under deigen. Kjevle den bretta og kalde deigen ut til en ny rektangel ca. 30 x 60 cm. Børst igjen deigen fri for mel og brett deigen en tredjedel inn over seg selv på samme måte som sist. Og brett så den siste tredjedel over til den andre siden, så deigen igjen er brettet i tre lag. Legg deigen i kjøleskapet i 15 minutter til neste kjevling.
- Tredje kjevling: Gjenta kjevle- og bretteprosessen. Nå skal deigen igjen være brettet tre lag. Deigen har nå 27 lag!
- Legg den ferdige wienerdeigen i kjøleskapet til den skal kjevles til wienerbrød.
- Det er veldig viktig at deigen er kald når du skal jobbe med den.
Brunsviger
Brunsviger er smaken av Danmark. Herlig søt gjærbakst med syndefull sukkerglasering av brunt sukker og smør. Server den fersk, og gjerne litt lun.
Du trenger
Fyll
- 150 g brunt sukker
- 150 g smør
- 1 ss kanel
Deig
- 40 g smør
- 1 dl melk
- ½ pk gjær
- 1 egg
- 1 ss sukker
- 1/8 ts salt
- 250 g hvetemel
- ¼ ts malt kardemomme
Slik gjør du
- Lag fyllet først: Ha brunt sukker, kanel og smør i en kjele og la det smelte sammen over lav varme under omrøring. Rør det godt sammen til en samlet røre.
- Sett sukkerblandingen til avkjøling.
- Da er det tid for å lage deigen til brunsvigeren: Smelt smør i en kjele. Ta kjelen av varmen når smøret er smeltet. Hell smøret i en bakebolle. Tilsett først melk og så gjær. Rør godt rundt til gjæren er oppløst.
- Tilsett egg, salt, sukker, kardemomme og mel. Rør deigen sammen til den er smidig.
- Kle en stor springform (diameter ca. 24 cm) med bakepapir. Ha deigen til brunsvigeren i formen og legg over et rent kjøkkenhåndkle.
- La deigen heve i rundt 45 minutter.
- Rør opp sukkerblandingen før du skal bruke den. Lag dype hull i deigen og fordel fyllet i hullene.
- Stek brunsvigeren midt i ovnen ved 180 °C varmluft i 25 minutter.
Flødeskumskage med jordbær
En bløtkake trenger ikke å være rund. Her er en firkantet bløtkake laget av et sukkerbrød vi har stekt i en brødform. Enkelt og praktisk, og fortsatt like godt! Med en slik form er det enklere å lage en liten kake. Vi har latt oss inspirere av danskenes jordbær-lagkaker - og laget en bløtkake med jordbær i kremen.
Du trenger
Sukkerbrød
- 2 egg
- 1 dl sukker
- 1 dl hvetemel
- 1 ss potetmel
- 1 ts bakepulver
Fyll
- 1 dl kremfløte
- 6 store friske jordbær
Pynt
- 2 dl kremfløte
- 6 friske jordbær
- 1 dl friske blåbær
- Litt grønne urter som mynte eller sitronmelisse
- 6 pikekyss/små marengs (kan sløyfes)
Slik gjør du
Sukkerbrød
- Pisk egg og sukker til eggedosis.
- Sikt sammen mel, potetmel og bakepulver og vend forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.
- Klipp til en bit bakepapir som skal dekke bunnen og kortsidene i en brødform på 1,5 liter. Legg bakepapirbiten i formen og hell røren i formen.
- Stek sukkerbrødet på 175 °C i cirka 25 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist og ta det forsiktig ut av formen.
- Det beste er å bake sukkerbrødet dagen før kaken skal pyntes.
Fyll
- Del sukkerbrødet i to på langs. Legg den nederste delen på et kakefat.
- Del jordbær i biter. Visp kremfløten (her er det enklest å piske kremen til fyllet og pynten samtidig) til luftig krem og vend forsiktig inn jordbærbitene i halvparten av kremen. Fordel jordbærkremen jevnt utover bunnen.
- Fordel resten kremen utenpå kaken, og pynt med friske bær og marengs. Kaken bør serveres samme dag som den er pyntet.
Iskrem med rugbrødsmuler
Iskrem med rugbrødsmuler er verdens beste iskrem. Sprø og søt. Den tar litt tid å lage, men er absolutt verdt ventetiden.
Du trenger
Brødsmuler
- 100 g rugbrød
- 100 g sukker
Iskrem
- 2 ½ dl H-melk
- 1 vaniljestang
- 6 eggeplommer
- 125 g sukker
- 2 ½ dl kremfløte
Slik gjør du
Brødsmuler
- Smelt sukker til karamell, og vend inn rugbrødsmuler. Rør godt rundt slik at sukkeret fordeler seg jevnt på alt brødet.
- Ha karamelliserte rugbrødsmuler på et bakepapirkledd stekebrett og stek i ovn på 140°C i ti minutter.
- Avkjøl rugbrødsmulene og brekk opp i små biter. Bruk eventuelt kniv.
Iskrem
- Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene med en teskje og ha frø og stang i en kjele sammen med melken. Kok opp melken sakte og rør hele tiden.
- Visp sammen eggeplommer og sukker i en stor bolle. Hell deretter den varme vaniljemelken sakte oppi bollen mens du visper.
- Hell blandingen tilbake i kjelen og sett på svak varme. Rør hele tiden med en sleiv, i omtrent fem minutter, til kremen er så tykk at den legger seg som et belegg på baksiden av skjeen. Pass på at blandingen ikke blir for varm og skiller seg.
- Ha vaniljeblandingen i en kald bolle og dekk med plastfolie for å forhindre snerk. La den trekke i minst 10 minutter.
- Fjern vaniljestangen, og rør inn kremfløte. La smeten bli kald i kjøleskapet før den settes i ismaskinen. Kjør blandingen i en ismaskin.
- Ha i karamellisert, avkjølt brødsmuler når iskremen er blitt nokså tykk, rett før den er ferdig, men fortsatt litt myk.
- Kjør iskremblandingen ferdig. Server iskrem med brødsmuler på toppen.
Durumrundstykker
Durumrundstykker av hvetemel, durumhvete og fin sammalt rug er smakfulle og dekorative rundstykker som både barn og voksne vil glede seg over til lunsj.
Dette trenger du
- 800 g hvetemel
- 400 g durumhvete
- 100 g sammalt rug, fin
- 2 ts salt
- ½ pk gjær
- 7 dl vann
- Vann til pensling
- Mel til pynt
Slik gjør du
- Ha alle ingrediensene i en bakebolle, men hold igjen 1 dl til senere i elteprosessen. Bruk kjøkkenmaskin og kjør deigen i ca. 3 minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i ca. 6 minutter. Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du elte deigen godt for hånd. Tilsett den siste dl med vann litt etter litt i små mengder. Deigen skal være smidig og ha en blank overflate.
- La deigen hvile i ca. 1,5 timer. Dekk bakebollen med plast og et klede.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord. Del den i emner og trill dem til runde kuler. La dem hvile i 20-30 minutter.
- Del emnene i en liten og en stor. Trill dem igjen til små og store kuler. Lag et kryss i de store emnene og legg en liten kule i midten av hvert kryss. Legg durumrundstykkene på stekeplate kledd med bakepapir.
- Dekk rundstykkene med plast eller et klede, og la de etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle rundstykkene lett med vann og strø litt mel på toppen.
- Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 °C i 20-30 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.