Trygg Trafikk:: Sommertrafikken er farligst | Din Fritid
Trygg Trafikk:

Sommertrafikken er farligst

Det er 50 prosent flere alvorlige ulykker i sommertrafikken sammenlignet med resten av året. Rett fart er nøkkelen for å unngå at dette blir en ulykkessommer, mener Trygg Trafikk, som i denne artikkelen gjerne deler noen konkrete råd:

Tall fra SSB og Statens vegvesen viser at 558 personer omkom i sommertrafikken mellom 2009 og 2020. I løpet av de tre sommermånedene; juni juli og august, omkommer det 15 personer i snitt per måned. Mens det resten av året omkommer i snitt ti personer per måned.   

– Vi tror nordmenn er klare for å se noe annet enn sitt egen hjem og nærmiljø, og planlegger bilferie i Norge. Det er ingen grunn til å tro at folk holder seg hjemme i sommer. Når vi vet at det er langt større fare for alvorlige ulykker i trafikken på sommeren, er vi selvsagt bekymret for at også denne sommeren blir ulykkesutsatt, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.   

Riktig fart er viktig

Det er spesielt en tydelig overvekt av dødsulykker med personbil og MC om sommeren. Vi vet også at de fleste ulykker skyldes høy fart, rus eller uoppmerksomhet, eller en kombinasjon av disse.  

– Riktig fart er en nøkkel for å unngå ulykker og ikke minst for å redusere skadeomfanget. Det er ofte snakk om små marginer. Kun en liten fartsjustering kan utgjøre en forskjell på liv og død. Uavhengig av trafikkmengden på veien der du er, så er ikke sommerturen verken tid eller sted for å ta noen sjanser, spesielt ikke når det kommer til fart, sier Johansen.   

Hold bikket på veien, ta pauser og følg fartsgrensen! 

Så langt i 2021 har ulykkestallene gått riktig vei sammenlignet med fjoråret. – Biler og veier blir tryggere, men til syvende og sist er det de valgene du tar bak rattet som avgjørende for om dere kommer trygt fram eller ikke. Vårt råd til deg som planlegger bilferie er: Bruk bilbeltet, hold bikket på veien, ta pauser og følg fartsgrensen, avslutter Johansen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden