: Sverige (2/7): Ljungby og Bolmen – en helt annen verden | Din Fritid

Sverige (2/7): Ljungby og Bolmen – en helt annen verden

Smålands sydvestlige hjørne kan for mange være et oversett reisemål, fordi man kanskje ofte dras mer mot den uberørte naturen i Nord-Sverige.

Byen Ljungby ligger rett ved hovedtrafikkåren E4, i det sørvestligste hjørnet av Småland. En ganske driftig by med en malerisk, typisk svensk bykjerne. Man kan parkere litt bort fra sentrum, noe som er ok. Det er jo ikke uvanlig at det er vanskelig å finne plass til en caravanekvipasje midt i byen.

Gå ikke glipp av Sagomuseet. (Marta Ljungbergsvägen 1). Her fortelles det eventyr på både svensk og tysk. Inngangspartiet er dekorert med skogstroll, men på plankegjerdet utenfor museet sitter en fugl som ser ut som om den har hørt på alle eventyrene. På den andre siden av gaten ligger en veldig fargerik markedsplass - Ljungby Gamle Torg, som nesten må betegnes som et ”jättestort” loppemarked, der det også er mulig å kjøpe forskjellig typer svensk håndverk. Omtrent 15 km fra Ljungby kan man se elg i Elinge Älgpark i Hamneda. Det er imponerende å se så store dyr på så nært hold!


Bolmsø Island Camping

I det store skogsområdet, som i motsetning til de nordsvenske ikke bare består av grantrær, men også er iblandet litt løvtrær, ligger Bolmen. Det er ikke noen sirkelrund sjø, men et langstrakt lite vann på 185 km2. Den største dybden er 37 meter. Via en liten demning i sjøens østligste side og den smale lokalveien til Bolmsø Kirkeby, kommer man over til øya Bolmsø. På kartet kan man se at byen ligger midt i skillet mellom tre fylker: Kronoberg, Halland og Jönköping. Her ligger også Bolmsø Island Camping.

Navnet tyder på at eieren henvender seg til et internasjonalt publikum, der de fleste nok kommer for å fiske eller padle kano, for fisk er det nok av, der de fleste arter er representert.
Campingplassen har en deilig liten sydvestvendt strand og ligger i en lysning i skogen med en flott utsikt over sjøen mot vest. Restaurant ”Hägern” ser ut til å være berømt, for gjestene kommer langveisfra hver eneste kveld. Kiosken ved resepsjonen tilbyr et rimelig utvalg matvarer, om man skulle ha glemt noe, for det er veldig langt til et ordentlig supermarked.


Tid for tidsfordriv

Her behøver man ikke å kjede seg. Her kan man alternere mellom kano- og fisketurer og spaser- eller fotturer, som man kan regulere helt etter egne lyster og krefter. Som et eksempel kan man gå rundt hele skogen bak campingplassen ved å følge Hornvägen, dra på kirkebesøk eller gå langs Fornminnevägen til et område med fortidsminner: runestein, gravstøtte og annet interessant fra oldtiden.

Man kan samtidig bruke tiden til å plukke bær. Det er også mulighet til å kjøre til Halmstad (70 km), hvis man en dag skulle føle for å se litt hus av stein eller får trang til shopping. Hvis den fra flere hold utlovede ”Soulness” i stedet for wellness holder stikk, er dette det perfekte stedet. Den eneste lyden som bryter stillheten er den langsomt brummende kabelfergen når den starter opp i nærheten.


Finn veien

Fra øst er det to muligheter:
1). Fortsette fra Ljungby langs E4 til Lagan der du svinger til venstre etter avkjøringen fra motorveien på Laganvägen og følger denne mot Bolmen.
2). Sving av motorveien Ljungby Syd og kjør langs Helsingborgvägen til sentrum. Her er det skiltet mot Bolmen/Bolmsø via Bolmstadsvägen til venstre.

Fra vest:
Fra Varberg følg vei 153 til Reftele, sving til høyre til Bolmen via Ås og Tallberg.
Fra Halmstad: Følg vei 26 (Nissastigen), sving til høyre i Smålandsstenar til Reftele på vei 153, til høyre igjen mot Bolmen.

Vel ankommet til Bolmen kommer du til Sveriges eneste innlandsferge (sies det). Det er ingen faste rutetider. Fergen seiler ved behov eller når du ringer etter den fra en oppsatt telefon. Fergen er gratis.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden