Stor redningsaksjon i Danmark: Her flyttes hele Rubjerg Knude Fyr | Din Fritid
Stor redningsaksjon i Danmark

Her flyttes hele Rubjerg Knude Fyr

En av Nordjyllands største turistattraksjoner er reddet fra å havne i havet, takket være solid ingeniørarbeid og en massiv redningsaksjon.

Rubjerg Knude Fyr står ved Lønstrup i Danmark. I løpet av årene har Vesterhavet spist seg innover land, og frem til tirsdag denne uken var det kun få meter mellom det 23 meter høye fyret og skrenten ned til havet.  


Fyrets originale plassering var utsatt, og det var kun et tidsspørsmål før fyret ble begravd eller ville styrte i havet. Foto: Andreas Einbock

Fyret, som er et av Nordjyllands mest besøkte turistattraksjoner, ble ifølge Miljø- og Fødevareministeriet flyttet om lag 60-80 meter lenger inn på land. Det var Kjeld Pedersen fra Lønstrup Murerforretning som ledet forarbeidet og flyttingen av tårnet, som ble satt på «rulleskøyter» og flyttet på et skinnesystem.  

– Vi startet klokken 09.00 og var ferdig 14.23. Vi hadde forventet at det skulle ta opp mot ti timer, men det gikk mye raskere og alt gikk veldig fint for seg, sier Torben Stampe Henningsen, kommunikasjonsmedarbeider i Hjørring Kommune.

Henningsen var selv til stede under flyttingen, og anslår at det var om lag 20 000 tilskuere, deriblant dansk presse, som fulgte aksjonen. 

– Vi er ordentlig lykkelige for at det gikk så fint. Alt fungerte som det skulle, og vi er glade vi kan beholde turistattraksjonen i mange år til, sier han.

I forbindelse med prosjektet fikk fyret sin egen Facebookside med om lag 10 000 følgere. Ifølge prosjektets presseansvarlig, Mette Ring, skal fyret som ble bygd i 1899, gjeninnvies 16. november. Det er ventet et stort oppmøte.

–  Det blir en innvielse med taler fra borgemesteren og Naturstyrelsen. Vi har også invitert ministeren. Tema for innvielsen er lys, og den vil finne sted når solen er gått ned slik at lyset får en sentral rolle. Det vil også være korsangere opp langs stien til fyret, så man vil få en riktig fin opplevelse ved å være tilstede, sier Ring.


En av de som har jobbet med prosjektet med å flytte det massive fyrtårnet er Kjeld Pedersen. Foto: Jim Christensen Hjørring Fotoklub

Fakta om Rubjerg Knude fyr

Fyret er kjent for sin unike og dramatiske plassering på toppen av Rubjerg Knude.

Naturstyrelsen er eier av fyret.

Fyret er 23 meter høyt og ble bygget i 1899. Dengang stod det cirka 200 meter fra kysten.

Kyst-erosjonen ved Rubjerg Knude Fyr er ca. 2 meter årlig.

Hjørring Kommune vurderte å rive fyret i løpet av 1-2 år, hvis det ikke ble flyttet..

Rubjerg Knude Fyr flyttes 60-80 meter inn i landet.

Flytningen ble gjort denne uken, og tok rundt 10 timer. Fyret beveget seg ca 8 meter i timen. 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden