Reis og jobb: Eventyrer på heltid | Din Fritid
Reis og jobb

Eventyrer på heltid

Eventyrlysten har blitt en livsstil for danske Anja Robanke. Hun bor i bobilen og hun jobber i bobilen. At hun i tillegg reiser med bobilen, er ikke så overraskende. Dermed kan hun bruke hele Europa som sin arbeidsplass.

– Min livsstil har nå blitt naturlig for meg, og jeg får så mye glede av den, forteller Anja. Jeg treffer henne på en bobilplass på Fyn. Her har hun vært på besøk hos familie. Jeg setter meg ned i det bakovervendte forsetet, samme sted hvor Anja tar imot sine kunder. Når det er snakk om fysiske møter da. For normalt foregår møtevirksomheten digitalt. Og man kunne gjerne kalt Anja for en digital nomade. Men reisegleden er i høyeste grad fysisk og handler om å møte nye mennesker og opplevelser.

Kreativ

Anja er grafisk designer. Men også fotograf, foredragsholder og barnebokforfatter. Eller som hun sier selv: Kreativ grafiker, reiselysten fotograf, fortellerlysten foredragsholder, eventyrlysten barnebokforfatter og minimalistisk bobileier. Og ikke minst er Anja meget aktiv på sosiale medier. Med rundt 15 000 følgere totalt kan hun kalles en influencer, eller påvirker. I tillegg legger hun ut utallige blogginnlegg på sin hjemmeside. Det har gjort at hun i flere omganger har et reklamesamarbeide på sine bobiler. Den bobilen hun bruker i dag er dekorert på hele baksiden. Det store fotografiet av en lundefugl avslører Anjas begeistring for naturen og dyrelivet på Island.


Foto: Anja Robanke

Minimalisme

Men la oss ta det hele fra begynnelsen av. Anja er alene, men har familie i Danmark. Som fast ansatt grafisk designer fikk hun ved et tidspunkt anledning til å reise til Island og ta med seg sitt arbeid dit. Det ga mersmak, og hun stortrivdes. Det ga større overskudd og kreativitet i arbeidet. Samtidig begynte hun å stille spørsmålstegn ved hvorfor hun eide så mange ting. Ønsket om å leve enklere ble bare sterkere og sterkere, og i 2019 solgte hun det meste av det hun eide. Boligen ble sagt opp, og en eldre bobil, «Bumle» ble kjøpt. Dette var for Anja starten på konseptet «work and travel». Nå har hun alt hun eier med seg på hjul, og lever og arbeider i bobilen. Men det er ikke det å være i bobilen som er målet, det er naturen og opplevelsene som lokker. Bobilen er et praktisk verktøy ved å være et hjem på hjul, og gjør det enklere for Anja å rendyrke sine interesser.

Naturentusiast

For det er i naturen Anja finner inspirasjon til å være kreativ. Både privat og i sitt arbeid. Hennes foredrag handler i stor grad om minimalisme, og om å følge sine drømmer. Noe hun håper å inspirere andre til også. Akkompagnert med fantastiske naturbilder hun selv har tatt. Anja er ikke redd for å ta opp temaer som kan være vanskelige. Som for eksempel hvordan det er å reise alene. Hun er heller ikke redd for å dele skyggesidene, eller ulykkene. Som da hun brakk beinet på Island.

Forfatter

Anja deler ikke bare historier fra sitt liv på hjul gjennom sosiale medier, hun har også skrevet en serie med barnebøker. Historiene er basert på hennes egne opplevelser, og har så langt blitt til tre bøker med illustrasjoner av Thomas Friis Pedersen.

Utallige reisemål

Nå som Anja har levd livet på hjul på heltid i flere år, har et visst mønster etablert seg. Foredrag i Danmark på høsten, varme omgivelser i Spania eller Kroatia på vinterstid, og så gjerne en lengre tur på flere måneder. Turen går gjerne til Island, som er en av hennes absolutte favoritter. Våren 2023 skal hun være guide på en tur til sagaøya. Men Anja er aktiv, og har besøkt utallige steder; fjellturer i Pyreneene og Picos de Europa, eventyr i Sveits og Østerrike, bjørnefotografering og dryppsteinshuler i Slovenia, vinter i Venezia og Plitvice (som de fleste turister unngår på denne årstiden). Julen ble feiret i Portugal med sand mellom tærne og havets brus i det fjerne. Anja nyter flere hjørner av Europa. For 2024 jobber hun med en plan om å besøke Norge og Finland.

Nysgjerrig på å vite mer om Anja? Det er ikke vanskelig, du kan følge hennes eventyr på Instagram og hjemmesiden anja.robanke.dk. Her finner du masse informasjon om alt fra hennes bakgrunn til hvordan hennes bobil er utstyrt for å fungere som kontor.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden