Bynær overnatting i Oslo: Sommerens vinner | Din Fritid
Bynær overnatting i Oslo

Sommerens vinner

Oslo er en meget variert storby, og det er enkelt å forsyne seg av hovedstadens mange opplevelser og attraksjoner om du har med deg huset på hjul.


Christiane Viertel ved Oslo Visitor Center, Oslos turistinformasjon, som er åpen 365 dager i året, gir besøkende gode råd og tips om byen.

– Vi får mange spørsmål om tigeren og hva den har med Oslo å gjøre, sier informasjonskonsulent Christiane Viertel på Oslo Visitor Centre.

Hun forteller at tigeren som er plassert på Jernbanetorget foran Østbanehallen, rett utenfor Oslos turistinformasjon, er et populært fotomotiv og at turistguidene ofte må forklare historien om hvorfor denne 4,5 meter lange tigeren står midt i Oslos sentrum. 


Inne i Østbanehallen finnes både spisesteder og shopping.

Historien

Oslo kommune ønsket seg en gave til byens 1000-årsjubileum i år 2000. Ønsket ble oppfylt og tigeren av bronse, laget av bildehuggeren Elena Engelsen kom på plass.

Grunnen til at kommunen ønsket seg en tiger, er at Norges hovedstads kallenavn  ”Tigerstaden”, som de fleste nordmenn kjenner til, stammer fra Bjørnstjerne Bjørnsons dikt ”Sidste Sang” fra 1870. Der beskrives det en kamp mellom hest og tiger. Tigeren sammenlignes med den farlige og uvennlige byen, mens hesten symboliserer den trygge landsbygda. I dag er opplevelsen av Tigerstaden ikke negativ, som i Bjørnsons dikt. Tigerstaden tolkes mer som et spennende sted, hvor mye kan oppleves. 

 

Vær forberedt

– Jeg anbefaler alle som skal besøke Oslo om å forberede seg. Lese seg opp på attraksjoner, kulturtilbud, se på arrangementskalenderen som ligger på nettet. Turistene er som oftest på Karl Johan og Aker Brygge den første dagen deretter vil de utforske mer. Da kommer de til oss på besøkssenteret eller de søker på nettet. Vi prøver å foreslå ting å gjøre og å se utover de tradisjonelle stedene. Besøkssenteret, som ligger i Østbanehallen ved siden av Oslo Sentralstasjon, har medarbeidere som snakker mange språk, og vi er åpne 365 dager i året. Vi får mange henvendelser fra hele verden og vi prøver å svare alle innen 24 timer, forteller Christiane Viertel engasjert.


“Spikersuppa” nederst i Karl Johan en varm sommerdag kan anbefales.

Oslo Pass

– Går du på to-tre museer er Oslo-passet tjent inn. Kortet kan kjøpes hos oss, men det enkleste er å laste ned appen ”Oslo Pass - Official City Card” og å kjøpe på mobilen, sier Viertel.

Oslo Pass gir fri inngang til mer enn 30 museer og attraksjoner, fri offentlig transport, gratis adgang til bad, gratis vandreturer, rabatt på sightseeing, TusenFryd, konsertbilletter, samt gode tilbud på restauranter og  i butikker.


I forlengelsen av Aker Brygge ligger Tjuvholmen med kafeer, restauranter og hotellet The Thief. Ved Astrup Fearnley Museet som er et privat samtidskunstmuseum, kan en oppleve kunst og kultur eller ta seg et friskt bad rett utenfor.

Kortet dekker også Bygdøyruta som tar turistene med ferge over til museene og naturskjønne områder noen minutter fra byens sentrum eller med ferge ut til Oslos nærmeste og største øy, Hovedøya, som ligger rett utenfor Vippetangen. Her finner du store gressletter, ruiner etter et Cistercienserkloster, mange flotte stier og turveier og badeplass.


Operahuset er blitt en av Oslos mest besøkte turistattraksjon. Operataket er åpent for publikum og er et fint utgangspunkt for å få utsikt til ”nye” Oslo.


Utsikt over Oslo fra operataket.

Oslos havnepromenade 

Om vi tar utgangspunkt i Sjølyst Marina Bobilparkering, og at du har med eller leier sykkel, kan du oppleve Oslos nye havnepromenade fra Bygdøy, innerst i Frognerkilen i vest, til Grønlia i øst. Fjordbyen er et prosjekt som ble vedtatt av Oslo bystyre i 2008. Det skal frigjøre dagens arealer ut mot sjøen og benytte disse til fremtidsrettet byutvikling med bolig, rekreasjon og næring på en slik måte at byen åpnes mot fjorden. Det er fremdeles mye byggeaktivitet flere steder, men det er likevel mange flotte områder.


Sjølyst Marina Bobilparkering ligger idyllisk til ved sjøkanten på vestsiden av Bygdøy. Åpen fra 1.juni-18.september.


Sykkelstien som tar deg langs havnepromenaden inn til sentrum ligger rett utenfor innkjøringen til bobilparkeringen på Sjølyst.

Underveis opplever en mange av Oslos severdigheter som Frognerkilen, Tjuvholmen, Aker Brygge, Oslo Rådhus, Akershus Festning, Vippetangen, Operaen, Bjørvika, Barcode - og på Sørenga er det en virkelig bynær badestrand.

 

Liten og kompakt by

I Oslo kommer du deg enkelt rundt med buss, trikk, t-bane, sykkel eller til fots. 

– Oslo er en liten og kompakt by, men den er mangfoldig. Kulturlivet blomstrer. Det skjer så mye i byen. Det er blitt mange møtesteder, og det har skjedd så mye de siste ti årene. Byen har blitt mer urban. Ingen attraksjoner er langt unna. Fra sentrum kan du gå nordover i byen til Vulkan med
mathallen som hovedattraksjon. Og så over til Grünerløkka, kjenn på den unike stemningen her på “løkka”. Du finner flotte parker og hippe kafeer og stemningen er upåklagelig. Hvorfor ikke besøke noen vintage butikker eller småbutikker? 


Det mangler ikke på steder å slå seg ned for mat, drikke og å kikke på folkelivet i Oslo.

Christiane Viertel forteller at hun og kollegaene opplever at turistene kommer mer forberedt enn før, de stiller ikke rare spørsmål. Sosiale medier og internett gjør at de besøkende har mye mer kunnskap når de kommer.

– Vi opplever ikke lenger spørsmål om vi har pingviner og isbjørner i Oslo-gatene, sier en blid Christiane.


Oslo er en liten by, med mye liv og røre en vakker sommerdag. Rådhuset i bakgrunnen.

Parkering for 220 bobiler

Det banker hardt og bestemt på frontruta på bilen til Bobil & Caravans medarbeider. Jeg skvetter litt og ser en person som bestemt peker på bilen. Vi får kontakt, og jeg får beskjed om at jeg har gjort en feil da jeg kjøpte billett på automaten. Døgnprisen var 300 kr, og jeg hadde betalt og fått kvittering. Feilen var at jeg ikke leste instruksjonen på automaten som fortalte at bobilbesøkende skal trykke på den gule knappen. Jeg endte dermed opp med billett for personbilparkering i 2 døgn, ikke bobil for ett døgn. Jørgen E. Schmelzer, som jobber på Marinaen, reddet meg sannsynligvis fra en parkeringsbot på 600 kroner fra parkeringsselskapet, som har sine faste runder på bobilparkeringen.


Husk å trykke på riktig knapp på billettautomaten. Trykker du feil, er det mulighet for korrigering for å unngå bot.

– De fleste trykker riktig, men gjør de feil, hjelper jeg til og retter det opp ved å bekrefte på billetten, forteller Jørgen.

Marinaen ble åpnet for bobiler for 16 år siden, da var det bare 30-35 bobiler her, nå kan det være rundt 200 biler i døgnet. Spesielt under Norway Cup har vi stort trykk. Da kan det være opp til 220 biler, og foreløpig har vi ikke måttet avvise noen, sier Jørgen.

Det er fem båtforeninger som samarbeider om marinaen. Det er en drøm å bruke plassen til bobiler om sommeren når båtene er på vannet. Det koster jo litt å drive, men gir også inntekter til båtforeningene her på marinaen. 

– Er det kaldt på våren er det nok en del båteiere som er trege, de har ikke tenkt på båt i det hele tatt. Da må de minnes på at de må komme i gang med båtpussen og få skuta på vannet. Båteiere som er trege får båten flyttet fra området som er avsatt til bobiler, forteller Jørgen E. Schmelzer.

 

Prisen er viktig

Det er viktig at døgnprisen for bobiler ikke blir for høy. Noen nordmenn klager på prisen. – Sist sommer var det ikke en eneste svenske som klagde, smiler Jørgen.

Det er mange faste gjester som kommer år etter år, enkelt bor her tre-fire uker. Halvparten av de besøkende er her ett døgn, noen to døgn. Sjelden lenger. Er det ønske om langtidsparkering er det mulig å kjøpe fire ukers parkering til 4500 kroner, forteller Jørgen.

– Jeg går rundt hver dag og sjekker alle bilene om de har betalt. Vi stenger bommen kl. 23, da er det stengt for innkjøring, men mulig å komme ut. Toalettene er stengt om natten etter at det flere netter var uvedkommende inne på området og griset til anlegget. Det er som regel stille og rolig her, men det har jo skjedd i noen få tilfeller at besøkende har vært ufine. Når de besøkende spør, anbefaler jeg alltid at de låser syklene sine når de er i byen og at de passer på verdisakene, sier Jørgen.

 

Nok strøm

– Det er mange av bobilene som har aircondition, men vi har 16A sikringer, så det går stort sett greit. I 2015 ble det kjøpt inn ekstra toalettvogner, så nå har vi 14 toaletter og fem dusjer. Tømming av gråvann og septik har vi hatt hele tiden.

– På rundene mine på bobilplassen sjekker jeg også avstanden mellom bilene. Står de for nære hverandre tar jeg kontakt og ber de flytte bilen. De norske bobilturistene er flinke til å ta hensyn og å passe avstander. Det hender utlendinger parkerer for tett, da forklarer jeg reglene vi har her, forteller Jørgen ved Sjølyst Marina Bobilparkering, som avslutter med å opplyse om at det ikke er mulig å forhåndsbestille plass, men at de så langt aldri har avvist en eneste bobil. Området er kun for bobiler, det tillates ikke campingvogn på området.

 

Sykler til sentrum

– Billettautomaten kan være vanskelig. Det er fort gjort å gjøre feil. En må trykke på den gule knappen for bobil, ellers så får en billett for personbil, forteller familiene Olsen og Røgenes fra Nedre Vats, noen mil øst for Haugesund.

Tjerand Ståle Røgenes er her på Sjølyst Marina Bobilparkering for andre gang. De har barn som er med på Norway Cup.

– Her er det enkelt og greit, av og til litt kø for dusj og toalett. Vi kunne nok ønske at de oppgraderte sanitæranlegget med bedre kapasitet, sier Tjerand.

Familien Tone og Helge Olsen var egentlig på vei til Hovden for å male hytta. 

– Det var bare regn, så da var det bare å reise etter sola og når våre venner skulle hit, da slo vi oss sammen. Det er første gangen vi er her, sier Tone.

Det er fantastisk å være så nær sjøen. Så mye folk, men enda stille og rolig.

– Vi bruker mest campingplasser når vi kjører rundt med bobilen, men gjerne også bobilparkeringer. Vi er voksne og trenger ikke leketilbud. Her på Sjølyst har vi det vi trenger, dessuten er parkeringen sentrumsnær. Det er fantastisk å sykle her, vi har vært på turer til Oslo sentrum og sykler inn på 10-15 minutter. Her er det til og med midtstripe i sykkelveien. Slikt har vi ikke hjemme hos oss. Helt topp! Til og med regnværet er bedre her, vi har bare hatt noen korte regnskurer. Når det regner hjemme varer det i dagevis, forteller Tjerand.

– Vi sjekket nettsiden til bobilparkeringen før vi dro og fikk god informasjon. Det er jo alltid litt forventninger og her har vi ikke blitt skuffet. Vi trives, sier Tone Olsen.


Familien Røgenes har med sin 1997 modell Bigfoot Truck tatt turen fra Vestlandet til Oslo og Sjølyst Marina bobilparkering sammen med vennene Tone og Helge Olsen.

Bogstad camping

– Vi har 37 plasser spesielt for bobiler og vi planlegger flere, forteller daglig leder Kjell Veddegjerde ved Bogstad Camping.

Det er 10 meters bredde på plassene og bilene står på granulat, som er gjenbrukt asfalt. Campingen har planer om å flytte noen av hyttene for å få plass til 14 nye plasser.

Det er også plasser uten strøm. Totalt har vi plass til 700 enheter, campingvogner, bobiler og telt på campingplassen.

– Bogstad er landets største campingplass. Om sommeren er det fullt, spesielt i fellesferien, men vi finner som regel en plass til alle - med unntak av den perioden det arrangeres Norway Cup. Da må en bestille på forhånd, sier Veddegjerde som også har driftsansvar for Ekeberg Camping, som er åpen tre måneder i året.


– Vi har 37 plasser spesielt for bobiler og vi planlegger flere, forteller daglig leder Kjell Veddegjerde ved Bogstad Camping.

Skal utvikles

Vår nye eier, Hallingdal Feriepark i Ål, har store planer for å utvikle området, men det tar litt tid. Planer skal lages og vi samarbeider godt med Oslo kommune, forteller Veddegjerde, som har jobbet med campingplassen siden 1985.

– Vi har åpent hele året og under arrangementer i Holmenkollen brøyter vi ekstra plasser som alle får strøm. Campingen har ingen ekspressplasser for bobiler.

– Det å ha egne ekspressplasser er ikke naturlig for oss siden det er bobilparkering på Sjølyst. De fleste bobilgjestene drar til dit, selv om jeg ikke forstår det helt. Her er det grønt, service, 24-timers resepsjon og medarbeidere som kan gi gode tips om Oslo-opplevelser. Her går det buss til sentrum rett utenfor porten, forteller en engasjert Veddegjerde, som gjerne deler sine egne Oslo-tips.

Oslo-tips

Opplev våren og sommeren på Grünerløkka med sine kafeer og småbutikker

Livet på Aker Brygge

Må oppleves: Holmenkollen 

Operataket

Benytte kultur- og underholdningstilbudet

Sørenga, byens nye badeplass


Ta et bad midt i sentrum på Sørenga.

Oslos mest besøkte attraksjoner

Vikingskipmuseet

Frammuseet

Naturhistorisk museum

Holmenkollen skimuseum & hopptårn

Vigelandsparken

Tusenfryd

Norsk Folkemuseum

Nasjonalgalleriet 

Akershus festning

Operahuset i Oslo


Vigelandsparken er en av Oslos mest besøkte attraksjoner.

 

Lenker

visitoslo.com: Turistinformasjon for Oslo med arrangementskalender og kulturtilbud

visitoslo.com: Søk Oslo Pass

visitoslo.com: Søk bobilparkering

visitoslo.com: Søk 10 tips

bogstadcamping.no

ekebergcamping.no

bobilparkering.no

osloby.no: Lokale nyheter, oversikt/anbefalinger spisesteder

 

Koordinater

Sjølyst Marina Bobilparkering

Drammensveien 160

0277 Oslo

59.919966, 10.674868

Åpen 1. juni til 18. september

 

Bogstad Camping

Ankerveien 117

0766 Oslo

59.962134, 10.642161

Åpen hele året

 

Ekeberg Camping

Ekebergveien 65,

1181 Oslo

59.897904, 10.775296

Åpen 1. juni til 1. september

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden