: Østersjøen Rundt 2004 – Del 8 Tallinn - Riga | Din Fritid

Østersjøen Rundt 2004 – Del 8 Tallinn - Riga

Det er egentlig transportdag i dag, men vi står tidlig opp for å komme av gårde, slik at vi får god tid til å ta pauser underveis og få med oss de opplevelsene, som dagen bringer. Vi skal også krysse grensen til Latvia og finne en campingplass i Riga, som er dagens endestasjon.

Å tanke i Tallinn

Det er ikke noe problem å finne veien mot Latvia og skiltingen er over all forventning. Vi fyller opp bilene, før vi kjører ut av byen. Selv om det virker som om det er bensinstasjoner nesten over alt, vil vi ikke ta noen sjanser. Det er en god fornemmelse å kjøre videre med full tank. Når vi stopper på bensinstasjonen får vi ikke pumpene til å virke. Etter en del forvirring, fordi stasjonspersonalet ikke snakker andre språk enn estlandsk, bestemmer vi oss for at vi skal betale kontant, for da åpnes pumpene. Jeg viser visa kortet mitt, men den vennlige damen bare rister på hodet, smiler og viser meg en pengeseddel.

Tid til lunsj

Etter Pärnu kjører vi helt ute ved kysten og vi er enige om, at et sted på veien må det være mulig å innta lunsj. Vi svinger av ved et skilt, som viser strand, men det viser seg faktisk å være en campingplass - Tackendorf (Puhkemaja), som har en fin beliggenhet. Helt ned til vannet. Plassjefen snakker bra engelsk og selv om vi bare skal spise lunsj, ønskes vi velkommen. Vi setter fram all maten på kjøkkenbordet i campingvognen vår, slik at alle bare kan smøre på, det de vil ha. Vi spiser utendørs for været er helt fantastisk.

En tur på stranden

Før avgang strekker vi på bena i form av en lengere gåtur på stranden. Det blir en blandet fornøyelse for naturen er umåtelig vakker, men vannet i Riga Bukt lukter ganske uggent. En blanding av råtten tang, fisk og spillvann. Skulle likt å visst om vannet er like badevennlig som det ser ut. Det får vi aldri svar på. Naturen er imidlertid en fryd for øyet. De mange nyansene er betagende. Rundt omkring ligger små joller fortøyd eller på land og venter på neste tur på vannet.

Campingplassen sjekkes

Mens de andre gjør klar til avgang, går Rasmus og jeg en tur på campingplassen for å sjekke standarden. Det er spennende å se hvor langt de er kommet. Plassjefen er veldig interessert i å høre, hva vi mener, så vi forteller, at den er bedre enn det vi har sett tidligere på turen, men at det stadig er et stykke igjen til det vi kjenner hjemmefra. Her tenker vi hovedsakelig på toalett- og dusjfasiliteter.

En Skoda har fått stopp

På vei tilbake til hovedveien dukker det plutselig opp en gammel Skoda foran oss. En ung fyr står med hodet under panseret og grubler. Vi kjører opp på siden og ruller ned vinduet, for å høre om det er noe vi kan hjelpe med. Den vil ikke starte, da batteriet er flatt. Carsten, Rasmus, Britta og Linette dytter bilen, mens fyren forsøker å starte. Etter hundre meter, der alle tar i, lykkes det endelig. Fyren sier takk og forsvinner. Det her er en av de situasjoner som vi har hørt så mye om. En bil med sjåfør står parkert i veikanten og gir tegn om at han behøver hjelp. Når man stopper og går ut, utvikler situasjonen seg i en helt annen retning. Man blir overfalt eller det som værre er. Hadde dette vært om kvelden, tror jeg ikke, vi ville ha stoppet. Heller ikke selv om vi reiser flere sammen. Men det hele er også litt avhengig av hele situasjonen.

Vi krysser grensen

Da vi ankommer til grensen mellom Estland og Latvia minner det mest av alt om de grenseovergangene, som vi kjenner fra Vesteuropa. Det er heller ikke mye til kontroll. Den smilende og engelsktalende tolleren kontrollerer passene våre, bilpapirer og at vognene er tomme, hvoretter vi ønskes en god ferie og får lov til å passere. Det tar ikke mange minuttene.

Veiene er utrolig fine

Vi overraskes enda en gang av de utrolig fine veiene. De er brede med ny asfalt, veimarkeringene og skiltene er lette å lese. Rent faktisk er det mye bedre enn, hva vi noen gang har kjørt på i andre Europeiske land som Belgia, Spania eller Østerrike. EU har uten tvil hatt stor innflytelse på denne veikvaliten og flere steder ser vi store skilt med teksten ”This road was built with support from the EU. Thank You” (Denne veien er blitt bygd med støtte fra EU. Takk). Vi sier også takk for det betyr at vi kan holde en marsjhastighet på 70-80 km/t i stedet for 30-40 km/t, som vi har opplevd tidligere på turen.

Utrolig fin kyst

Vi kjører lenge med utsikt til kysten, som hele tiden blir kommentert over radiosambandet, fordi den er så utrolig vakker. Det er sent på ettermiddagen og solen står nesten rett vest, der den speiler seg i havet. Vi må stoppe. På en av de mange rasteplassene kjører vi inn til siden og pakker en liten picnickurv med brus og litt godteri. Sanden er like fin som den vi kjenner fra den danske vestkysten av Jylland. Mens de andre går helt ned til vannet, setter Ole og jeg oss i sanden og snakker om turens forløp så langt. Vi er enig om, at det til nå har vært en fantastisk opplevelse med masser med positive overraskelser og uforglemmelige inntrykk, men også at dersom man vil oppleve de mange kontrastene, er det viktig å komme av gårde, for utviklingen går raskere enn man kan forestille seg.

En annen campingplass enn planlagt

Vi hadde planlagt å bo på en campingplass vest for Riga, men på veien ut dit, ser vi et campingskilt til en annen plass, som vi bestemmer oss for å prøve. Det ser utrolig fint ut med en flott nyoppført hovedbygning. Vi er imponert. Det viser seg å være en helt nyanlagt campingplass, og den er ikke ferdig. Foran huset er det et stort hull, som i løpet av kort tid skal bli til en pool. Den imøtekommende plasssjefen innbyr oss til å bo på parkeringsplassen foran hovedbygningen, men med tilgang til strøm. Det takker vi ja til. Klokken er ganske mange. Fasilitetene er riktig fine. Vi er nærmere sentrum. Et minus er selvfølgelig at vi ikke bor så nær vannet, som vi hadde planer om, og som vi normalt foretrekker. I løpet av kort tid har vi rigget til. Ole har fyrt opp grillen og før vi vet ordet av det sitter vi igjen og hygger oss med et godt måltid mat foran vognene. I morgen skal vi stifte bekjentskap med enda en baltisk hovedstad. På gjensyn fra oss alle Unge som eldre!

Her bor vi

ABC Camping (Riga vest – kjøreretning Jürmala) www.janisnaglis.lv Pris ca. kr. 80,- pr. vogntog inkl. strøm. Allerede til sesongen 2005 vil denne campingplassen være helt klar, og uten å love for mye, vil jeg tro at den blir av en veldig fin standard.

Les om de tre vogntogene og deltagerne her

Anne-Vibeke, Mathias, Rasmus og Pernille kjører i en Kia Magentis 2,0 og en Fendt Saphir 510. Les test av vogntoget her: Klikk her Les mer om vogntoget her: www.kia.no www.lara.no www.isabella.net Linette og Carsten kjører i Kia Carens og Combi Camp Venezia King Size. Les test av vogntoget her: Klikk her Les mer om vogntoget her: www.kia.no www.combicamp.dk Britta og Ole kjører i en Dethleffs bobil. Les test av bobilen her: Klikk her Les mer om bobilen her: www.dethleffs.no Les om deltagerne her: Klikk her.

Les del 9 her

Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden