: Mildt & vilt | Din Fritid

Mildt & vilt

De fleste kjører rett forbi på vei til Kontinentet. Men kun en time sør for København kommer man til et hjørne av Danmark med mange severdigheter i et blidt bølgende landskap og formidable sandstrender.


Møns Klint er Danmarks høyeste klippevegg, den strekker seg 128m over havet.

Sydhavsøyene

På dansk folkemunne omtales dette område for Sydhavsøyene. og det er ganske treffende. Sammenlignet med andre nordiske områder er klimaet her langt mildere. Og det grunne vannet holder badetemperatur til langt utover sommeren. Sydhavsøyene består av Lolland, Falster og Møn. På denne reise vil vi ta med Sydsjælland, for sammen danner de kransen rundt Storstrømmen, et av Danmarks mest praktfulle områder.


Czarens Hus Foto: Hans Duggen

Øyhopping

Øyenes største by heter Nykøping Falster – og helt korrekt: Vi befinner oss på øya Falster. Det er her vi begynner vår reise. Man kommer over til øya via den storslåtte dobbeltbro: Farøbroen (3,8 km) som er gratis å benytte. Byen er med sine 20 000 innbyggere er en relativt stor by i Danmark og den ligger pent til ved Guldborgsund, som skiller øya fra dens nabo: Lolland. Ved byen er sundet dog rundt 100 meter bredt. En typisk dansk middelalderby med krokete og kulørte gater, som nåtidens trafikk i hvert fall hva den middelalderlige kjerne angår, har besvær med å sno seg gjenom. Byen har noen flotte severdigheter i form av middelalderhus, som for eksempel: Czarens Hus, som inneholder restaurant og museum. Navnet har huset fått etter besøket av den russiske tsar Peter den Store i 1716. Av andre severdigheter kan nevnes den pene Klosterkirke med en stamtavle, som vitner om de danske kongelige forbindelser tvers over Østersjøen gjennom hele middelalderen. Like utenfor byporten på den andre side av Guldborgsund finnes en av Danmarks største attraksjoner: Middelaldersenteret som er et senter for forskning av middelalderens teknologi. Flere dager i uken avfyres den store kastemaskinen. Ammunisjonen er store steiner som havner ute i Guldborgsund. Her kan man fiske de opp senere til gjenbruk.


Falster City Camping Foto: Hans Duggen

Falster City Camp

Den lettkjørte ringvei E55 førte oss direkte til campingplassen Falster City Camp, som er anlagt i en liten skog med støyskjermende beplantning, så trafikken ikke høres. Motsatt mange andre campingplasser er den eneste vei rundt på plassen anlagt som en sirkel med grupper av trær midt i sirkelen. Man plasserer seg helt fritt i området, det er ikke markert nummererte standplasser. Alt i alt minner anlegget mest om en engelsk park. Området er velpleiet, men sanitærbygningene er ikke helt moderne. Rengjøringen kan det ikke sies noe negativt om, her er ingen ting å sette fingeren på.


Marienlyst Strand Foto: Hans Duggen

Sandstrand

Etter noen dagers opphold i byen ville vi også se mer av øya. Vi kjørte den lange distansen på 14 km, til badebyen Marielyst Strand. Stedet er attraktivt sommerstid, først og fremst på grunn av den 30 kilometer lange sandstranden som strekker seg langs øyas østkyst. Selve byens sentrum har blitt nyrenovert i 2014 og torvet framstår i en helt ny skikkelse hvor man går rundt på treplanker, mens trafikken er ledet rundt. Ganske hyggelig, spesielt i mai måned med nesten sommerlige temperaturer. Det bor kun 700 mennesker her i vinterhalvåret, men i høysesongen vokser antallet til over 50 000. De fleste bor i feriehusene. Stranden er tre år på rad kåret til Danmarks beste av en av de største aviser i København. I området har en stor del kunsthåndverkere og kunstnere slått seg ned. En av de fremste er Line Jacobsen i Stovby Glaspusteri som vi besøkte. Ovnene var dessverre slukket, vi fikk likevel en fin innføring i glasskunstnerens arbeid og det kom noen fine gaver med hjem til Norge.


Marienlyst Torv Foto: Hans Duggen

Marielyst Feriepark og Camping

Vi hadde bestemt å skru ned campingvognens ben her, dels for å få lidt av stemningen i ferielandet, dels for å kikke litt på denne plassen. Den ble overtatt for et par år siden av den nye eier. På det tidspunkt var området ledig etter ferielands konkurs og hadde stått tomt i 10 år. Villnisset så uoverskuelig ut, men med en utrolig energi begynte renoveringen av området. Det hadde nemlig noen åpenbare fordeler: terrenget er avvekslende og skifter mellom små skoger, sjøer og et par store sletter. Best av alt: det fulgte et vannland med og en kjempestor vannrutsjebane. Det ble straks utbygget med spa avdeling, barnebasseng og stort poolområde, Ikke alt var ferdig etablert enda, men vi var ikke i tvil om at det blir en helt unik campingplass. Den inneholder også et særlig område for ungdom, til glede for strandgjestenes unge gjester. Her kan de campere kun mot kjøp av en dags matkupong. Leirsjefen vil gjerne være sikker på at de får et godt daglig måltid mat, så foreldrene kan sove rolig der hjemme.

Nysted

Vi dro videre. Denne gang med den formidable distanse av 35 km til Danmarks minste kjøpstad: Nysted. Den ligger i bunnen av en stor bukt med utseiling til Østersjøen. Byen er vokset opp omkring Danmarks eldste borg: Ålholm Slott. Den ligger som en mektig stabel stein innerst i bukten. Det bor ingen fyrster eller andre adelige folk der mere, slottet eies nå av en rikmann, som passer på at ingen treder inn på hans enemerker. Under WW11 var borgens tårn smykket med en tysk luftvernskanon og den fikk nok å gjøre , når bombeflyene var på vei hjem fra Berlin eller Peenemunde ( tysk rakettbase ) Ett av flyene som gikk tapt styrtet i vannet utenfor byen, propellen er satt opp som et minnesmerke for de omkomne allierte flyvere. Det er mere å se på : gatene består av pyntelige små hus – ett av de er meget lite og utenfor bygrensen forskjellige andre minnesmerker fra middelalderen.


Fuglsang Kunstmuseum Foto: Hans Duggen

Fuglsang

Gode utfluktsmuligheter byr seg også her. Vi kjørte til Fuglsang Kunstmuseum, oppført ved siden av en herregård, som naturligvis også heter Fuglsang. Den har alltid vært berømt for sine kunstneriske aktiviteter, mest på det musikalske område. Store komponister har holt til her. Sikkert på gratis opphold, som det var sedvane for 150 år siden. Blant gjestene kunne telles både Edv. Grieg, Carl Nielsen, I.P.E. Hartmann, H.C. Andersen, m. fl. Det var to gutter fra området, som ble Danmarks store impresjonister på bildekunstens område, som skapte tradisjon for malerkunstens domene: Oluf Hartmann og Olaf Rude. Begge fikk internasjonalt ry ved å male motiver fra det nærliggende naturområde Skejten. Nå har man utsikt fra det nye kunstmuseum til samme naturområde. Olaf Rude fikk også i oppgave å utsmykke den danske folketingsal, her er det satt opp 2 kjempestore malerier, som viser naturen her nede på Lolland. Etter å ha beriket hjernen med kunstneriske utfoldelser, måtte vi også ha noe til halsen, så vi kjørte noen få kilometer til Krenkerup Slot – Lollands rike jord er oversådd med slott og herregårder – den nye slottsherre har fått den ide å innrede et minibryggeri i en låve. Dessverre var det søndag, så arbeidet lå stille. Man kan endog forlyste seg med mindre: å nyte stedets gode øl i forsommerens varme ute på en benk på den brosten belagte gårdsplassens benker, til det blåste opp og fikk parasollene til å fly, så måtte vi komme oss til bilen.


Nysted Camping Foto: Hans Duggen

Nysted Camping

Også på campingplassen blåste det meget, men vi fikk anvist gode plasser med ly bak høye hekker. Det er ikke hver dag, at det er en norsk campist på dette stedet og slett ikke med en fornem Tabbert Da Vinci på kroken, så det var ikke lenge før det dukket opp folk som ville høre nærmere. De hadde alle vært i Norge, men nå ville de høre hvorfor en nordmann hadde forvillet seg til disse kanter. Nysted Camping er en liten campingplass. Den ligger tett på den offentlige sandstrand som ligger på sydvendt kyst. Ute på havet kan skimtes Danmarks største havmøllepark, som lager strøm til store deler av regionen. Servicebygninger er av meget fin standard, innredet i små hyggelige paviljonger, som er fint tilpasset stedets grønne natur. Det er vanskelig å finne noe negativt om plassen, det skulle kun være standplassene som er lovlig små. Selv en middel stor vogn kunne være vanskelig å få på plass. Vi likte godt denne plassen for sin hygge og grønne infrastruktur – og for svært hyggelige leirsjefer.

Kjøretur tvers over Lolland

Fantastisk, vi er stadig i mai måned og solen baker. Igjen 26 gr. C. Campingvognene spennes på igjen og i dag skal Rannveig og Vidar få se mere av øya. Vi kjører i retning mot Rødby. Landskapet lyser med friske farver i solen, slik er Danmark penest. Hans har lokalkjennskapen i orden men hva skjer ? Plutselig stopper det opp: veien er sperret. Han hadde glemt at en jernbanebro skulle ombygges, så det kan bli plass til en elektrifisering. Dette som et ledd i en kommende jernbaneforbindelse i ny tunnel til Tyskland, som skal være ferdig i 2022. Vogntogene ble snudd og nå fikk vi virkelig merke de små veier. Vi snodde oss inn og ut , nesten i det uendelige. Godt at lokalkjennskapen var i orden. Lunchpause ble holdt på en liten rasteplass ved en hyggelig skog, Ruth og Hans var så glade for det fine været, at de spontant utførte en dans på asfalten til Vidars medbrakte musikk. Danske veifarende kjørte hoderystende forbi, men hva gjør ikke en glad campist når været viser seg fra den beste side !? Vi når byen Søllested og strak etter hovedvei 9 i retning mot Jylland. Dit skulle vi heller ikke,for plutselig dreide den lokalkjente campist av igjen og atter en gang ble det de små veier, som ble smalere og smalere og i sik-sak kurs førte oss gjennom bøndenes marker, hvor vindmøllene snurret lystig i sommervinden. Vi er så langt ute på landet , at selv kråkene vender om, men vi kunne nok tenke oss at vår lokalkjente campist hadde en opplevelse på lur. Endelig nådde vi dagens reisemål. Tenke seg til: hele fire timers kjøring, med innlagt pause! Dannebrog er heist på campingplassen og straks kommer leirsjefen Carl Madsen og hans kone Hanne løpende og hilser oss velkommen til Onsevig Camping.


Onsevig Camping Foto: Hans Duggen

Onsevig Camping

Dette er nok Danmarks minste campingplass. Plass til maksimalt 12 enheter. Resepsjonen er en liten disk i stuen. Hva er da dette, det står pent dekkede bord. Jo ved døren ses også et lite skilt hvor det står RESTAURANT DEN FULDKOMNE FISKER. Vi skal bli klokere. Vi vises inn til selve campingplassen, som består av et supergrønt gressteppe bak huset. Det er 16 A strømuttak og de sanitære rom finnes inne i huset. Ikke noe som er bygget i går, men det ble under vårt opphold gjort rent flere ganger daglig og alt virket perfekt. Dusj er gratis, selv om overnattingsprisen så absolutt hører til i den billige ende. Området innhegnet av høye og grønne trær. Det var vi glade for , da det på andre dagen blåste voldsomt opp til en meget frisk kuling.


Restaurant “Den Fuldkomne Fisker” Foto: Hans Duggen

Økologi i verdensklasse

Kvelden tilbrakte vi i Den Fuldkomne Fisker. Lokalet minnet mest om en privat stue. Hanne er i kjøkkenet og Carl serverer maten, mens han forteller om stedet. De går fullstendig inn for økologisk husholdning, alt blir dyrket lokalt. Fisken hentes i farvannet utenfor, så den er frisk hver dag. Carl er også formann i en forening, som er med for å sette nye mål for strømforsyningen i området og det forskes også med bølgeenergi. Dette har medført at de en dag fikk besøk av et japansk TV team, som lagde en reportasje om dette også om Hannes matkunst. Utsendelsen ble sett i Japan og det medførte en forespørsel fra en japansk husmorforening ( 253.000 medlemmer ) om de kunne spise på stedet. Carl måtte være kreativ og tenkte nytt, han bygde en norsk bjelkehytte på campingplassen, der kunne det bespises 80 gjester om gangen. Foruten de 20 som det er plass til i huset. Resultatet er at det kommer et par busser med japanske gjester hver måned til dette gudsforlatte sted, 200 km fra hovedstaden og tilbake igjen, for det er ikke muligheter for overnatting for dem. Godt vi har campingvognen med. Også vår mat var en overraskelse : det var virkelig gourmetmat i verdensklasse. Ikke mindre og til en pris som var til å leve med.


Spisende giraffer i Knuthenborg Safaripark. Foto: Hubertus Jensen

Knuthenborg Safaripark

Hele natten suste det kraftig fra kulingen i de trærne som omkranset oss, det var fine rundstykker til frokost og det ble ikke koblet til før utpå formiddagen. Dagens planlagte distanse var kun 30 km, som igjen gikk på de smale veier på øyas nord kyst. Vårt reisemål var den lille byen Bandholm. Her var alle hus gule. Det er en liten by som opprinnelig var havneby for byen Maribo, som ligger midt på øya. Maribo manglet en havn for utskipning av korn fra de rike lollandske marker. Det ble til Bandholm, så sent som i det 19 århundre var den største utskipningshavn for korn, nest etter København. Seilskipene på den tid hadde også bruk for friskt vann og tenk: midt i havnebassenget lagde man en brønn. Den finnes enda, nesten like ved siden av jernbanestasjonen til veteranbanen Bandholm-Maribo. Ellers er Bandholm mest kjent for en stor, stor park: Knuthenborg Park. Den ble anlagt i 1860 som en park i engelsk stil, selv husene i parken bygdes med kampestein. I dag heter den Knuthenborg Safaripark, omgjort til en dyrepark. Safariparken har mere enn 1200 dyr fordelt på ca 70 dyrearter. De lever fritt i parken, som er oppdelt etter områder som tilsvarer deres leveområder. Med sine nesten 250.000 besøkende i året er den en av de mest besøkte turistattraksjoner i Danmark og det er Nord Europas største safaripark. I 2005 ble parken tildelt fire ut av fem mulige stjerner av turistorganisasjonen Danske Turistattraksjoner. Vi pakket piknikkurven og kjørte rundt i parken midt mellom ville dyr og millioner av blomstrende rododendron. En flott og besynderlig opplevelse å ha tigrene gående utenfor bilen og giraffer og neshorn, som spaserer på veiene


Bandholm Camping Foto: Hans Duggen

Bandholm Camping

Plassen er nabo til Safariparken og beliggenheten er direkte ved kysten til Smålandshavet, en bukt med mange små øyer nord for Lolland. Det er ikke noen stor plass og da vi ankom, blåste det med regulær storm. Vi kunne ikke tenke på å sette vognene ved vannet, hvor det var plasser nok, det var risiko for at de ville velte. Leirsjefen var meget hjelpsom og anviste plass i en beskyttet krok, her sto vi i le for det verste. Det sanitære utstyr var med god rengjøring, men bygningen er meget gammel og trenger veldig til modernisering. Vi hørte at plassen eies av Lolland Kommune og at denne ikke ville ofre penger på det. Lidt uforståelig med så stor en turistattraksjon som nabo og en by som Bandholm, som kunne være en attraksjon i seg selv.


Møns Klint

Til Møn

På 3. dagen hadde det sluttet å blåse og vi forlot nå Lolland, forbi den 3 km lange og imponerende steinmur omkring Safariparken. Deretter kjøres det sydmotorveien til Farøbroen. Det var naturlig å stoppe her for lunch på en stor rasteplass under broen, innen vi fortsatte til neste øy: Bogø og derfra via en demning til øya Møn. En pen tur var det å kjøre langs Storstrømmen og ha utsikt til mange små øyer. Fra demningen så vi til høyre over mot Falster og til venstre over mot Sjælland. Stege er enda en middelalderby her på øyene og eneste kjøpstad på Møn, vi kjørte til en pen havnepromenade og inne i byen svingte vi mot neste campingplass: Ulvshale Camping. Møn er en pen øy, mot vest et relativt lavt landskap, som de fleste nok forventer av Danmark. Har man først kjørt gjennom Stege mot øst blir landskapet betydelig mere bakkete og til sist ender man i den del som heter Høye Møn. De siste 3 km kjører man i meget bakkete bøkeskog og ender ute ved kysten. Den består av hvite kritt klinter, som reiser seg 123 meter over havet. Et fantastisk syn og Danmarks mest spektakulære av den slags. Man skal være i god kondisjon for å komme ned til kysten. 453 trinn på en smal, men velholdt trapp, går det ned til vannet innen man kan nyte synet i sin fulle utstrekning. Man kan godt bli sulten ved slike utfoldelser og der har vi et godt tipps: like syd for Møns Klint finnes en liten fiskerihavn: Klintholm Havn. Der kan man finne et fortreffelig matsted, som serverer buffet til 129,- pr. person og så kan man spise alt man kan og vil. Godt øl finnes også, er man ikke tilfreds med dette her, så kan man besøke minibryggeriet i Stege. Her serveres hjemmelaget øl av beste kvalitet og det danske smørbrød her har fått en rang av eventyrlighet. Det fåes ikke bedre i hele landet, sier Hans. Området omkring Møns Klint er bakkete og grønt og er et eldorado for turfolk, som samtidig kan oppleve mange sjeldne arter blomster, bl. a. Orkideer som vokser flittig i den kalkholdige jord.


Stevns Klint set fra Højerup Gamle Kirke. Foto: Vidar Engh

Stevns

Med base på Ulvshale Camping kan man gjøre en utflukt til halvøya Stevns på Sjælland. Alene turen gjennom det grønne og kuperte landskap er for en nordmann en rar avveksling . Stevns Klint er også en steil kyst og denne er nettopp blitt opptatt på UNESCO,s verdens arvliste fordi man i klintens oppbygning fant bevis på hvorfor dinosaurene døde ut. Er man bitt av å gå på fossiljakt , da er dette stedet. Med hammer og meisel ser man konstant folk som arbeider med sten for å finne deres skatt. En annen større severdighet er Højerup Gammel Kirke, som opprinnelig lå i god avstand fra Stevns Klint, men Østersjøen kan godt vise tenner og den 16. mars 1928 styrtet kirkens kor og en del av kirkegården i havet. Kirken er nå ute av drift og erstattet av en ny landsbykirke noen hundre meter inn i landet. Det voldsomme ras gir stadig anledning til at mange turister vil se stedet, i sær fordi kirken henger ut over klintens kant. Den er nå forsynt med en balkong, hvor man har den beste utsikt over klinten / kanten. Stevns Klint har med sine framskutte posisjon til Øresund under den kalde krigen hatt stor betydning. I klinten gravde man ut et stort atombombesikkert NATO varslingssystem med en rakettbase på overflaten. Denne skulle beskytte København mot angrep fra øst og samtidig kontrollere Warsawa paktens flåtebevegelser inn mot Øresund og Storebelt. Den kalde krigen er forbi og anlegget er nå omdannet til et museum for den kalde krigen.


Ulvshale Camping, innkjøring. Foto: Vidar Engh

Ulvshale Camping

Denne campingplassen ligger på nordkysten av Møn og er en 3 stjernes plass av typen naturcamping. Terrenget har parseller, men det er ikke plantet avskjermede hekker eller reist annen form for parsell adskillelse. Alt framstår som naturen har skapt området. Terrenget er heller ikke planert hvilket heller ikke kan la seg gjøre da all grunn består av flintstein, som er skyllet av Møns Klint, hvor det ligger i lag mellom krittet. Dermed framstår området på en sjarmerende måte, med et terreng som består av små topper eller dumper. Grupper av eiketrær og busker skaper naturlig le. Sanitærhuset framstår som rent og ordentlig med sakte musikk fra høyttalerne. Campingplassen har egen strand, som er meget barnevennlig fordi vannet ikke er dypt og det finnes hverken strøm eller høye bølger.


Gavnø Slot. Foto: Hans Duggen

Siste etappe

Den siste etappe av våres rundtur på Sydhavsøyene går over Sydsjælland, hele 75 km blir det i dag, men så har vi også laget en avstikker til Gavnø Slott, som kan framvise en stor og flott park, en gammel malerisamling, en slottskirke, en sommerfuglsamling og man tror det ikke: også et minibryggeri. Det ser ut til at alle slottene i Danmark får hvert sitt minibryggeri. Ølet må vi la stå, vi kjører jo bil. Sydsjælland er et gammelt historisk landskap, det sees av de mange små dansk gotiske kirker, som overalt kikker fram fra de små bakketopper, hvor man på avstand knapt nok fornemmer at det finnes en landsby. Det gjør det altså, for øya er relativt tett befolket. Her finnes også Sjællands største by: Næstved. En mektig kirke av rød sten kneiser stolt fra en bakke over havnen, hvor også Susåen ( elv) har sin munning, det er Sjællands største vannføring. 13 km syd for Næstved kommer vi til De Hvide Svaner Camping ved Karrebæk Fjord. Denne fjorden har et utløp gjennom en smal kanal med sterk strøm i Karrebæksminde, som er et stort turiststed med flott strand og små fiskebåter, som legger til i kanalen og bringer fersk fisk til de små restauranter, som ligger her som perler på en snor. Det er her at Sydsjælland feirer sommeren med stor entusiasme. Broen over kanalen er enda en severdighet som heter Grasshoppen og sånn ser den ut også i sin konstruksjon.


De Hvide Svaner Camping. Foto: Hans Duggen

De Hvide Svaner Camping

Inspirasjon til navnet kommer sikkert fra de mange hvite og pene fugler som svømmer rundt på Karrebæk Fjord. Det er i hvert fall meget treffende. Eieren til denne Campingplassen er greven på Saltø Gods. Plassen kan romme 435 enheter og alle moderne fasiliteter. Foran bommen er det plass til 6 bobiler, som kan være her til nedsatt pris. Det er ikke badestrand, men en bade bro hvor det kan fiskes og dyrkes forskjellige former for vannsport. Midt på plassen forsamlingssal, butikk, bobil service, minigolf, lekeplass og sviming pool. Denne ligger lidt høyt i terrenget med utsikt over fjorden. Alt i alt en virkelig lekker plass, som også har et stort teltområde. Plassen ledes profesjonelt i alle henseender med leirsjef og 2 resepsjonister i resepsjons bygningen.

Campingplassene

Her finner du mer praktisk informasjon om campingplassene: Faktaboks: Falster City Camping. GPS: 54.7621784,11.8947937 web: www.fc-camp.dk Middelaldercentret. GPS:54.7745370,11.8417095, web:www.middelaldercentret.dk Marielyst Feriepark & Camping: GPS: 54.6732806,11.9455003. web: http://marielyst-feriepark.dk Nysted Strand Camping: GPS: 54.6542786,11.7315001, web: www.nystedcamping.dk Fuglsang Kunstmuseum: GPS:54.7246253,11.7968457. web: www.fuglsangkunstmuseum.dk Krenkerup Slot & Minibryggeri:GPS: 54.7784017,11.6715959. web: http://dk.krenkerupbryggeri.dk Onsevig Camping (Den Fuldkomne Fisker): GPS: 54.9399623,11.1243737. web: http://onsevig-camping.dk Bandholm Camping. GPS: 54.8396962,11.4793620. web: www.bandholmcamping.dk Ulvshale Strand Camping: GPS: 55.0378009,12.2816895. web: www.ulvscamp.dk Møns Klint: GPS: 54.9657202,12.5474456. web: /www.moensklint.dk Koldkrigsmuseum Stevnsfortet: GPS: 55.2655086,12.4092347. web: http://www.kalklandet.dk/attraktioner/koldkrigsmuseum-stevnsfort Højerup Gammel Kirke: GPS: 55.2794855,12.4432885 De Hvide Svaner Camping: GPS: 55.2006568,11.6655017, web: www.dehvidesvaner.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden