Nye reiseråd fra regjeringen 15. mai:: Ingen utenlands­reiser frem til 15. juni | Din Fritid
Nye reiseråd fra regjeringen 15. mai:

Ingen utenlands­reiser frem til 15. juni

I dag har regjeringen holdt pressekonferanse med oppdatering av reiserådene for sommerferien. Konklusjonen er at Utenriksdepartementet opprettholder rådet om å ikke reise utenlands frem til den 20. august. MEN det er mulig det blir åpnet for reiser innen Norden. Det får vi svar på innen den 15. juni. En god nyhet er at vi uansett fritt kan reise rundt i Norge. 

“Utenriksdepartementet (UD) opprettholder reiserådet av 14. mars som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august. Samtidig er Norge og andre europeiske land i ferd med å lette gradvis på tiltakene innenlands. Vi må først se hvordan det påvirker smittespredning i Norge og andre land”, står det å lese på regjeringens informasjonssider.

Mulig unntak kan komme

Et mulig unntak kan komme innen 15. juni: Da kan det bli åpnet for reiser til de nordiske landene, forteller UD - som ikke vil garantere noe. Det vil videre bli gjort en fornyet vurdering av enkelte nærliggende europeiske land til 20. juli.

– De endringene vi snakker om i dag må hele tiden vurderes opp mot den aktuelle smittesituasjonen. I utgangspunktet vil UDs reiseråd, innreiseforbudet og generelle karantenebestemmelsene vare fram til 20. august, forteller statsminister Erna Solberg.

På spørsmål om hvorfor ikke regjeringen kunne gi samlet reiseråd for hele sommeren svarte statsministeren:

– Hvis vi skulle gitt et klarere svar i dag så måtte vi ha videreført dagens strenge tiltak til over sommeren. Men vi ønsker ikke å opprettholde disse lenger enn vi må og ønsker å gi folk flest og reiselivsbransjen så mye forutsigbarhet som vi kan, sier Solberg.

Norgesferie

– Jeg vil anbefale folk å planlegge for Norgesferie i sommer. Norge er et vakkert ferieland, og selv om årets ferie blir annerledes enn vi hadde planlagt, er jeg sikker på at den kan bli veldig fin. Mange må gjøre om på planene sine, men nå gir vi folk mer forutsigbarhet, slik at det kan bli lettere å planlegge ferien. Du har lov til å dra på ferie hvor du vil i landet, og kanskje er det i år du skal oppdage en del av Norge du ikke har sett før – på biltur, til fots, med båt, tog eller fly, sier statsminister Erna Solberg.

Du kan reise på ferie- og fritidsreiser så lenge du reiser på en måte som unngår å spre smitte. Det betyr at du ikke skal reise når du er syk eller i hjemmekarantene, at du skal ivareta god hygiene og holde minst én meters avstand til andre enn dine nærmeste. De nye rådene gjelder fra i dag.

– Folk har vært flinke til å følge rådene om å holde seg hjemme hvis man er syk, ha god hånd- og hostehygiene og holde avstand til andre. Når ferien nå skal planlegges, må vi alle legge til rette for å kunne følge de samme rådene som vi har gjort hjemme, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Reiselivsnæringen

Siden mange nordmenn vil feriere i Norge i sommer, forbereder reiselivsnæringen seg på å ta imot besøkende på en trygg måte. Folkehelseinstituttet har laget en mal som ulike bransjer, virksomheter, tjenester og organisasjoner kan ta utgangspunkt i ved utarbeidelse av egne smittevernrutiner.

FHI anbefaler at alle som tilbyr aktiviteter til turister lager en plan for hvordan dette kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte.

– Norge er et fantastisk reisemål. Nå åpner vi for at du kan reise hvor som helst i landet. Men, det må også være trygt. Dette er noe myndighetene og reiselivsnæringen jobber sammen om å få til. Jeg har stor tillit til at reiselivsbedriftene klarer å tilpasse seg smittevernrådene, slik at de i sommer kan gi oss et trygt og godt ferietilbud i vårt eget land, sier næringsminister Iselin Nybø.

Også med barnebarn

– Nå som vi har liten smitte vil det fra i dag av være mulig for besteforeldre å kunne feriere sammen med familien sin. Men personer med klart forhøyet risiko må individuelt vurdere om det er å anbefale, sier Solberg.

Flere land åpner opp tidligere enn Norge. Tyskland tar imot nordmenn fra 15. juni og Hellas den 1. juli. Det betyr likevel ikke at det er grønt lys for nordmenn å reise. Utenriksdepartementet (UD) fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land.

Innreiseforbud

I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde frem til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det kan gjøres flere unntak. Innen 15. juni vil det bli vurdert å åpne for fritidsreisende fra Norden. Innen 20. juli vil det vurderes å åpne for enkelte andre nærliggende europeiske land, står det å lese i regjeringens pressemelding.


– Jeg vil anbefale folk å planlegge for Norgesferie i sommer, sier statsminister Erna Solberg.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden