: Den blå planet | Din Fritid

Den blå planet

En turistattraksjon i København det er verd å merke seg er Den Blå Planet. Med godvilje fra København by og diverse sponsorer, fikk man til et prosjekt som en herværende hovedstad virkelig kan misunne dem.

Nord-Europas største kvarium

Byens tidligere akvarium lå i Charlottenlund, på kystveien nord for byen mot Helsingør. Da utvidelsesmulighetene der var dårlige, fant man ut, etter mye om og men, at man virkelig skulle trå til. Den Blå Planet åpnet 22 mars i år som Nord-Europas største akvarium. Byggets utforming kan minne om et sneglehus og størrelsen er det ikke noe å si på. Men spiralen kan i framtiden bygges på og ender da ut i sjøen. Noe som gir interessante muligheter. Beliggenheten er ved Øresund i Kastrup havn, like nord for Øresundsbroen. Så langt har prosjektet kostet 700 millioner, noe som synes blant annet på det kostbare interiøret.


Dette er interessant for alle aldersgrupper.

Innholdet

Rundt 3000 dyr ble flyttet fra det gamle akvarium, og 17 000 nye er kommet til. Så nå kan vi studere 20 000 fisker og sjødyr, fordelt på 53 akvarier med syv millioner liter vann. Vannet pumpes inn fra Øresund gjennom et 1,6 km langt rør. Det største akvariet kalles Oceantanken og inneholder fire millioner liter vann. Bare for sammenlikningens skyld, ble vi fortalt at det kan romme 40 busser. Akrylruten er 16 meter bred, 8 meter høy og hele 48 centimeter tykk. Den veier 60 tonn! De største beboerne er hammerhai som det var et betydelig antall av. Så langt ungdyr, men de kan bli 3 – 4 meter lange.


En koselig tur for familien.

Miljø

Opplev store akvarier med eksotiske, fargesprakende fisk som svømmer langs levende korallrev. Fem akvarier viser mangfoldet i Afrikas tre største innsjøer, Victoria, Tanganyika og Malawi. Her vises livet i og over vann med fisk, dvergkrokodiller og fugler. Det tropiske mangfoldet langs Amasonas oppleves i den store regnskogshallen. Fire akvarier som kan oppleves fra siden og ovenfra, i tillegg fugler og sommerfugler i mange farger. Under en foss svømmer 3000 pirajaer, videre er det anakondaer og øgler. Også Færøyene er representert med et 15 meter høyt anlegg med lundefugl og andre sjøfugler over vann, piggvar, hellefisk og andre sorter under vann. Sjøløver er selvfølgelig til stede, disse kommer fra akvariet i Bergen. De kan studeres både innenfra og ute. Interaktive skjermer og digitale utstillinger er med på å gi verdifull informasjon. Sammen med den fine restauranten med utsikt over Øresund og en meny preget av stedets sjødyr, går tiden fort. Heldigvis er det rimelig parkering på akvariets parkeringsplass.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden