Bekymret for den lave kompetansen:: Kun en av to nordmenn kan kart og kompass | Din Fritid
IKKE ALLMENNKUNNSKAP: Mange mangler kunnskap om hvordan de orienterer seg i naturen uten Google Maps og GPS. Foto: Gard Eirik Arneberg/ Norsk Friluftsliv
Bekymret for den lave kompetansen:

Kun en av to nordmenn kan kart og kompass

Bare 9 prosent av kvinner mener de er gode på bruk av kart og kompass, viser ny undersøkelse. Den lave kompetansen bekymrer Norsk Friluftsliv.

De er nyttige redskap når man skal finne fram i naturen. Nye tall fra Ipsos viser imidlertid at mange nordmenn ikke vet hvordan de bruker kart og kompass. I undersøkelsen oppgir hele 46 prosent av de spurte at de i liten grad eller ikke kan bruke dette.

Det bekymrer fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.

– Det er synd at så mange er usikre på hvordan de orienterer seg i naturen uten Google Maps og GPS. Man er jo slett ikke garantert å ha verken nettdekning eller strøm når man ferdes i skog og mark, sier fungerende generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Siri Meland.

Tallene viser også betydelige kjønnsforskjeller. Mens 36 prosent av menn oppgir at de i stor grad mestrer bruk av kart og kompass, svarer kun 9 prosent av kvinner det samme. Heldigvis er dette kunnskap som det er fullt mulig å tilegne seg også i voksen alder, understreker Meland.

– Turorientering er en veldig god måte å øve på. Det handler rett og slett om å komme seg ut og prøve seg frem i terrenget. Men er du nybegynner kan et kurs hjelpe deg å komme i gang, sier hun.

Både Norges Orienteringsforbund og Den Norske Turistforening tilbyr jevnlig nybegynnerkurs i kart og kompass. I tillegg har blant andre Kartverket gratis læringssider på nettet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden