Fricamping i Norge: Land­skapet er under­holdningen | Din Fritid
Fricamping i Norge

Land­skapet er under­holdningen

Femunden er et fantastisk fiskevann. Landskapet og omgivelsene gjør det også til et sted for den rolige livsnyter med eller uten fiskestang.

En ferietur med bobil kan arte seg som en fargerik samling av opplevelser på steder med forskjellig slags karakter. Noen flytter seg hver dag, andre holder seg på ett sted, og de fleste befinner seg et sted imellom. Kanskje besøker vi noen nye steder, eller kanskje noen kjente klassikere fra tidligere drømmeturer. Noen ganger passer det å være på campingplass eller bobilplass, andre ganger er fricamping mer fristende. Selv vil jeg definitivt komme tilbake til Femunden og Dalsvika etter at jeg oppdaget stedet under arbeidet med Bobilguiden.

Favorittplass

Her kan du kjøre helt ned til vannkanten med utsikt mot fjellene og solnedgangen mot vest. Dette er et favorittsted for mange som kommer hit år etter år, men stedet er litt utenfor allfarvei, og derfor blir det sjelden trangt om plassen likevel.

Det er fint å sette ut båt her fra henger - hvis du har med det. Femunden er landets tredje største innsjø, og det er legendarisk fiske her etter både ørret, sik, gjedde, abbor, harr, lake og dvergsik. Her kan du få fisk på godt over 10 kilo. Femunden er et av få steder i innlandet der det drives profesjonelt fiske. 30 tonn sik pakkes og foredles fra Elgå litt nord for Dalsvika hvert år. Likevel er det fisk nok til fritidsfiskere.

Kanoparadis

Femunden og vannene rundt er et eldorado for å padle kano eller kajakk. Her er det plass nok til å dra på ekspedisjoner over dager og uker, eller du kan padle en rolig tur ut i Dalsvik og tilbake. Mulighetene er ubegrensede.

For mange holder det lenge å sitte i vannkanten en rolig sommerkveld og la blikket stryke varsomt over vannflaten og fjellene bak. Landskapet er for det meste flatt, men Sølenmassivet bryter opp mot vest. Fjellene er ikke påtrengende. De insisterer ikke på å bestiges, men ligger der som en påminnelse om at det finnes muligheter i horisonten for den som vil. Steder som dette gir en egen ro i sjela - blikket kan stilles på uendelig og tankene kan vandre fritt. Gjerne hjulpet av et bål i vannkanten, god mat og drikke, og godt selskap.

Beskrivelse fra boka Bobilguiden:

Dalsvika
Dalsvika er et nokså stort område i sørenden av vannet Femunden. Dette er et fantastisk sted for fricamping, med god plass til både bobiler og campingvogner. Hvis du kommer langs Fv26 kjører du til det sørvestre hjørnet av Femunden, og tar Fv654 der det er skiltet mot Elgå og Sorken.
Her kommer du helt ned til vannkanten ved Femunden, og det er plass til mange bobiler og vogner ved siden av hverandre med fantastisk utsikt over vannet og fjellene i Sølenmassivet mellom Rendalen og Femunden. Femunden er kjent som et godt fiskevann, og et eldorado for padling.
Nord for Dalsvika ligger Sandodden og Kongeodden. Her er det omtrent like
fint som i Dalsvika, med fine fricampingsteder ved vannet. Hvis du heller vil ta inn på en campingplass, kan Femundtunet ved Fv26 anbefales.
www.femundtunet.no

Tømmervika
Tømmervika er en fin leirplass i sørenden av vannet Isteren. Fv26 går like forbi, og du ser plassen greit fra veien, men det er ikke skilt her. Kommer du sørvestfra er det bare én kilometer fra avkjøringen til Fv217. Nordøstfra er det ca 6 km fra avkjøringen til Fv654.
Det er en rampe her til å sette ut båter. Isteren ligger vest for Femunden, og de to sjøene henger sammen via elva Gløta. Isteren er et eldorado for padlere. Her er det en mengde øyer og bukter, og vinden er et mindre problem enn på Femunden. Elva går riktignok for det meste i stryk.
Isteren er et ypperlig fiskevann med ørret, sik, gjedde, abbor, harr, lake og dvergsik. Det blir tatt både ørret og gjedde på 10 kg og mer her. Du kjøper fiskekort flere steder rundt vannet. Det er restriksjoner på fiske fra båt.

Om forfatteren
Magne Klann er forfatter av boken Bobilguiden: Sørlandet og Østlandet. Magne skriver eksklusivt for Din Fritid fra de beste fricampingplassene han har vært på i forbindelse med arbeidet med boken. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden