Europeiske favoritter på veien: 10 europeiske favoritter | Din Fritid
Europeiske favoritter på veien

10 europeiske favoritter

Det går å komme seg fra Nord-Tyskland til Middelhavet på to dager, men jeg synes Europa er altfor interessant og vakkert for kun transportetapper på motorveier. Her har du ti ekte perler som er verdt en stopp på vei sørover.

Europa har krympet, iallfall for de som har bobil eller campingvogn. Bedre veier, GPS, felles euro i mange av landene og stadig flere oppstillingsplasser har gjort tilværelsen enklere.

Fra Sør-Sverige til Venezia er det knappe 160 mil, og til den spanske Costa Brava-kysten, drøyt 200. Det går å kjøre disse strekningene på to-tre døgn, uten altfor tøffe dagsetapper, bare man kan beholde roen på autobahn og ikke lar seg stresse av franske og italienske vegavgifter.

Ta det med ro

Men hvorfor ha det så travelt? Legg heller opp til en omvei eller to og nyt reisen i stedet. Vil du se storbyer finnes det mange etappemål hvor du kan dra på sightseeing, shopping og restauranter. Berlin, Wien eller Graz på vei til det østlige Middelhavet, eller Brüssel, Paris og Lyon som pustepauser på vei mot Sør-Frankrike eller Spania. Personlig foretrekker jeg vakre landskap, historiske miljøer og gjerne verdensarv-steder. Opp gjennom årene har det blitt et bra antall favorittstopp på veien sørover, steder vi gjerne vender tilbake til når vi kan. Her kommer min liste med ti favoritter.

1 Goslar og Harz


Bindingsverkromantikk!

Dette er en drøm av bindingsverk-romantikk, og et passe mål for en første dagsetappe gjennom Tyskland. I Goslar er det en gammel keiserborg og mange vakre hus. Bykjernen er et av Tysklands verdensarvsteder, og i gangavstand finnes et annet: Rammelsberg er en gruve hvor det har vært sølvdrift siden tidlig middelalder, og på museet kan man se hva gruvearbeiderne spiste til lunsj for 1000 år siden. Sørover strekker Harz nasjonalpark seg ut og er et av Tysklands mest populære turistmål med utallige turstier. 

Gå ikke glipp av: De sjarmerende småbyene Quedlinburg og Wernigerode. Ta gjerne den hundre år gamle jernbanen gjennom Hartz opp til den høyeste toppen Brocken, 1141 meter over havet. 

Overnatting: Det finnes en bobilplass sentralt i Quedlinburg, et stenkast fra den gamle bykjernen, GPS: 51.787500, 11.134722. Det finnes også tre andre bobilplasser i Quedlinburg.


Sentral overnatting.

Innen rekkevidde: Store deler av Tyskland med alle dets severdigheter, som for eksempel Berlin, 27 mil unna. Bambergs rådhus, som ligger midt i en elv, ligger 36 mil unna. Og til et av høydepunktene på de ”romantiske veier”, Rothenburg-ob-der-Tauber, er det 38 mil.

2 Spreewald


Tysklands svar på Arizona.

Dette er Tysklands svar på Amazonas. Området er gjennomskåret av hundretalls av kilometer med grunne elvearmer og kanaler, og der hvert hus flere steder kan være sin egen øy. Man kommer rundt i store flatbunnede båter med egen gondolier, en khanfører som dytter farkostene fremover med en lang åre. Det går også å leie kano og gi seg inn i labyrinten på egen hånd. Det er grønt, det er stille og det er vakkert. Det finnes en unik fauna her, og lokalbefolkningen, sorberne, har egen kultur og eget språk.


Prøv en tur med egen khanfører på kanalene.

Gå ikke glipp av: Freilandsmuseet i Lehde, hvor du kan se hvordan sorberne har levd her i århundrer. Pass på å prøvesmake områdets spesialitet, agurker i alle slags mulige laker og syltede former.

Overnatting: Vi bodde på Spreewald Caravan- und Wohnmobilpark, sentralt plassert i Lübbenau, GPS: 51.862639, 13.970389. Det finnes også to andre campingplasser i området.

Innen rekkevidde: Tropical Islands, 4,6 mil vestover. Dette er Europas største badeland som ligger i en hall hvor man egentlig skulle bygge luftskip.

3 Praha


Praha er flere ganger blitt kalt Europas vakreste, det er ikke uten grunn.

Skal du velge en storby på vei sørover, og du ikke har vært i Praha før - kjør innom. Byen har flere ganger blitt kalt Europas vakreste og som besøkende risikerer du nakkeproblemer av å titte på alle de utrolige fasadene. Praha er en by for gåturer, og det meste finnes innen gangavstand. Gamlebyens torg med sitt astronomiske ur på rådhuset er obligatorisk. Sørg for å få med deg prosesjonen av minifigurer som setter i gang hver hele time. Om du må vente finnes det mange uteserveringer på plassen. Ta gjerne noe drikke i dette ølets hjemland, og kanskje en tallerken smažený sýr, stekt panert ost med tartarsaus. Fra torget er det bare et stenkast til Karlsbroen, som prydes av et tyvetalls statuer. Det finnes mange grunner til å se Praha. Her enda en: Prisene er betydelig lavere enn i Norge.

Gå ikke glipp av: En tur på elven Moldau, hvor båtene også normalt svinger innom små kanaler mellom husene nedenfor Karlsbroen.

Overnatting: Det finnes flere campingplasser og bobilplasser i byen. En sentral bobilplass er Caravan Camp Prag, som er åpen hele året og ligger ”midt i” elven, GPS: 50.062222, 14.413611.

Innen rekkevidde: Fine og litt annerledes skisteder. Tsjekkia er også et vintersportsland, i Spindleruw Mlýn, nordøst for Praha, finnes det 20 løyper og 75 kilometer skispor.

4 Moseldalen


Det er vakkert med vinranker i de bratte skråningene ned mot vannet.

Moseldalen er delvis vin, delvis vann. Vinen kjenner vi alle til, den er berømt. Elven er et godt utkikkspunkt, hvor man kan komme seg frem på sightseeingbåter. Ranker på ranker med vindruetrær står oppreist i de bratte skråningene ned mot elven. Her er det virkelig mye å se. Som Bernkastler-Kues, en av flere tvillingbyer på hver sin side av elven, og med fantastiske middelalderborger som Burg Eltz høyt oppe på en klippe. La Mosel få ta sin tid, bruk gjerne sykkel langs elven og stopp i de små byene for å smake på vin og andre spesialiteter. Eller gå. Det finnes massevis av flotte turstier og elven bukter seg tidvis så mye at det kan gå raskere å gå til fots over fjellet - sammenlignet med å kjøre bil. 

Gå ikke glipp av: Trier, Tysklands eldste by. Opprettet allerede på romertiden og som på 200-tallet var keiserlig residens. Den imponerende byporten Porta Nigra står fremdeles som et minne fra romerne. 


Porta Nigra står fremdeles som et minne fra romerne i Tysklands eldste by, Trier.

Overnatting: Det finnes mange muligheter i området - et sted med god standard er Neef, med gangavstand til byen. GPS: 50.094806, 7.137111. Et annet sted med sykkelavstand til Bernkastler-Kues, ligger i Graaf, GPS: 49.934639, 7.060917.

Innen rekkevidde: Verdensarven Mittelrhein (mellomste Rhindalen) med den berømte klippen Lorelei (som i sangen) og turistmagneten Rüdesheim.

5 Alsace


Den ene byen er vakrere enn den andre.

Grenselandet som er en blanding av Frankrike og Tyskland er noe av det beste fra to verdener. Kjør den 17 mil lange snirklete vinveien mellom vinfelt og små landsbyer. Her vil du finne den ene byen vakrere enn den andre, og du kan vandre på egenhånd i Grand Cru-området, hvor det har vært dyrket vin siden romertiden. Her mangler det ikke på steder du kan få kjøpt Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris eller andre spesialiteter som finnes i alla prisklasser. Prøv også gjerne en Tarte Flambée på en restaurant. Det er en tynn pizza med fyll på et lag med creme fraiche. På den tyske siden heter den Flammkuchen. 

Gå ikke glipp av: De sjarmerende stedene Riquewihr og Ribeauvillé, de er som hentet ut av en eventyrbok. Borgen Haut-Koenigsberg er også verdt et besøk der den vokter over landskapet.

Overnatting: Camping i Eguisheim, gps: 48.043389, 7.298722, eller den store bobilpassen i Kaysersberg, gps: 48.135972, 7.262028.


Den store bobilplassen i Kayserberg.

Innen rekkevidde: Vakre Schwarzwald med sine termiske bad. Til Bodensjøen er det rundt 20 mil.

6 Bodensjøen


Svimlende vakkert!

Svimlende vakkert, ikke minst fra den tyske siden, hvor man har utsikt over de sveitsiske alpene. Her finnes det masse å se, sjarmerende landsbyer, klosterøy og verdensarven, Reicheneau. Og så selvsagt den ”svenske” øya Mainau, hvor Lennart Bernadotte stelte med sine blomster. Vi er nå i senter av det europeiske nav, bare en dagsetappe på 46 mil fra Genoa og den italienske rivieraen. Mot sydøst er det 58 mil til Venezia og 75 mil til Istria. De som ”samler på” land passerer greit fem på noen få timer. Fra Tyskland via Østerrike, Sveits, Lichtenstein og Italia. Vær klar over at det kreves veiavgift for å kjøre gjennom Sveits og Østerrike. Mer info på www.vignette.ch og www.tolltickets.com.

Gå ikke glipp av: Meersburg, som går i terrasser opp fra sjøen og som har en middelaldersk bykjerne.

Overnatting: Park-Camping Lindau ligger perfekt plassert. Her kan du ta en spasertur inn i Østerrike. Det kan være ganske fullt på campingen, men det er køplasser utenfor, GPS: 47.537806, 9.731000


Park-Camping Lindau.

Innen rekkevidde: Alsace, Schwarzwald og den mektige fossen Schaffhause.

7 Rhônedalen


Det finnes mange grunner til å ikke stresse. Nyt av omgivelsene og ta en avstikker.

Motorveien fra Lyon kan kjennes som en lang transportetappe, hvor man kan fornemme Middelhavet. Det er imidlertid mange grunner til ikke å stresse sørover. Du reiser gjennom Côtes-du-Rhône, et av verdens mest kjente vindistrikt. Og om du stopper i noen av landsbyene, som Saint-Vallier eller Tournon-sur-Rhône, finnes det mange muligheter til både å spise og drikke godt. Sving av ved Pierrelatte og besøk Le Frme aux Crocodiles med mange krokodiller og andre eksotiske dyr. Litt lenger sørover hviler den imponerende borgen Mornas seg på en bratt klippevegg. Verdt et besøk om du ikke har anlegg for å bli svimmel. Vestover ligger Ardèche, med sin dramatiske natur og spor etter eldgamle grotteboliger.


Ta en stopp i Le Frme aux Cocodiles i Perrelatte.

Gå ikke glipp av: Avignon, byen var hovedsete for paven på 1300-tallet, og er definert som en verdensarvby. 

Overnatting: Det finnes en god og rimelig campingplass i Saint Vallier som heter Camping Municipal Les Iles-de-Silon, GPS: 45.187806, 4.812361. I Tournon-sur-Rhône finnes det en bobilplass her; GPS: 45.073139, 4.821583.


Camping Municipal Les Ilesde-Silon.

Innen rekkevidde: Milelange strender: Fra Avignon er det bare 125 kilometertil Sète, på vei til Spania, eller 206 km til Saint-Tropez ved den franske riviera.

8 Grottene i Dordogne


Byen Les Eyzies er delvis bygget under klippene.

Gå på en annerledes kunstrunde og se de fantastiske verkene som ble skapt for 15 000 år siden. I franske Dordogne er det fullt mulig, og tankene spinner når du ser malerier av hårete neshorn og mammuter. I Vézèredalens bratte kalsteinsvegger ligger grotter som Rouffignac, hvor man kan kjøre tog under bakken for å se alle malerier og tegninger. I grotten Lascaux ble trykket fra de mange besøkende en så stor belastning at de ble tvunget til å bygge en eksakt kopi av grotten. Andre kjente grotter er Font de Gaume og Combarelles, begge nær den lille byen Les Eyzies, som delvis er bygget under klippene. Kjører man hit fra Rhônedalen passerer man Frankrikes største park, Volcans d´Auvergne, de tidligere vulkanene er nå brutt ned til bølgende grønne åser. 


Pass på å besøke en av de kjente grottene.

Gå ikke glipp av: Den lille byen Sarlat-la-Canéda med sin middelalder-bykjerne, som tiltrekker seg halvannen millioner besøkende hvert år.


Sarlat-la.Canéda trekker hvert år til seg halvannen million besøkende.

Overnatting: Bobilplass nær sentrum i Les Eyzies, GPS: 44.938056, 1.010000

Innen rekkevidde: Det er bare å velge endereisemål, det er rundt 40 mil til strendene i Biarritz ved Atlanterhavskysten eller til Sète ved Middelhavet.

9 Barolo


Et berømt vindistrikt i nordvestre Italia.

Berømt vindisktrikt i nordvestre Italia. En passe mellomlanding på veien mellom alpene og den italienske rivieraen. Et bølgende landskap med små byer som er omgitt av skråninger med vinplanter. For tre år siden utnevnte Unesco Barolo og nabodistriktet Barbaresco til verdensarv, da de er blant de mest naturvakre vinlandskap som finnes. Den andre helgen i september hvert år invaderes den lille byen Barolo av vinelskere fra hele verden. Da arrangeres festival og det er prøvesmaking av flere årganger.

Gå ikke glipp av: En fottur gjennom vinfeltene og hasseltre-lundene på åsene rundt Barolo. Fra toppene har man en fantastisk utsikt. 

Overnatting: Vi bodde på Camping Solo Langhe, omtrent 20 minutters gåtur ned til byen Barolo, GPS: 44.612167, 7.921056

Innen rekkevidde: Levanto og de fem byene i Cinque Terre, 218 kilometer. Italienske rivieraen med for eksempel San Remo, 183 km. Eller om du vil ha snø, så er det 202 km til Aostadalen og skisteder som Courmayeur og Cervinia.

10 Lago Maggiore, de italienske sjøene


De Italienske sjøene er mange, undertegnedes favoritt er Lago Maggiore.

Det er kanskje feil å slå sammen de store italienske sjøene til en stopp, hvilken du ender opp ved er avhengig av hvilket endereisemål du har ved Middelhavet. Gardasjøen er størst, mest berømt og ligger godt plassert for den som skal til Venezia eller Kroatia. Min favoritt er Lago Maggiore, som i likhet med Lago di Como blir en naturlig stopp på veien mot Toscana, Cinque Terre eller den italienske riviera. Her er det fjell, og mange steder trangt og bratt. Noen av veiene på vestsiden av sjøene egner seg ikke for større bobiler. Sikt deg da heller inn på en campingplass ved de slakere sørlige delene av sjøene, og ta en sightseeingbåt. Jeg lover at det er en opplevelse utover det vanlige.

Gå ikke glipp av: Isola Bella og Isola Superiore i Lago Maggiore. Nesten ufattelig vakkert.

Overnatting: Vi bodde på Camping Città di Angera, med sykkelavstand fra fergeleiet hvor man tar båten nordover på sjøen, GPS: 45.761681, 8.583381.


Vi bodde på Camping Città di Angera.

Innen rekkevidde: Hele Nord-Italia, med sine byer, og ikke minst klassiske Milano (64 km). Det er 107 kilometer til turistmagneten Bergamo, hvor du kan ta den bratte gondolen opp til Città alta. Må-besøke-byen Venezia ligger rundt 320 kilometer unna.

Fakta

Per Andersson-Ek er pensjonert journalist. Bor i Gøteborg med sin kone Ingrid. Hadde bobil 

1982-86, tok opp igjen det mobile livet i 2011. Liker å reise, spesielt med bobil. Veien er ofte målet. Det er alltid spennende å se hva som befinner seg bak neste sving. 

Favorittsteder sør: Costa Brava, Toscana og Alsace. På hjemmebane: Bohuslän.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden