Bynært i Fredrikstad: Opplev Plankebyen | Din Fritid
Bynært i Fredrikstad

Opplev Plankebyen

Byens moderne sentrum ligger på vestsiden av Glomma. På østsiden finner vi Gamlebyen med sin unike bebyggelse innenfor festningsverkene fra 1660-tallet. I Fredrikstad er det sentrumsnær bobilparkering og gratis ferge som frakter deg til gode opplevelser i byen.


Parker bobilen og la Byferga tar deg gratis rundt til mange gode opplevelser både i den gamle og nye delen av byen.

– Byfergen er super, helt unik og i tillegg gratis. Planen var en tur til sentrum, men vi synes det var så fint å kjøre med fergen at vi like gjerne tok hele runden. Flott med sightseeing, det anbefales på det sterkeste, sier Erik Tønnesen, som er i Fredrikstad på familietreff med Liv Berit og Tor Jensen.

– Vi har kjørt 100 mil hver vei, men det går fint. Det er så godt å dra på tur i bobilen, den er en friplass, sier Tor Jensen fra Mosjøen. Han har tatt turen helt fra Mosjøen til Fredrikstad for å møte Erik og Anne-Gry Tønnesen.


Familien Jensen fra Mosjøen og familien Tønnesen fra Eiken i Vest-Agder har et mini-slektstreff på Fredrikstad Gjestehavn.

Sentral parkering

– Det er en sentrumsnær og fin bobilparkering her i gjestehavna. Tenker det er litt dyrt, spesielt nå når det er vinter. Men det er veldig fint å stå så nærme sentrum. I dag har vi handlet klær og nå er vi innom bilen før vi snart skal ut på byen igjen for å spise middag. Når vi bor så nærme sentrum er vi ofte ute på byen for shopping og for å spise. Er vi på campingplass lager vi mer av maten selv, forteller Erik Tønnesen fra Eiken i Vest-Agder.

– Det er rent og pent her på bobilparkeringen, og veldig fint at det er nærme vannet. Gamlebyen er et «must» å besøke. Vi har tidligere overnattet på campingplassen. Det er helt greit å stå der, for med byfergen er det enkelt å dra fra det ene stedet til det andre. Vi bruker byen mye. Det burde vært bobilparkering i alle byer. Det er helt sikkert at bobilfolket legger igjen penger når de er på besøk, sier Erik. Kona Anne-Gry legger til:

– Jeg synes campingplasseierne burde samarbeide bedre med de som har sentrumsnære bobilparkeringer, ikke motarbeide. Vi som har bobil bruker bobilparkering, ikke campingplasser, og de som er på camping bruker ikke bobilparkeringen.

Liker bybesøk

– I år har vi 100 overnattinger i bobilen. Det har blitt mange lange turer. Over 2000 mil i året. Fra Mosjøen er nærmeste storby Trondheim, og dit drar vi ofte. 40 mil hver vei. Vi bruker bilen hele året og har stor glede av det. Anbefaler andre med bobil å prøve ut helårs bobilliv, sier Tor.

Han og kona begynte bobillivet ved en tilfeldighet: De skulle kjøpe campingvogn og hadde bestemt seg for type vogn. Da de kom til forhandleren stod det en bobil der, og de bestemte seg for å ta en prøvetur. Det var nok til at de ble frelst - og dro hjem med en bobil i stedet for campingvogna de hadde sett seg ut.

– Butikken mistet salget av en vogn, men fikk solgt en bobil i stedet, forteller Tor med en god latter.

– Det beste med bobil er friheten. Den ene dagen er du på fjellet, neste dag kan du være ved sjøen. Du kan selv velge tomt. Det er veldig sosialt i tillegg til at folk er veldig flinke til å hjelpe hverandre, sier Liv Berit.

Og alle er enige: Fredrikstad vil de tilbake til, det er en kjempefin by for bobilfolk.


Fredrikstad er en allsidig by med både en moderne og særpreget bykjerne og Gamlebyen som er en av norges mest populære attraksjoner. Ta deg tid til en oppdagelsesferd. Og benytter du deg av byfergen er ikke veien lang mellom den gamle og den nye delen av byen.


Fredrikstad kan stolt vise frem Gamlebyen, som er Nord-Europas best bevarte festningsby. Vindelbroen var frem til 1906 den eneste adkomsten til Gamlebyen fra øst.


Den moderne gangbroen mellom Kråkerøy og sentrum har blitt et aldri så lite landemerke for byen. På Kråkerøysiden ligger høyskolen, gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted, fotballstadion og Værste bobilparkering.

Flere valg i 2019

Fredrikstad ønsker seg flere bobilturister og tilrettelegger nå for flere bobilplasser i byen.

– Vi startet med å tilby bobilparkering sist sommer og har hatt noen bobiler på besøk. Tilbakemeldingene fra bobilfolket har vært fine, og vi tror at besøkstallene vil øke når tilbudet vårt blir bedre kjent, forteller Frode Johnsen, daglig leder ved Gressvik Båtservice.

Bobilparkeringen er sentrumsnær takket være tilbudet med gratisfergene i byen. Med fergen er en i sentrum av byen på noen minutter.

Bobilene kan parkeres helt ved bryggekanten. Så langt er det 10 plasser med strøm, men det kan utvides etter behov.

– Vi har kiosk med brus og is her. Femhundre meter til pub, ferge, Gressvik torg med butikker, og det er fine turområder her. Det er fint å sykle, og sykkelen kan også enkelt tas med på fergene. Vi har bom inn til parkeringen som går ned klokken ni på kvelden. Er det stengt bom, så er det bare å ringe. Den er fjernstyrt og kameraovervåket. Vi stenger om natten for å slippe unødvendig kjøring på området, sier Johnsen, som bor like ved båtplassen og parkeringen.

Ny parkering

Grusplassen ved Værstebrua, på Fredrikstadsiden ved BilXtra, er egentlig en innfartsparkering for personbiler, men blir lite brukt. Derfor blir det nå bobilparkering på deler av dette området:

– I 2019 skal vi tilrettelegge flere parkeringsplasser for bobiler. De vil da få egen takstgruppe, og store nok plasser til at sikkerheten blir ivaretatt. Det blir kun parkering - toaletter får gjestene tilgang til i gjestehavna på andre siden brua. Gjester får kode til dusj, vaskerom og toalettene når de betaler avgiften. 100 kr døgnet og ingen tidsbegrensning, forteller Frode Samuelsen til Din Fritid. Han er virksomhetsleder for parkering og transport i Fredrikstad kommune.


Gjester får kode til dusj, vaskerom og toalettene når de betaler avgiften.

– Bobilturismen er voksende. Bobilturistene synes det er flott at de kan parkere i byen og bruke fergene våre til å komme seg rundt. På sommeren er bobiler utfordrende med tanke på parkering, og vi arbeider for et godt tilrettelagt tilbud for bobilturistene. De norske bobilturistene følger stort sett parkeringsreglene, men utenlandske bobilturister parkerer oftere der vi ikke ønsker. Vi gir sjelden bot, men rettleder og anviser. Bobilene har blitt større og det er ikke plass for dem i sentrum. Det tillates parkering i utkantene så lenge de følger reguleringer, sier Samuelsen.

En tredjedels økning

– Vi har bobiler her på Fredrikstad Gjestehavn Værste hver dag hele året. Rundt 2400 bobiler var innom her i fjor. Det er en økning på 30 prosent fra 2017. På det meste har det vært 32 biler her, da har vi brukt både kaia og grusplassen som ligger ved siden av. 18 plasser har strøm. På grusplassen må bobilfolket selv finne løsninger for parkeringen, siden den ikke er oppmerket, men vi har gode erfaringer med at bobilfolket ordner dette seg imellom, forteller Kim Balloware hos Borg Havn.

– Vi trodde at båttrafikken på gjestehavna skulle være hoveddel av driften, men opplever nå at bobiler gir størst økning og inntekt. Vi er nå åpne hele året og har investert mye på området, blant annet i tømmeanlegg, som kom på plass i august 2017. På sikt ønsker vi å tjene penger på dette, sier Balloware.

DETTE SKJER I FREDRIKSTAD 2019

«1704 Kongen Kommer»: 1. juni
Dette er et gate- og teaterspill som gjenskaper Kong Frederik IVs ankomst til Fredrikstad i 1704, og foregår i Gamlebyen, Fredrikstad.

Glommafestivalen: 26. - 30. juni
Festivalen er fokusert på den maritime kultur og betydningen av Glomma. Den mest spektakulære hendelsen er The Glomma River Duel, et populært løp på elva med de mest kreative flytende farkoster du noensinne har sett - alt laget i papp. 

Tall Ships Races: 11. - 14. juli
Verdens største skuteregatta.

Månefestivalen: 26. - 28. juli
Musikkfestivalen er sjarmerende og fargerik, og besøkes av mer enn 30 000 publikummere.

Ord i Grenseland: 5. - 8. september
Litteraturfestivalen har som visjon å skape en synlig litteraturfestival som bryter grenser og bygger broer mellom mennesker og kulturer.


Julemarked i Gamlebyen

Julemarked i Gamlebyen: Hele desember.
På de mange markedene selges det husflid, kunst, smykker, håndverk, julepynt og mye mer. Mange serveringssteder

NYTTIG INFORMASJON OM FREDRIKSTAD

Turistkontor
Fredrikstad Turistkontor ligger sentralt plassert i Gamlebyen i Fredrikstad.
Adresse: Kirkegaten 31B, 1632 Gamle Fredrikstad
Tlf: +47 69 30 46 00

Linker:
www.visitoestfold.com velg destinasjon Fredrikstad & Hvaler
www.visitnorway  søk Fredrikstad
www.fredrikstadoghvaler.no      
www.facebook.no søk Hva skjer i Fredrikstad                                   
www.ostfoldguide.no       
www.fredrikstad.kommune.no søk byfergene, søk bobilparkering

Bobilparkering Fredrikstad

Fredrikstad Gjestehavn Værste

 • Dokka 1 C, 1671 Kråkerøy, GPS 59.214183, 10.925408
 • +47 949 86 741
 • firmapost@borg-havn.no
 • 250 kr pr. døgn inkludert strøm og vann.
 • Åpen hele året
 • 30 oppstillingsplasser.
 • Kort gangavstand til sentrum.
 • Bemannet alle dager fra kl. 08 - 21 i sommersesongen (frem til 19.8).
 • Uttak for strøm og vann.
 • Servicehus med dusj, toaletter, rom med vaskemaskin og tørketrommel.
 • Gratis WiFi.
 • Tømmestasjon, gratis og åpen for alle.


Gjestehavna Værste har fantastisk beliggenhet, nær vann, naturopplevelser og sentrumsnært.

Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad

 • Tidligere Fredrikstad Motell & Camping,
 • Torsnesveien 16/18, 1630 Gamle Fredrikstad, GPS 59.200944, 10.963022
 • +47 992 21 999
 • resepsjon@aktivitetsbyen.no
 • Bobil, 300 kr pr. døgn inkludert vann. Strøm 50 kr pr. døgn.
 • 100 plasser for bobiler, campingvogn og telt.
 • Gangavstand til Gamlebyen og byfergen.
 • Dusj, toaletter, vaskemaskin og tørketrommel.
 • Resepsjon med kafeteria og uteservering.
 • Gratis WiFi.
 • Tømmestasjon, gratis for alle. Henvendelse i resepsjonen.
 • Aktiviteter
 • Golf 18-hull
 • Golf Pay & Play 9-hull
 • Minigolf
 • Fotballgolf
 • Tennis
 • www.aktivitetsbyen.no


Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad het tidligere Fredrikstad Motell & Camping og tilbyr aktiviteter og har god plass for bobiler og caravan.


En av aktivitetene som tilbys er minigolf.

Gressvik Båtservice

 • Gressvikveien 32 B, 1621 Gressvik
 • Telefon: +47 971 00 001
 • E-post: frode@gbas.no
 • 250 kr pr. døgn inkludert strøm og vann.
 • Gressvik Båtservice tilbyr bobilparkering på sitt marinaanlegg ca. 4 km fra sentrum. Gangavstand til butikker, kro og gratis byferge.
 • Mandag - fredag kl. 10 - 20
 • Lørdag og søndag kl. 12 - 18
 • Bobilparkeringen er åpen 1. mai til 10. september.
 • Kameraovervåket.
 • Uttak for strøm og vann.
 • Dusj og toaletter, fri bruk.
 • Kiosk.
 • Kajakkutleie, kajakkhotell.
 • Båtutleie.
 • www.gbas.no
 • Facebook: gressvik båtservice
 • GPS 59.218064, 10.913798

Parkering ved Værstebrua

 • Trosvikstranda 18, 1608 Fredrikstad
 • 100 kr døgnet
 • Ingen fasiliteter, men sanitæranlegg og tømming på Gjestehavna, Værste.
 • GPS 59.215207, 10.927422

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden