: Trondheim, Bergen og Stavanger - storbyen som base | Din Fritid

Trondheim, Bergen og Stavanger - storbyen som base

Den perfekte langhelgen i Bergen, mini-uken i Stavanger eller rundreisen i Trivelige Trøndelag med Trondheim som base? Med storbyen som ankerfeste har Trondheim, Bergen og Stavanger en fristende radius for opplevelsesrike kortferier og langhelger.

Trondheim. Foto: Jørn Adde

Kultur og historie - Trøndelag med utgangspukt i Trondheim

Kultur og historie er Trøndelags varemerke. Var det ikke for Trøndelag ville Norgeshistorien sett annerledes ut, derfor er Stiklestad og historien rundt Olav den hellige, pilegrimsvandringene og Nidarosdomen spesiell og viktig.

– Kulturlivet i regionen blomstrer, vi har mange historiske spel, med Spelet på Stiklestad, Olavsfestdagene i juli/august, Norges største kirke- og kulturfestival og dessuten midnattsoperaen på Steinvikholm slott. Trondheim er et godt utgangspunkt for dagsturer, vi merker etterspørsel etter flere organiserte aktiviteter, sier forteller Hilde Nyberg i Trøndelag Reiseliv.

Hun er opptatt av at aktivitetene må gi fleksibilitet, turistene vil selv velge fra en meny.

– En dag ved kysten må oppleves. Fosen eller Frøya og Hitra for havfiske er en sikker vinner i en ferieplan, sier hun.

Stiklestad har et kjempefint museum som formidler Trøndelags historie, og hvis du på samme dagstur reiser Den Gyldne Omvei på Inderøy får du kunst, kultur, gårdsopplevelser og lokal mat langs ruten. Røros med all sin historie er en perle som bør prioriteres i en Trøndelagsferie, 2,5 timer fra Trondheim.

– Med Trondheim, Røros, Stiklestad, Inderøy og kysten har du en kjempefin ferieopplevelse.

Som storby har Trondheim alt for kresne ganer, prosjektet ”En smak av Trøndelag” har løftet lokale mattradisjoner frem på menyene, sier Nyberg.


Akvariet i Bergen - Rekordbesøk og et reisemål i seg selv

Akvariet i Bergen er en reise verdt i seg selv, noe mange har oppdaget. Et rekordstort besøkstall gjør Akvariet til et vigtig trekkplaster for Vestlandets maritime hovedstad. Akvariet vil sannsynligvis runde 300.000 besøkende i 2008, nesten en dobling på drøyt fem år.

– Hvis du besøker Bergen en langhelg, er minst en dag i Akvariet et must, sier direktør Kees Oscar Ekeli.

– Akvariet underholder, aktiviserer og fascinerer alle. Feriesegmentet er viktig, spesielt for barnefamilier, sier han.

Det spesielle med Akvariet er at det er like spennende for voksne som for barna. Akvariet legger vekt på aktiviteter, det skal skje noe hver eneste time blant annet med fôring av pingviner og seler.

– Nå har vi laget verdens tredje største krokodilleutstilling med 41 krokodiller som representerer 15 av verdens totalt 23 krokodillearter. Akvariet i Bergen er som et stort, underholdende teater, smiler Ekeli.
Den perfekte langhelg i Bergen inkluderer en dag på Akvariet og en dag i byen med fisketorget, restaurantene og byvandring i historiske omgivelser. En tur på Fløibanen, både for reisen og utsiktens skyld, er obligatorisk.

Hvis du i tillegg besøker Bergen Vitensenter ”Vilvite” etter en båttur på sjøen, da har du en fullstappet kortferie med uforglemmelige opplevelser.

Stavanger - Europeisk kulturhovedstad 2008. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/IN

Stavanger - Europeisk kulturhovedstad 2008

– Vi har alt innen rekkevidde, forteller Ellen Frisvold i region Stavanger.

En mini-uke i Stavanger byr på spennende kultur, natur og mat.

– Det Jærske kjøkken har lange tradisjoner, og vi regnes som matfylket i Norge.
Mange av landets beste kokker kommer herfra.

I år arrangeres den franske mesterkokk konkurransen Bocuse d`Or hos oss. Sjømat og lam er naturlige spesialiteter, vi har verdens beste skalldyr og satser sterkt på lokal mat som en viktig del av opplevelsen for våre gjester, sier Frisvold.

Fra 2006 til 2007 opplevde Stavanger en økning i antall turister på 7,5 %. For 2008 er forventningene enda høyere, og de fleste velger å vandre rundt i den vakre sentrumskjernen.

– Stavangerferien bør inkludere en dag i byen vår. Vi har 26 museer i området og byvandringen må inkludere gamlebyen med et besøk på Norsk Hermetikkmuseum.

Hermetikkindustrien fikk fart på byen vår, men nå er det oljen som gjelder, sier hun.

Stavanger er nettopp en spennende metropol i skjæringspunktet mellom ultramoderne teknologi hvor følelsen av oljebyen Stavanger står i kontrast til områdets rike tradisjoner og historiske sus. En dag bør legges til Prekestolen, regionens mest berømte turistattraksjon. Da får du tur og natur på en gang, og en mektig opplevelse. Du kommer ikke utenom en dag ved havet, det spesielle lyset, åpent hav og landets lengste sandstrender hvor himmel møter hav. Et besøk på fyrene og lunsj med utsikt over havet. Overnatt på Kvassheim fyr og besøk Hå gamle prestegård, naturen er spesiell hele året. Men i år snakker vi først og fremst om kultur, da er Stavanger Europeisk kulturhovedstad og det viktigste kulturreisemålet både i 2008 og i 2009.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden