: Montenegro: På camping bak de sorte fjell | Din Fritid

Montenegro: På camping bak de sorte fjell

CampingNorge.nos utsendte har vært på en spennende ekspedisjon til Crna Gora, som betyr ”De sorte fjell”, Montenegro. Det er et lite, spennende land, der ennå ikke alt er som det skal være og det bare er noen få campingplasser, som tildels er overbefolkede og primitive plasser ved kysten, dels naturplasser spesielt ved Kotorbukten og i det indre av landet. Men opplevelsene venter på de, som har tålmodighet – og litt overbærenhet - til å oppleve et lite, vakkert og spennende land, som har framtiden foran seg.

Sveti Stefan – gammel kloster og fiskerby syd for Budva

Landet er også i campingmessig henseende et underutviklet land. Det gjelder imidlertid ikke hovedveiene. Fra den utmerkede kystveien går det en tunnel videre til Skradarsjøen og hovedstaden Podgorica. Man kan imidlertid også kjøre opp over fjellet. Det er en flott tur, men kan ikke anbefales for caravanekvipasjer. Fra hovedstaden kan man komme mot nord og vil uansett støte på elven Tara i en nasjonalpark, som også er hjemsted for en fjellkløft, som med sin dybde på 1300 m slår den franske Grand Canyon med mer enn 450 m. Her finnes også en del campingplasser. Ved denne slukten er fjellene svarte, noe som har gitt landet navnet sitt, på serbisk Crna Gora. Landet er knapt så stort som Oppland fylke.

Videre mot nord kan man kjøre langs E762 og kommer via denne til Bosnia. Crna Gora er et vakkert land med skogkledde, grønne fjell, strie elver og en vidunderlig kyst.

Kotorbukten – i virkeligheten en fjord

Søkerland til EU

Det finnes ennå ikke motorveier, alle veier er tofils og med godt asfaltdekke. Imidlertid kan enkelte strekninger omkring Podgorica være litt bulkete og hullete pga stor trafikk. Landets offisielle valuta er Euro (€) og prisnivået er relativt lavt. Langs kysten har prisnivået riktignok nærmet seg det vesteuropeiske.

Noe, som landet lider under, er den manglende forståelse for søppelhåndtering. Det flyter med skrot og søppel mange steder: på campingplassene, langs fjellveiene og åpne plasser/steder i landskapet. Landet er søkerland til EU, men før de får styr på søppelhåndteringen og forståelse for litt mer orden, er det neppe sannsynlig at landet oppnår opptagelse. Kroatene har lært det på kort tid, men er ennå ikke blitt medlem.

Kysten ved Buljarica, sett fra landeveien over fjellene

Miner, bomber og krigsskader?

Frihetskrigen 1992 har ikke berørt Montenegro, selv om landet, mens det var en del av Jugoslavia, sendte styrker inn for å besette og bombardere Dubrovnik. Krigshandlinger har ikke funnet sted i Montenegro, som etter sin frigjøring fra Serbia har gitt Kroatia en unnskyldning for de påførte lidelsene. Det finnes derfor ikke krigsetterlatenskaper av noe slag i landet.

Severdigheter

Pause på havnen i Perast

Kotorbukten:
Man kommer til denne fjorden allerede kort etter at man har kjørt inn i Montenegro fra Kroatia (Dubrovnik). Bukten skal oppleves ved å kjøre rundt den for å komme videre langs kysten. Dette må nevnes fordi det er mulighet til å ta en snarvei med en ferge ved fjordens munning, men omveien er bare på under 40 km og den er verdt hver eneste krone. Ved Kotor by kan man fortsette til kysten via tunnel.

Sveti Stefan:
Gammelt kloster og fiskerby med demning over til øya. God badestrand. Øya er omgjort til turist- og hotelløy.

Kotor gamle by:
Kotor er en malerisk by med en forsvarsmur, som går langt over fjellet. Mange maleriske kvarterer og havn.

Malerisk strekning:
Hele strekningen - både til Ohrid og til Foca går i områder med mange urgamle ortodokse klostre, som ligger godt skjult i fjellene. Disse gamle vakre klostrene ligger inne med enorme verdier, så i gammel tid var diskresjon absolutt en fordel. Nå til dags gir de helt åpenlyst skjul til serbiske krigsforbrytere som Mladic, og Karadic har også gjemt seg her.

Kysten ved Budva

Taraelven og kløften:
Tara-elven har over en strekning på omtrent 150 km dannet en 1300 m. dyp canyon, der man kan rafte bl.a. på tradisjonell tømmerflåte. Hele dette området er utrolig pent, der fjellene er svarte. Og nettopp de sorte fjellene = Crna Gora har gitt landet navnet sitt.

Petrovac:
Malerisk badeby ved kysten. Flott strandpromenade med mange restauranter.

Budva:
Byen er en av de eldste ved Adriaterhavet, men ble ødelagt under et jordskjelv i 1979. I østerrikske arkiver fantes tegninger av de opprinnelige husene, slik at de kunne gjenoppbygges stein for stein. Den gamle byen hører til en av de vakreste ved hele Adriaterhavet. Stranden tilhører de fineste og er veldig godt besøkt.

Sanitærbygningen på Camping Maslinas

Campingmuligheter

De gode badestrendene langs den vakre Adriaterhavskysten er naturligvis et pluss og tiltrekker seg et stort antall turister, først og fremst fra Serbia, som landet jo før var en del av (det het den gang Jugoslavia). Standarden på plassene er lav og man må forvente en utrolig mengde av skrot og uorden. Det er 3-4 campingplasser langs Kotorbukten, Middelhavets eneste fjord. De er alle sammen små og mest egnet for teltvogner og telt da tilkjøringsforholdene kan være bratte. Det er sjelden noen forutgående skilting.

Kommer man imidlertid først inn på plassene, skal man være forberedt på å befinne seg på noe av det vakreste man kan tenke seg. Langs den øvrige kysten finner man plasser av varierende standard. Det er begynt å komme flere, og disse kan være inndelt i en del for vestlige turister og en annen del for serbere og her skal man regne med at det er ualminnelig snuskete.

Camping Maslinas

Plassen er flott beliggende i landsbyen Buljarika. Plassen er inndelt slik at området ved resepsjonen holder nærmest vesteuropeisk standard. Det campes også på stranden, men det kan ikke anbefales, da de sanitære forholdene ikke er akseptable her. Prisnivået er lavt i forhold til skandinavisk nivå.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden