: Husvogn - alternativet til hytte, båt eller vogn | Din Fritid

Husvogn - alternativet til hytte, båt eller vogn

I Skottland er ”Mobile Homes” vanlig, og her hjemme dukker de stadig oftere opp. Forskjellen på en camping- og husvogn er at den ikke lar seg flytte med en vanlig bil. Når du først får den på plass, blir den stående en god stund fremover.

Mobilhuset til Alan og Beryl Dobson står klart for dem i sesongen som varer fra april til oktober. Likevel drar de gjerne på dagsturer i løpet av vinteren.

Beryl og Alan Dobson i Skottland holder til på Stewartsfield camping, hvor de er lykkelige eiere av en husvogn de kjøpte for ett år siden. Tidligere eide de bobil noen år, men oppdaget snart at de gjerne dro tilbake til det samme stedet gang på gang. Da var det var like greit å skaffe seg en mer permanent løsning i form av en husvogn eller villavogn, som den også blir kalt.

– Det ble mye styr å pakke opp og ned alt sammen hver gang vi skulle av gårde. Mange bobiler i dag er så store og flotte at det til og med er noen som har plass til en liten elektrisk drevet bil til å kjøre rundt med når det blir for tungvint å kjøre med bobilen, sier Alan Dobson.

På Stewartsfield camping er det ikke mange barnefamilier å se.

– Denne formen for campingliv passer best for den voksne delen av befolkningen. Vår aldersgruppe er den typiske camper her i Skottland, sier ekteparet, som årlig betaler 12-13000 kroner for å leie plass ved Stewartfield Camping.


Vaktmester på Rubingen

På Rubingen camping på Saltnes utenfor Fredrikstad, treffer vi Bjørn Ruud. Han er vaktmester på campingplassen og har holdt til der året rundt de siste ti årene.

– Her på Rubingen er det utrolig godt å være, både sommer og vinter. I vinterhalvåret, når alle andre har reist, er det stille og fredelig å være alene, smiler han.
Rundt 130 vogner står plassert på Rubingen. Ruud har så vidt vi kan oppdage den eneste husvognen, og det eneste han har gjort med den på ti år er å vaske bort skitt og lort. Praktisk.

– Vognen har alt jeg trenger. Den er ca 30 kvadratmeter, har kjøkken, soverom, bad og et gjesterom/oppbevaringsrom.

Vognen er bra isolert og varmepumpa sørger for både avkjøling om sommeren og varme på de kalde dagene. Det er overhodet ikke noe problem om vinteren, sier den blide vaktmesteren.

Ruud synes det er synd og skam at realityserier som ”Campingliv” fra Larkollen gir et så feil bilde av den norske camperen.

– Jeg blir helt flau på vegne av campingfolket. Sånn er det absolutt ikke i virkeligheten. Her på Rubingen er det aldri noe bråk, og for meg ser det ut som om alle sammen trives, sier Bjørn Ruud.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden