: Stor speiltest: Se deg for | Din Fritid

Stor speiltest: Se deg for

Speil er en viktig del av campingutstyret, når man har campingvogn på slep. Utsynet er viktig for sikker kjøring, men hvordan finner man det beste sett speil til sitt vogntog. CampingNorge.no tester.

Emuk Universal

Det er få lovpliktige regler for bruk av speil ved kjøring med campingvogn, men det kreves alltid, at føreren av bilen har tilstrekkelig utsyn. Siden dette er en skjønsmessig formulering, er det viktig med en god porsjon sunn fornuft og noen gode råd.

Behovet for utsynet kan svinge litt i forhold til, hvor man kjører med sitt vogntog. Ved kjøring på motorvei er det viktig å kunne se langt bakover, fordi bakenfrakommende biler ofte kommer med veldig høy hastighet. Når man skal inn på en liten fransk campingplass med sin 2,50 meter brede campingvogn er det viktig å kunne se hele siden, takkanten og hjul. Speilene kan med fordel justeres til de forskjellige behov. De fleste skal være på høykant for best utsyn. Forlengerstangen / speilarmen avgjør hvor langt bak campingvognen man kan se. Flere modeller fås med forskjellige lengder.

Klemspeil Stinger

Prøv først

Det første man gjør, når man skal prøve ut speilene, er, å sette dem på bilens sidespeil for å sjekke om de kan sitte ordentligt fast. Selv om de fleste modeller fås til alle bilmerker kan det svinge veldig, hvor godt de sitter fast. Mange merker betegner speilene for universale, noe som burde bety, at de passer til alle biler, men det er ikke alltid tilfellet.
Når speilene monteres skal det sammen med bilens speil kunne gi etter ved påvirkning. F.eks. etter lufttrykk fra motkjørende lastebil.

Det er veldig individuelt, hvilket speil man faller for, men vær oppmerksom på om det kan kjøpes reservedeler til speilene, så man ikke må kjøpe et helt nytt sett. Det er oftest glasset, som går i stykker. Hold også øye med om speilet samler skitt i beslagene, og om dette risser på bilen. Kjører man mange små etapper, hvor speilene skal av og på ofte, er speil, der beslagene blir sittende på bilen, veldig praktiske. Så fjerner man bare speilet og armen ved ankomst.

Klemspejl Convoy Sigma

Merke: Hagus/Oppi Universal
Montering: Veldig lett
Utsyn: Utmerket
Pris: 948,- pr. sett – kan kjøpes som enkeltdeler
34 kr. i tillegg for konveks

Merke: EMUK universal
Montering: Middels – veldig vanskelig første gang
Utsyn: Godt
Pris: 998,- pr. sett

Jockey Caravan Mirrow XL

Merke: Jockey Caravan Mirrow XL
Montering: Middels
Utsyn: Veldig bra
Pris: 599,- pr. sett

Merke: Convoy Gammma
Montering: Dårlig
Utsyn: Godt
Pris: 199,- pr. stk. 298,- pr. sett

Merke: Klemspeil Convoy Sigma
Montering: Lett
Utsyn: Veldig bra til små campingvogner
Pris: 165,- pr. stk. 330 pr. sett

Convoy Eclipse

Merke: Convoy Eclipse
Montering: Middels
Utsyn: Middels
Pris: 225,- pr. stk. 450,- pr. sett

Merke: Repusel Special Mirrows
Montering: Middels
Utsyn: Veldig godt
Pris: 585,- pr. sett

Merke: Klemspeil Stinger
Montering: Veldig dårlig
Utsyn: Veldig dårlig
Pris: 199,- pr. sett

De oppgitte prisene er kun indikative og kan variere litt i forhold til bilmodell.

Alle speil er testet på en Toyota Avensis Verso.

Repusel Special Mirrows

Dette sier reglene

Speil skal gi slikt synsfelt at føreren i normal kjørestilling har tilstrekkelig oversikt over veibanen og trafikken bakenfor.
Utvendig speil skal både ved belastet og ubelastet kjøretøy gi slikt synsfelt at føreren, også når førersetet står i bakerste stilling, kan se veibanen.
A). På venstre side i en bredde av minst 2,5 m på en avstand av 10 m bakenfor speilet og videre bakover så langt øyet rekker.
B). På høyre side i en bredde av minst 2 m på en avstand av 10 m bakenfor speilet og videre så langt bakover som øyet rekker.
Bredden måles fra et vertikalplan parallelt med kjøretøyets lengdeakse som tangerer kjøretøyet på den side som speilet er plassert.
For vogntog, hvor tilhengeren/tilhengerredskapen er bredere enn trekkvognen, måles bredden fra et vertikalplan som tangerer tilhengeren/tilhengerredskapen parallelt med vogntogets lengdeakse.
Minst et speil på kjøretøy som trekker tilhenger/tilhengerredskap skal gi slikt synsfelt at tilhengeren/tilhengerredskapen kan sees.

Kilde: Statens vegvesen, lovboka.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden