Husk solkremen i sommer:: Norgesferie gir minst like stor risiko for føflekkreft | Din Fritid
Husk solkremen i sommer:

Norgesferie gir minst like stor risiko for føflekkreft

Det er viktig å ikke glemme solkrem selv om du ikke skal lenger sør enn Norge i sommer, varsler hudlege Xiaotong Li ved Volvat. Overdreven eksponering av sol er den viktigste årsaken til at Norge er på verdenstoppen for dødelighet ved føflekkreft. 

– Folk er mye flinkere til å beskytte seg mot solen på sydenferien, dessuten gjør varmen sydover at vi ikke orker å sole oss så lenge av gangen. Her hjemme er vi derimot langt mindre flinke til å beskytte oss fordi sola ikke oppleves like sterk. I år er det ekstra farlig for mange. På grunn av korona er mange permitterte eller har hjemmekontor. Det gjør at de fleste er langt mer ute i sola enn vanlig, noe som kan være skummelt, sier hudlege Xiaotong Li ved Volvat.

Sjekk hverandre

Nordmenn er i verdenstoppen for dødelighet ved føflekkreft. Dette skyldes at vi er for glade i å eksponere oss for sol, og mange har lys og ømfintlig hud. ­– De fleste er heller ikke spesielt flinke til oppdage hudforandringer eller å oppsøke lege i tide, sier Li, som forteller hva du bør være obs på: Dersom føflekken forandrer størrelse, farge og/eller fasong bør du kontakte lege.

– Volvat har det største private miljøet av hudleger i landet, og noen besøker oss for en sjekk en gang i året. Andre kommer kun hvis de har oppdaget en forandring i føflekkene, fortsetter Li, som oppfordrer til at man sjekker hverandre, og helst en gang i måneden. – Sjekk overalt, men de mest utsatte områdene er de eksponerte områdene som ansiktet, øvre del av kroppen, underarmene, den delen av armen som kommer ut av T-skjorten, og foran på leggene. Jo, tidligere du oppdager føflekkreft, jo større er sjansene for at vi kan komme i gang med behandling som i mange tilfeller kan være livreddende, sier Li.

Hudkreftdag som påminnelse

I dag, den 27. mai, markeres Euromelanomdagen, eller ”Hudkreftdagen” som den også kalles. ­– Det er en god anledning til å minne alle på at man må beskytte seg mot solen, og også følge med på huden til seg selv og sine nære, avslutter Li.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden