Annerledesåret 2020: – Det blir Norges-ferie i år | Din Fritid
Annerledesåret 2020

– Det blir Norges-ferie i år

Det er ikke vanskelig å tolke signalene fra norske helsemyndigheter: Man må se langt etter utenlandske reisemål i sommer. En helt utenkelig situasjon for kun kort tid siden. Hvilke konsekvenser får det?

Nordmenn er Europas aller ivrigste folkeslag til å reise på ferie, viser tall fra Eurostat. Mer enn 90 prosent av nordmenn fra 15 år og oppover hadde minst én privat ferietur til utlandet i løpet av 2018, viser statistikken. Det er kanskje ikke så rart når man tenker på hvor langt nord vi bor. I de lange vintermånedene er det mange som lengter etter sol og varme.

Blir ikke som før

For å sikre seg sol og fullt D-vitaminlager ønsker mange å sette kurs sørover på kontinentet så snart som mulig. Når det kan skje igjen vet ingen, men det vil ta tid - og det virker å være en bred enighet på tvers av grensene om at turismen i Europa skal foregå i eget land i sommer. For tiden jobber EUs turistministre hardt med å finne nye felles regler for hvordan man skal komme i gang med trygg masseturisme igjen. Harry Theoharis, turistminister i Hellas, sier til NRK at de håper å få i gang turismen mellom de europeiske landene igjen i løpet av 2020.

– Men det blir ikke som før, vi må ha nye regler for hotellene, nye regler for strendene, nye regler for bassengene, nye regler for frokostbuffeene, nye regler for turistbussene, sier han. Selv om mye av dette ikke er aktuelt for reisende med bobil eller vogn, vil det uansett få merkbare konsekvenser. Og selv om turistnæringen lider er det liten tvil om at politikerne ønsker å holde reisevirksomheten nede en god stund til.

Norges-dugnad

I sosiale medier har det en stund vært aktivt engasjement for å støtte opp om norsk turisme. Den norske turistnæringen er midt i en krise, og må greie seg uten omsetningen fra utlendinger en god stund til. Nettopp derfor er det viktig at man ikke blir sittende hjemme på tunet i sommer. Det er åpenbart at dersom vi reiser rundt i vårt eget land som turister i sommer, så kan vi bidra til å opprettholde norske arbeidsplasser. Noe som kan vise seg å bli svært viktig i tiden som kommer. De økonomiske konsekvensene av pandemien går spesielt hardt ut over turistnæringen.

Rekordmange bobiler

Allerede i januar kunne Virke Reiseliv fortelle at det var en klar økning blant nordmenn som planla norgesferie sommeren 2020. Det var før korona-pandemien, og utgjorde en forventet vekst på noen få prosent. Nå er vi i den situasjonen at vi alle skal feriere i Norge, samtidig som ingen utenlandske turister kommer til Norge.

Da er spørsmålet: Blir det fullt i Norge når vi alle skal feriere her? Ifølge Statistisk sentralbyrå har antallet bobiler her i landet doblet seg i løpet av de siste ti årene. Nå er det offisielle tallet rundt 50.000 registrerte bobiler. Det er langt flere campingvogner i Norge, men nøyaktig antall har man ikke da veldig mange av fastliggervognene ikke er registrert. Men det sier seg selv at disse heller ikke vil bidra til å fylle opp veiene.

Det foreligger ikke noe godt oppdatert tallgrunnlag for å vite sikkert hvor mange utenlandske bobiler som besøker Norge, men en undersøkelse av Transportøkonomisk institutt fra 2012 antyder 70 000 besøkende bobiler i løpet av et år (Reisevaneundersøkelsen for utenlandske besøkende 2012). Dette tallet har ganske sikkert steget de siste årene, i takt med økningen i det europeiske bobilsalget.

Blir det fullt?

Det er umulig å spå hvor lang køen opp til Preikestolen blir eller om Lofoten setter nye rekorder i turisttetthet. Det er liten tvil om at vi alle kan ha mye å hente på å oppsøke de mindre og ukjente opplevelsene i sommer.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at dette er en gylden anledning for nordmenn til å oppdage hvilket flott land vi bor i. Men da er det lurt at ikke alle drar til de samme stedene. Din Fritid ønsker å bidra til gode og varierte opplevelser for bobil- og caravanfolket, og har laget en egen Norgesferie-kanal på dinfritid.no. I sommer vil alt vårt norske innhold her være gratis tilgjengelig for alle.

Fordelene

Husk at den med bobil eller vogn har mange fordeler for tiden: Man slipper å dele transportmiddel med ukjente. Om alle tenker seg om og respekterer minimumsavstanden er det lett å holde avstand også etter at du har parkert.

Med på turen har man jo sitt eget kjøkken, hvor man kan lage sin egen mat. Men husk å støtte lokale spisesteder også! Man har sitt eget toalett. Det er lett å ha det sosialt med naboen: Bare sett dere utendørs med litt avstand og ha med hver deres kaffekopp.

Åpnes opp

I sommer kan du forvente åpne campingplasser og bobilplasser, selv om noen sanitæranlegg kanskje er stengt. Fricamping kommer til å bli mer populært enn noen gang, og det er blant små vann, mellom fjell og innerst i en fjord at mange virkelig finner roen. Så det er bare å pakke bilen og vogna og komme seg på norgesferie i år. Men husk: Selv om sola skinner når du reiser, er sommerværet i Norge variabelt. Vær forberedt på det meste og ta med både gummistøvler, regnjakke og topplue!

Hvem er bobil- og caravanturistene?

  • Utgjør 12 prosent av alle feriereisende i Norge
  • Har en snittalder på 50, som er 5 år eldre enn den gjennomsnittlige turist
  • Har nesten dobbelt så mange overnattingsdøgn som snittet
  • Reiser oftest til Vestlandet (en fjerdedel) og Nord-Norge (en fjerdedel)
  • Forbruk på 715 kr i døgnet, 340 kr under snittet
  • Fordeling: Gjennomsnittlig forbruk på overnatting, 50% mer på transport, ellers gjennomsnittlig - bortsett fra «pakkereiser» som er langt lavere enn gjennomsnittet.
  • Nasjonalitet: Nordmenn 53%, tyskere 23%, nederlendere 6%

Alle tall er hentet fra «Turistundersøkelsen - sommeren 2019» en undersøkelse utført av Epinion for Innovasjon Norge.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden