: Store forskjeller på dekkskifte og EU-kontroll i Finnmark | Din Fritid

Store forskjeller på dekkskifte og EU-kontroll i Finnmark

Sjekk prisen før du bytter dekk eller har bilen eller vogna på EUkontroll. I nord varierer prisene enormt. Avisa Finnmarken har sjekket prisene hos 120 forhandlere i nord og funnet store forskjeller.

Avisa Finnmarken har sjekket prisene hos 120 forhandlere i nord og funnet store forskjeller. Testen gikk ut på å skifte fire hjul, hvilken prisen kunne man få – uten balansering. I tillegg ble det sjekket pris for EU-kontroll av bensinog dieselbiler. Oversikten over dekkskifte viser at Dekkmann i Alta er dyrest for kundene med kroner 495 for skifte av fire hjul, men de har rabatt for NAF-medlemmer. Også Lakselv Motor tar over 400 kroner for det samme arbeidet. De fleste ligger mellom 250 kroner og 350 kroner for skifte av fire hjul. Men noen er alltid billigst. De to eneste som tar 200 kroner for denne jobben er Hauans og TK Motor i Alta, skriver Finnmarken.

Mange bilforretninger skifter dekkene gratis for sine kunder. Det gjelder blant annet Alta Autosenter og Henry Hammari i Alta.
- Vi setter av én dag om våren og én dag om høsten for gratis dekkskifte for våre kunder, sier Roar Johansen hos Henry Hammari til FD. Harila i Hammerfest skifter også dekkene gratis - men ikke bare for sine egne kunder.
- To dager om våren og to dager om høsten har vi gratis dekkskift - etter kølappmetoden - for alle som trenger å få skiftet dekk, opplyses det fra Harila-avdelingen i Hammerfest.

Alta Motor og Skansen Auto i Alta er desidert billigst på EU-kontroll med en pris på 299 kroner både for bensin- og dieselbiler. Dyrest på EU-kontroll er Kjøllefjord Autosenter. De tar hele 850 kroner for en kontroll på en dieselbil og 790 for bensinbiler. Hans Thomassen i Alta er en av mange som lar et verksted skifte dekk på bilene sine.
– Jeg har ikke skiftet dekk på flere år. Det er flere år siden sist Hans Thomassen har tatt fram jekken for å skifte dekk på sine biler. Han lar verkstedsguttene hos Dekkmann i Alta gjøre jobben.
– Jeg kjører både min private bil, bobilen og lastebilen hit for å få gjort sesongskifte, forteller Thomassen.
– Når de er ferdig med Chevroleten. Kjører jeg hjem for å hente bobilen også, sier Thomassen.

Dekkhotell

Akkurat nå har vel alle sommerdekkene på, men det går ikke lenge før det er på tide å tenke på vinterdekkene igjen for flere.
Hos Dekkmann har de en tjeneste som de kaller dekkhotell, som mange av kundene benytter seg av. Det går ut på at verkstedet vasker, lagrer og forsikrer dekkene i containere.
– Det er veldig populært, da er det bare å komme innom med bilen, så bytter verkstedsguttene, sier avdelingsleder Ken Hugo Knutsen. Thomassen benytter seg av denne tjenesten, og synes det er utrolig praktisk.
– Jeg ser ingen grunn til å skifte dekk selv når det kan gjøres så enkelt, sier han, mens dekkenes byttes.

Dette er kravene

• Minimum mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm, for vinterdekk er kravet 3,0 mm.
• Hjul på samme aksel skal ha dekk med tilnærmet samme egenskaper.
• Bruk av piggdekk eller kjetting er ikke tillatt i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk.
• Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes, hvis føreforholdene krever det.
(Kilde: Statens vegvesen)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden