Økt sikkerhet for forbruker:: Nye regler ved kjøp og salg av bil | Din Fritid
Økt sikkerhet for forbruker:

Nye regler ved kjøp og salg av bil

Fra 29. april blir det to viktige endringer for deg som skal kjøpe eller selge et kjøretøy melder Statens vegvesen. Omregistreringsavgiften kan ikke lenger betales på trafikkstasjon, og du må legitimere deg når du leverer salgsmelding.

De digitale tjenestene for kjøp og salg av bil på vegvesen.no er enkle å bruke. Hvert år mottar Statens vegvesen over 1 million salgsmeldinger. 8 av 10 som leverer salgsmelding, gjør det allerede på nett, og nå ønsker vegvesenet at enda flere skal bli digitale.

Betal omregistreringsavgiften digitalt

Fra 29. april betaler du omregistreringsavgiften direkte til Skatteetaten, ved å bruke Statens vegvesens digitale selvbetjeningsløsninger. Det blir ikke lenger mulig å betale avgiften på en trafikkstasjon.
– Det raskeste er å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no. Da kan du samtidig skrive ut et midlertidig vognkort og ta bilen i bruk med en gang, så fremt du også har forsikringen i orden, sier Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten.
Om du ikke har mulighet til å bruke de digitale tjenestene, må du kontakte Statens vegvesen for å få betalingsinformasjon. Du betaler deretter avgiften til Skatteetaten via din vanlige bankforbindelse. Det vil så ta 2-3 virkedager før betalingen er registrert. Etter at betalingen er registrert kan du laste ned og printe ut et midlertidig vognkort på vegvesen.no.


- Det raskeste blir nå å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no, da går pengene direkte til mottakeren, som er Skattetaten, forteller Lars Normann Leivseth Johansen.

 

Send salgsmelding digitalt

Fra 29. april må du legitimere deg når du leverer salgsmelding på papir. Det gjør du enten ved å levere salgsmeldingen digitalt på vegvesen.no, eller ved fysisk oppmøte på trafikkstasjon.
– Legitimeringsplikten innfører vi for å ivareta sikkerheten til deg som kjøper eller selger bil. Her er det ofte snakk om store pengesummer som skal skifte eier. Vi er opptatt av sikre og åpne transaksjoner, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.
Salgsmelding på vegvesen.no ivaretar legitimeringsplikten. Idet du har logget deg på, har du også legitimert deg.


Det enkleste blir å levere salgsmeldingen digitalt på vegvesen.no, da blir også legitimeringsplikten ivaretatt forteller Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen. Det er ofte snakk om store pengesummer som skifte eier når et kjøretøy selges, og de nye reglene skal sikre både kjøper og selger, forteller hun.

Nedetid i perioden 25.-28. april

De to endringene innledes med fire dager nedetid for alle kjøretøytjenester, i perioden 25.-28. april. Årsaken til den langvarige nedetiden er omlegging til nytt motorvognregister. Dette vil berøre brukerne både på trafikkstasjon og på vegvesen.no.
– Mange bruker tjenestene våre, og vi beklager at vi er nødt til å stenge tilgangen såpass lenge. Vi skal fornye et 40 år gammelt register med data knyttet til 11 millioner kjøretøy. Samtidig blir nye løsninger installert og testet, sier Erik Johannessen i Statens vegvesen.
I denne perioden blir det ikke mulig å for eksempel kjøpe prøveskilt, levere salgsmelding, betale omregistreringsavgift, gjennomføre omregistrering eller avregistrere kjøretøy, verken på trafikkstasjonene eller vegvesen.no informerer Statens vegvesen i en pressemelding til Din Fritid.
Her finner du vegvesenets oversikt over alle digitale tjenester som tilbys (ekstern lenke).

 

Fakta om kjøp og salg av bil 

 • Årlig leveres over en million salgsmeldinger. 
  • 1,2 millioner kjøretøy skifter eier hvert år. 
  • 80 prosent leverer salgsmelding på nett (privat og bransje)
 • I snitt leveres det rundt 102.000 salgsmeldinger totalt pr. mnd. (mars):
  • Trafikkstasjon: 20.000
  • vegvesen.no: 39.000
  • Forhandler: 43.000
 • Ca. 3.000 kjøretøyforhandlere bruker bransjeløsning
 • I fjor møtte 342.000 opp på trafikkstasjon for å omregistrere kjøretøy. Over 60 prosent betaler allerede omregistreringsavgift på nett 
 • Fra januar 2018 til mars 2019 har andelen omregistrering på trafikkstasjon sunket fra 54,5 prosent til 35,8 prosent

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden