"Stjal" sin egen sykkel:: Brøt opp 6 låser på 30 sekunder | Din Fritid
"Stjal" sin egen sykkel:

Brøt opp 6 låser på 30 sekunder

Vaierlåser til sykler gir generelt for liten motstandskraft mot sykkeltyvenes verktøy, og gir falsk trygghet, mener forsikringsselskapet If.

Det tok ikke mer enn 30 sekunder for Ifs informasjonssjef Sigmund Clementz iå åpne seks vaierlåser av ulike merker og tykkelser festet på sin egen sykkel.

– Og da fomlet jeg attpåtil mye, som ren «amatørtyv» på sitt første og siste tyveritokt. Jeg ble skremt over hvor liten motstand vaierlåsene ga og hvor enkelt det var å kunne stikke av med sykkelen, selv om den var min egen. Selve klippingen av de enkelte vaierne var over i løpet av et sekund eller to, sier han.

I fjor fikk norske forsikringsselskaper melding om 12 657 sykkeltyverier, viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge. Det er en økning på 2160 fra året før.

– Vi vet dessuten at det er store mørketall, fordi mange stjålne sykler verken blir meldt til politi eller forsikringsselskap, sier Clementz.

Velg motstandsdyktig lås

De seks låsene i tyverieksperimentet er av ulik tykkelse og kjøpt i tre forskjellige butikkjeder. Vaierne er klippet over med tilsvarende verktøy drevne vinningskriminelle bruker ved sykketyverier. Det får plass i en liten bag, og er lett å ta med seg og bruke raskt i et ubevoktet øyeblikk. Vurder å bruke sykkellåser med større motstandskraft enn vaierlås, anbefaler forsikringsselskapet If.

– Fra ulike tester vet vi for eksempel at solide bøylelåser kan stå imot en vinkelsliper forholdsvis lenge. At ting tar tid stresser tyven, og den høye lyden tiltrekker seg oppmerksomhet. Gode kjettinglåser av herdet kvalitetsstål kan også finte ut tyvene. Disse låsene er gjerne tunge, og egner seg kanskje best som stasjonære låser hjemme eller på jobb, sier Sigmund Clementz i If.

Må meldes til politiet

– Det er smart å bruke to ulike låsesystemer på samme sykkel, for da trenger tyven forskjellige typer verktøy. Pass også på å feste sykkelen til noe solid, sier han.

Clementz peker på at for sykkellåser henger som regel pris og kvalitet sammen.

– Ja, det finnes vaierlåser til en 50-lapp i handelen, men det vil jeg si er jevngodt med å knyte fast sykkelen sin med kokt spaghetti, sier han.

Ved melding om sykkeltyveri krever forsikringsselskapene at sykkelen skal være låst og meldt stjålet til politiet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden