Blaubeuren i Tyskland: Tyskland: Den blå kilden | Din Fritid
Blaubeuren i Tyskland

Tyskland: Den blå kilden

Tyskland er i seg selv et reisemål. Det er ingen grunn til å haste på motorveier når du kan svinge til siden og oppleve trivelige småsteder som Blaubeuren.

Det er midtsommer og solen steker. Det er tid for en pause fra motorveien, og vi har et tips å sjekke ut: Den lille landsbyen Blaubeuren med drøyt 10 000 innbyggere. Vi er i Baden-Württemberg, langt sør i Tyskland.

Rolig tempo

Vi finner oss en parkeringsplass med gangavstand til sentrum, og det angrer vi ikke på: Inngangen i bymuren går over en bekk, eller kanskje vi heller skal kalle det en liten kanal, med rennende, klart vann. Innenfor bykjernen kjenner vi den svale luften som de tett plasserte murbygningene på begge sider gir.

Her er det ikke biler, trafikk og eksos. Kun brostein, gamle, trivelige bygninger, blomster og en rolig atmosfære. Før vi vet ordet av det snubler vi over et fantastisk hus med inskripsjoner som forteller at det er fra 1625. Det er tradisjonelt bygget med tjæret bindingsverk i form av trebjelker og mur. Det er lett å bli svimmel av det skjeve huset, som har mange flotte detaljer.

Her finner vi skilt som forklarer severdighetene og som viser turister en rundtur i Altstadt. Gamlebyen er som regel indrefileten i tyske byer.

Det er ingen vits å nøle, vi går den merkede veien og kommer straks til Tysklands eneste middelalder-badehus for munker, står det å lese på skiltene. I det som nå er et museum var det for snart tusen år siden badstu, og en intakt festsal prydet med flotte Secco-malerier. Klosteret ble etablert i år 1085.

Høydepunktet

Byen har lenge vært kjent for sin tilgang på rent vann, og kilden ligger i utkanten av sentrum. Vannet heter Blautopf, og den blå gryten har tiltrukket folk i lange tider. De første slo seg ned i huler i området.

En av historiene fra Blautopf er om den vakre havfruen Lau, som lærte å le igjen her. En stenskulptur på plassen er til minne om sagnet om henne. Blautopf er kilden til det klare vannet i byens kanaler, normalt renner det 2000 liter vann i sekundet herfra, i perioder kan det være så mye som 32 000 liter i sekundet. Det gjør den til Tysklands kraftigste kilde. Fenomenet skyldes at grunnen i området filtrerer og sorterer vannet, så den 22 meter dype kulpen alltid har klart og frisk vann - i fantastiske farger. Forskere har funnet ut at det er snakk om et område på totalt 160 kvadratkilometer som ”mater” kilden - gjennom det som er landets største hulesystem.

Landsbyen er sjarmerende, med mange flotte, gamle bindingsverkhus. Og det mangler ikke på steder å få seg en kaffe og is eller en bedre lunsj i trivelige omgivelser. Eller vil du ta et av byens flere museer i nærmere øyensyn? Sving isåfall innom turistkontoret, så får du raskt oversikt.

Blaubeuren

Ligger i distriktet Alb-Donau nær Ulm in Baden-Württemberg.

13 000 innbyggere.

Bobilparkering ved byens idrettshall, gangavstand til sentrum: GPS: 48.415050, 9.790840.

Byen ble påbegynt på 1200-tallet.

Området er rikt på kultur og severdigheter.

Hele seks plasser i området står på Unescos verdensarvliste, og her er det opplevelser og historie å hente for den nysgjerrige:

Geissenklösterle (Aachtal), Sirgenstein (Aachtal), Hohle Fels (Aachtal), Vogelherd (Lonetal), Hohlenstein (Lonetal), Bockstein (Lonetal).

Mer informasjon: www.blaubeuren.de

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden