: Test: TEC Weltbummler 565 GE (2009-modell) | Din Fritid

Test: TEC Weltbummler 565 GE (2009-modell)

I fjor rundet den tyske produsenten TEC et halvt hundre år. Dette ble markert med Weltbummler 565 GE.

Produsenten har valgt å videreføre jubileumsvogna nesten uforandret i år. Den eneste forskjellen fra 08-modellen er lyssettingen innvendig. Mer sentralstyring av lys og dimming av lyspunkter er nøkkelord for 09-utgaven. Vår test er av fjorårets modell. Med en utvendig bredde på snaut 2,5meter, total lengde på 7,5 meter og valgfri totalvekt på overkant av 1,5 eller 1,6 tonn er dette ei vogn for landeveien. Totalvekta kan modifiseres til 1,7 tonn. I dobbeltsenga bakerst er det god plass for to voksne og et barn. Sittegruppen kan rigges om til soveplass for to voksne gjester.


Stor lagerplass

565 er en av de aller første campingvognene som er bygd etter garasjeideen vi kjenner fra bobiler. Sengene helt bakerst i vogna er hevet. Dette forhøyede soverommet gir mulighet for meget stor lagerplass under sengene.

Deler av lagerplassen er seksjonert med hyller og har tilgang både fra soverommet og fra to store utvendige luker. Her er det plass til store mengder friluftsutstyr for caravanister som vil ut i naturen.

Oppvaring

I tillegg til den store lagerplassen under sengedelen er det godt med skapplass i vogna. Hengeskapet har en dybde på 52 centimeter og bredde på 55 centimeter. Hengehøyden er på 110 centimeter. I sittegruppa er det seks overskap. To store med en bredde på 69 centimeter og fire med 46 centimeters bredde. Samtlige med en dybde på 25 centimeter. Samme type skap finner vi igjen i sovedelen. Der er det to store og seks små. Ingen av disse var delt av med hyller. I tillegg finner vi åpne hyller mellom kjøleskap og soverom. Gasskassa er integrert i vogna og har dørkeplate i aluminium. Med to gassflasker på plass er i overkant av en tredjedel av plassen besatt. Vogna utmerker seg med mange og store utvendige lasteluker. Vanntanken er fastmontert, rommer 44 liter og har utvendig påfyllingstut.

Oppbygging

Fundamentet i vogna er et galvanisert bredsporet AL-KO sikkerhetsunderstell med uavhengig aksel. Dekkdimensjonene er 185 R 14 C. I den integrerte gasskassa er det satt av plass til reservehjul. Om vi ser bort i fra de hevede sengene og den ekstra store lagerplassen, så er denne jubileumsmodellen rimelig tradisjonell og uten de store arkitektoniske utskeielsene. Innvendig er vogna lys med treverk i kirsebær. Det er et vell av åpninger og luker i vogna. I tillegg til de mange lastelukene er det hele fire takluker, hvorav to er svært store. Gulvet er 40 millimeter tykt, mens tak og vegger har en tykkelse på 30 millimeter.


Kjøkken

Kjøkkenet er plassert rett mot inngangsdøra. Tilgjengelig for kokken er ovn med tre gassbluss og elektrisk tenning. Oppvaskkummen har innebygd kran i edelstål. Begge deler nedfelt og med glassdeksel. Arbeidshøyden på 96 centimeter er helt grei. Under kjøkkenbenken er det to underskap, hver med en dybde på 55 centimeter. Det ene skapet består av en bestikkskuff og to trådkurver. Skap nummer to er uttrekkbart med en stor seksjonert trådkurv. Over kjøkkenbenken er det to overskap på hver sin side og to små hyller inntil ventilatorrøret.


Bad

Sanitærrommet er plassert midt i vogna mellom kjøkkenet og sovedelen. Avtredet er et Thetford kassettoalett med elektrisk pumpe og trallefunksjon. Vasken er av plast og plassert i et hjørne med speil på begge sider. Til oppbevaring er det fire underskap.

Skapdørene er av tynn plast og virker billige og slarkete. Personlig ville jeg kommet til å irritere med over disse hver gang jeg satt på potta.


Sengeplasser

Sovedelen er plassert helt bakerst i vogna og legger beslag på om lag en tredjedel av grunnflaten. Da er det plass til to enkeltsenger med som er 85 centimeter brede og 200 centimeter lange. Soveplassene er delt av en midtgang. Mellom sengene er det en midtgang. En uttrekkbar lem kan legges over midtgangen og soveplassen gjøres enkelt om til ei brei dobbeltseng. Ypperlig for to besteforeldre som har med seg barnebarnet på tur. På grunn av lagerplassen under soverommet er sengene hevet. Kanskje litt for høyt, vil nok noen mene.


Sittegruppe

Sittegruppen er bueformet og plassert bakerst i vogna. Bordet er utformet i noe som nærmest må kalles en bøtteform og er ikke for stort. Dermed uteblir den store klaustrofobifølelsen selv om en sitter helt innerst. Det er rimelig god plass til seks mennesker rundt bordet. Støtten i ryggen kunne vært bedre. En liten puff som følger med gir en ekstra sitteplass helt ytterst. I 2008-vogna vi testet var lyssettingen litt gammeldags. Det er det planer om å bedre i 09-modellen. Sittegruppen kan gjøres om til gjesteseng med plass til to voksne.

Planløsning

Planløsningen er enkel og funksjonell. Sovedel bakerst, sittegruppe fremst. Kjøkken og bad plassert side om side på den indre langveggen. Hengeskap, kjøleskap og dør på motsatt langvegg.

Tekniske data

TEC Weltbummler 565 GE
Total lengde: 7524 mm
Karosserilengde innvendig:
5665 mm
Total bredde: 2476 mm
Innvendig bredde: 2330 mm
Total høyde: 2575 mm
Innvendig høyde: 1950 mm
Vanntank: 44 liter
Kjøleskap: 110 liter
Egenvekt: 1260 kg
Ferskvannstank: 44 liter
Maksimum totalvekt: 1600 kg

Liggeunderlaget er svært gode kaldskummadrasser med justerbare hodeseksjoner. Rommet har stor takluke med myggnetting og blendingsgardin. Sittegruppen foran kan gjøres om til gjestseng for to voksne.

Kjøleskapet er en 150 liter stort Dometic-skap og er plassert på motsatt langvegg. Et vindu mellom kjøkkenbenken og overskapet gir godt lys. Avfallsdunken er plassert i døra vis a vis kjøkkenet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden