: Møte med en grizzly-bjørn | Din Fritid

Møte med en grizzly-bjørn

Jeg står fem meter fra en brun bjørn – også kallt grizzly-bjørn. Den våte pelsen dens damper og den nyfangede laksen den har i munnen, spreller fortsatt. Umiddelbart skulle man tro at jeg befant meg i en zoologisk hage, men det er ikke tilfellet. Stedet er Katmai Nasjonalpark i Alaska.

Vi satt utenfor bobilen og spiste hver dag og kveld, i den vakre

Vår lille familie, bestående av Rasmus og meg, Mie (2) og Mathias (4), har funnet oss godt tilrette i den 7 meter lange bobilen, som er hjemmet vårt på denne 4 ukers rundturen i Alaska. Bobilen, som har fullutstyrt kjøkken, baderom, soveværelse og stue, gjør det mulig å reise helt fritt og uavhengig.

Hele hensikten med turen er å komme tett på USA´s største stats ville dyreliv, som bl.a. består av brune og sorte bjørner, hval, sel, elg og ørn. Vi så dem alle.

To grizzly bjørnunger koser seg i vannet

Homer – et godt utgangspunkt

Det er mange muligheter til å se bjørn i Alaska. Man kan saktens være heldig å se dem fra veien, når man kjører. Det gjorde vi et par ganger og det var helt suverent, fordi vi kunne sitte trygt i bobilen og studere de imponerende dyrene. Selv barna ble stumme ved synet av en ”ordentlig” bjørn - så tett på. I byen Homer på Kenai halvøya syd for Anchorage finnes det en lang rekke firmaer, som tilbyr arrangerte turer ut til bjørnene. Flere av dem gir garanti for at man ser bjørn, noe som er grunnen til at prisene varierer en del. Turene tar en hel dag og barn skal de fleste steder være ti år for å få være med. Rasmus og jeg valgte derfor å bli der flere dager, slik at vi kunne komme av gårde hver for oss.

Å fly med sjøfly var en fornøyelse å prøve. Flyturen i seg selv er imponerende, fordi man flyr over vulkaner og enorme isbreer

Utrolige Katmai Nasjonalpark

Det tar 1½ time med sjøfly, som har plass til 10 personer, fra Homer til Katmai Nasjonalpark. Flyturen i seg selv er imponerende, fordi man flyr over vulkaner og enorme isbreer. Det er store sjanser for å se hval i fjordene. Piloten gjør klar til landing. Stille og rolig glir vi ned på vannet og et imponerende landskap ligger foran oss. Det føles som om jeg er med i opptakene til Jurassic Park 3. Frodige grønne fjell med dype daler og lange elver. Alt sammen uberørt og langt fra en hver form for sivilisasjon. Det er lavvann og på stranden i den store bukten går seks brune bjørner. To av dem er en mor med ungen sin. De er alle 50-100 meter borte. Jeg blir klar over, at det er noe stort som venter oss.

Grizzly-bjørnen veier mellom 300 og 600 kg

Bjørn kan angripe

Grizzly-bjørnen veier mellom 300 og 600 kg og har gjennom tidene angrepet mennesker med døden til følge. Uansett hvor man ser bjørnene, skal de ses på med stor respekt og på deres premisser. En bjørn kan løpe i opp til 50 km i timen, så den skal alltid oppleves på avstand. Ser man den ved veien, skal man til en hver tid bli i bilen. I Katmai er forholdene litt annerledes, fordi bjørnene har vært vant til ”fredelige” mennesker i flere generasjoner. Den store forskjellen her er, at menneskene ikke har jaget eller jager dem og fisker heller ikke i elven og dermed konkurrerer med dem om maten. Bjørnene ser altså ikke menneskene som noe som er farlig. Snarere som noen merkelige skapninger, som kommer på besøk.

Vi er på vei i land for å oppleve vårt første møte med bjørner

Vi går i land

Den neste store opplevelsen denne dagen er landgangen. Vi har vadere på og går de siste meterne til land. Bjørnen med den lille ungen har gått inn i skogen, men skogen er så tett, at jeg ikke kan se om den står en meter inne og holder øye med oss. De andre bjørnene går og roter i vannet etter mat og virker helt uberørt av vår ankomst. Vi går opp langs elven på en lang rekke. Vi må gjerne snakke, men ingen sier forståelig nok ikke et ord. Spenningen er intens. Vi er til de grader i bjørneland. Piloten vår er samtidig vår guide, men han er ubevepnet. Han forteller at han har vært her de siste fem sesongene. Jeg bestemmer meg for å holde meg i nærheten av han… Et stykke oppe langs elven, ved et godt fiskested, setter vi oss på en sandbanke med høyt gress og venter. Det går bare få minutter før den første bjørnen kommer forbi.

Dette er et fotspor fra en av de store grizzly-bjørnene. Avtrykket er på størrelse med en fotball…

Intense timer

Vi er i Katmai Nasjonalpark i ca. fem timer, men det føles ikke som lang tid, for det er hele tiden noe å se på. Bjørnene har det travelt med å finne mat, som fortrinnsvis består av fet laks, som er på vei lenger opp langs elven for å gyte. I august er det i rikelige mengder. Bjørnene kikker noen ganger litt uinteressert på oss. Vi er fullstendig oppslukt av dem. Opplevelsen er så intens, hver gang en av dem kommer tett på. Og de kommer veldig nær på. På et tidspunkt går en stor hannbjørn lenge 10 meter foran oss, men plutselig endrer han retning og går rett bort mot gruppen. Jeg holder pusten og tror ikke mine egne øyne. Det er helt vilt. Litt senere skjer det igjen. Fantastisk. De mange timene blant bjørnene gjør, at det er god tid til både å ta bilder, så man kan forevige det unike øyeblikk, men også til at man kan nyte dem i nuet, som etter min mening er det viktigste.

Det er en ubeskrivelig opplevelse å stå så få meter fra en bjørn som her på dette bildet

En drøm går i oppfyllelse

Etter en uforglemmelig dag lander vi igjen i Homer, der Rasmus, Mie og Mathias står og venter ved bobilen. Det har lenge vært en drøm for både Rasmus og meg å komme tett på Alaskas ville dyreliv. Det er ikke vanskelig å komme dit. Det krever bare et par flyturer eller ca. 24 timer inkl. ventetid, men etterspørselen fra hele verden er stor og sesongen er kort, så du må bestille i god tid – ofte 6 til 12 måneder før – for å få flybilletter og leie av bobil til å passe sammen. Det er også en dyr reise for en vanlig barnefamilie, spesielt hvis barna skal ha sitt eget flysete, noe som jeg absolutt vil anbefale. Alt annet vil vært helt uutholdelig på en så lang reise. Men eventyr koster og spør du meg, er det bare en ting å si, at det var verdt hver eneste ”dollar”.


Faktaboks

Skandinavisk – amerikansk vennskapsforening kan gi mange tips til reisen.
Se også www.myplanet.com

Bobilutleie koster alt etter størrelse ca. 1.100 pr. dag.

Overnatting på statlige campingplasser koster ca. 60 kr. pr. natt. På private koster det ca. 150 kr. pr. natt.
Bobilen er dyr, men bemerk at du sparer penger på overnatting og måltider, fordi du selv kan lage mat, så dagsforbruket er rimelig i forhold til leie av alm. bil + f.eks. hotell og restauranter.

Bald Mountain arrangerer ”Bear Viewing” med bjørnegaranti. Pris ca. 3.000,- pr. person pr. tur.
Kun heldagsturer.

Se også www.baldmountainair.com.

Gode råd

Fotoutstyr: Alt etter hvor ambisiøs du er med å få gode bilder med hjem, skal du tenke på å ha en god zoom på kameraet ditt. Husk masser av minnebrikker og oppladede batterier.

Til turen skal du bruke ryggsekk, regntøy, matpakke, drikkevarer, toalettpapir og plastpose, kamera og kikkert.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden