Tour de France: Den store sykkelfesten | Din Fritid
Foto: Per Hushovd
Tour de France

Den store sykkelfesten

Tour de France samler millioner med tilskuere. TV2s kommentator Dag Otto Lauritzen skal ha anslått 20 000 norske tilskuere i bobil. Det er nok et overdrevent tall, men at  arrangementet er en folkefest uten like - og at den oppleves best fra bobil, er noe som stadig flere oppdager.

Er du blant de mange med planer om å kombinere årets ferietur med arrangementet, er det greit å vite at det er lettest å starte med en etappe på landevei. 

De etappene som er mest populære er fjelletappene. Her er det trangt om plassen, derfor blir ofte veiene avstengt dagen før, så kom i god tid om du vil sikre deg en god plass. 

Ellers gjelder det at jo nærmere målgang du ønsker å være, jo tidligere må du være på plass. Ofte flere dager.

Overnatting

En bobil er veldig godt egnet og er ren luksus, fordi du kan parkere på siden av veien når plassen tillater det - i tillegg har du alt du trenger. Mange ivrige fans og tilskuere overnatter i bilene sine eller slår opp et lite telt, om plassen tillater det. Campingvogner anbefales ikke med mindre det er spesielt god plass - og det er det ikke mange steder. Det er for eksempel greit å være klar over at det ikke er noen allemannsrett i Frankrike. De fleste fjell er direkte uegnet for campingvogner med mindre de er svært små og du er spesielt ivrig. Husk å bunkre opp med rikelig mat, drikke og solkrem!


Etter sponsorkaravanen kommer rytterne i imponerende tempo selvom stigningen er over 10% i fjellene og varmen intens. Det er en opplevelse å følge rittet på nært hold sammen med tusenvis av andre tilskuere og du trenger ikke være sykkelinteressert for å ha glede av denne folkefesten.

Dette skjer

Vel på plass kan du glede deg over folkelivet. Ofte er det publikummere som improviserer og bidrar til underholdning. Før rytterne kommer er det masse trafikk, og mange av de offisielle bilene kjører ofte forbi i svært høy fart. Deretter kommer reklamekaravanen som kaster artikler til tilskuerne. Sist, men ikke minst kommer rytterne, og spesielt det store samlede feltet skal du passe på, for de fyller ofte hele veien. Når rytterne kommer sykler de fortere enn du tror, og enkelte ryttere kjører ofte ute på veisiden.

Etter at alle rytterne har passert vil du normalt kunne komme deg raskt ut på veien igjen etter at de siste rytterne har passert - om du er på en landeveisetappe. På fjelletappene kan det ta mange timer. Det er Mont Ventoux og andre klassiske fjelletapper et eksempel på, men på andre siden er opplevelsen på disse stedene uforglemmelig. 

Høy stemning

Ikke glem at også du kan bidra på Tour de France-festen. Ta gjerne med deg flagg, musikk, t-skjorter, morsomme hatter og lignende. Det er ingen grunn til å være beskjeden her.

Fakta om Tour de France

  • Tour de France er verdens største årlige idrettsbegivenhet.
  • Starter normalt i slutten av juni eller begynnelsen av juli og varer i tre uker.
  • Hele sykkelrittet er på rundt 3500 kilometer.
  • Åpningen på rittet kalles Grand Depart og har de siste årene vært i Belgia, Korsika og England.
  • Rittet avsluttes i Paris med oppløp på Champs-Élysées.
  • 188 land verden over har TV-sendinger fra arrangementet.
  • Det er årlig 4700 sendetimer på TV.
  • 1200 hotellrom reserveres daglig til ryttere og team under arrangementet.
  • Det er rundt 12 millioner tilskuere på hvert arrangementet.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden