: Alpene: Skiaktivitet, der tre land møtes | Din Fritid

Alpene: Skiaktivitet, der tre land møtes

Den 39 kilometer lange alpedalen Montafon ligger i det sydlige Vorarlberg i mellom 650 og 1.450 meters høyde og er omkranset av fjell, der Piz Buin er det høyeste. Montafon og Kleinwalsertal i Vorarlberg byr på masser av muligheter til skiopplevelser i vinterlandskapet, der tre land møtes – Østerrike, Sveits og Tyskland.

Montafon i det sydlige Vorarlberg er ideelt til skiopplevelser og avslapping

De hyggelige landsbyene har en sportslig karakter og attraktive fritidstilbud og bl.a. er Bartholomäberg og Bielerhöhe ideelle for skiopplevelser og avslapping.

- I over 100 år har all slags vintersport spilt en betydelig rolle i Vorarlberg. Befolkningen elsker selv å ferdes i naturen og være aktive, og som turist kan man slett ikke få nok av de flotte, høye fjellene, som ligger på tre sider av dalen, sier Østerrikes turistsjef i Danmark, Bo Schou Lauridsen.

Montafon-dalen har 290 km vinter-fottursløyper

Montafon er delstaten Vorarlbergs største skiregion

I alpedalen Montafon har du mulighet til å kjøpe et Montafons skipass, som er gyldig i alle dalens heisanlegg og på offentlig transport, og består av 61 skiheiser og 219 kilometer pister som binder skiterrenget sammen i opp til 2.380 meters høyde. Området omfatter blant annet isbreen på Silvretta-fjellet. Dalen har 100 km langrennsløyper, 290 km vinter-fottursløyper og en rekke akebakker, hvorav noen har flomlys. Montafon har ti skiskoler, åtte skibarnehager og ”Dreamland for Kids” på Hochjoch-fjellet, en overbygd skøytebane, to tennishaller samt masser av afterskitilbud, som utfyller opplevelsene i fjellet.

Byen Schruns i Montafon-dalen

Opp i høyden

Montafon-dalen ligger vest for Arlberg-passet og går mot sydøst fra middelalderbyen Bludenz parallelt med grensen til Sveits. Den første større bebyggelsen, man kommer til, er Vandans, som er forbundet med Golm-skiområdet med en svevebane. Deretter kommer Schruns-Tschagguns ved foten av Hochjoch, og lenger inne St. Gallenkirch og Gaschurn og innerst Silvretta Nova. I en sidedal syd for St. Gallenkirch og rett ved den sveitsiske grensen ligger den lille landsbyen Gargellen.

Veien gjennom dalen fører opp til Partenen. Herfra kan man ta taubanen til Trominier og derfra kjøre med minibuss opp til Bielerhöhe og Silvretta-demningen ved foten av isbreen og Piz Buin - Vorarlbergs høyeste fjell.

Det er høytliggende, snøsikre langrennsløyper på og omkring den tilfrossede sjøen. Mer alminnelige langrennsløyper finnes på langs av dalen og gjennom skogen ved Kristberg over Silbertal i en sidedal øst for Schruns.

Bielerhöhe er et populært startsted for off piste-skikjøring. Herfra kan man stå på ski ned til Galtür rett ved Ischgl. Noen av skiskolene organiserer turer, der man blir fraktet tilbake til Bielerhöhe med snøscooter og så avslutter dagen med en tur i en lang svart løype ned til Partenen.

Bielerhöhe er et populært startsted for off pist-skikjøring

Kleinwalsertal for store og små

I Vorarlbergs andre store, vakre dal, Kleinwalsertal, finnes mange vintersportsvarianter. Her er muligheter som spenner fra familievennlige til krevende løyper for eksperter. Alle muligheter finnes og er forbundet via den gratis Walserbussen gjennom dalen.

På tre sider omgir 2.000 meter høye fjell Kleinwalsertal. Verken trafikk eller støy forstyrrer den intakte og nesten uberørte naturen. Det gjør dalen til et populært reisemål – ikke bare om sommeren, men også om vinteren, da dalen, sammen med Oberstdorf på den tyske siden av grensen, er det største felles tysk-østerriske skiområde. Hver dag i løpet av en ukes skiferie kan man stå på ski i et nytt skiområde. Avveksling er garantert og alt på étt heispass, som gjelder på begge sider av grensen.

Skiområdet Kanzelwand/Fellhorn, som både ligger i Østerrike og Tyskland, har fått et snøproduksjonsanlegg med seks kilometer rør, som er lagt frostsikkert i bakken. Anlegget kan produsere 3.000 kubikkmeter snø i timen og kan dekke skiområdets nedfarter med selvprodusert snø i løpet av 70 timer.

Snowboardparken Crystal Ground i Riezlern garanterer optimale forhold for snowboardere og freeride-skikjørere

Crystal Ground

Snowboardparken Crystal Ground i Riezlern - rett ved siden av Kanzelwandbanens dalstasjon - har tre rail-linjer og en kicker-linje og garanterer dermed optimale forhold for snowboardere og freeride-skikjørere i alle aldre. Easy-Line har de mest moderne hindringer for nybegynnere. Public-Line tiltaler alle trenede med sine forskjellige boxe. Advanced-Line er for eksperter og profesjonelle, som ikke kan ønske seg større utfordringer. Alle kickerfans finner på Kicker-Line to kicker-bord med to ramper i forskjellig størrelse. Her kan alle øve inn nye tricks og utføre sine eventuelle første sprang.

En absolutt nyhet, som åpner i desember, er en liten, men fin skogsløype på høyre side av Kessler-heisen. Her kan alle søke - og finne - sine egne utfordringer mellom trærne og på anlagte hindringer.

På solterrassen ved foten av parken kan man alltid slappe av med grillmat og forfriskninger. Det er det perfekte stedet å slappe av og lære nye mennesker å kjenne. Det absolutte høydepunkt på Chrystal Ground er den legendariske Iron Night, som neste gang går av stabelen 14. februar. Her kjemper snowboard-eliten om tittelen som beste railkjører. I den opplyste parken er det en helt spesiell stemning, og det festes til den lyse morgen på det berømte og beryktede afterparty. Crystal Ground Park åpner senest den 20. desember.

Kleinwalsertal nytes best på langrennsski, men det er også mulighet for en alminnelig gåtur i skogen

Langrenn og stavgang

Mange turister kommer til Kleinwalsertal på grunn av landskapets skjønnhet, som best nytes på langrennsski. Det er kjørt opp 50 kilometer spor gjennom utrolig vakre områder. I dag på langrenn, i morgen på alpinski og i overimorgen på fottur? Alt kan la seg gjøre. Mangfoldet er dalens styrke.

Stavgang om vinteren? Ja, hvorfor ikke. Av hensyn til sikkerheten går man med spesielle staver, som øker sikkerheten. Stavgang er en trend for unge og eldre - for både hyggens og sportens skyld. Den korrekte stavgangsteknikken kan man lære på Bergschule Kleinwalsertal.

Montafon har ti skiskoler, åtte skibarnehager og ”Dreamland for Kids” på Hochjoch-fjellet

Murmeldyret Burmi

Dalens maskot er murmeldyret Burmi, som dukker opp overalt, der det er barn – på skiskolenes samlingsplass, i løypene og ved premieutdelinger. Barna synger selvsagt med på Burmisangen og man kan naturligvis kjøpe CD‘n på turistkontoret.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden