: Holland: Sykkelferie i Amsterdam | Din Fritid

Holland: Sykkelferie i Amsterdam

Storbyferier kan være noe mer enn restauranter og bakseter i en taxi. Med en sykkel i Amsterdam blir ferien din både sunnere og mer aktiv – og du bestemmer selv tempoet. Ta en av de mange billige reisene til Hollands hovedstad, og opplev byen på den riktige måten: Fra setet på en sykkel.

Det er ikke bare godt for helsen og billigere enn bil og offentlige transportmidler, det er også mye enklere. I Amsterdam er syklistene konger i trafikken, og deretter kommer trikker og fotgjengere. Bilistene er siste ledd i prioriteringsrekken, så la oss bare få det på det rene med en gang: Har du tatt med bilen til Amsterdam, er det første du bør gjøre å parkere den – og først bruke den, når du skal hjem igjen. Det er ikke bare langsommere å komme seg rundt i bil i bysentrum, det er også vanskelig og til tider frustrerende, når man ikke er vant til byens trafikk og mange kanaler.

Det er masser av muligheter til å leie sykler i Amsterdam, og de fleste stedene kan man også få med barnesete og sykkelhjelmer. Trafikkreglene for syklister er stort sett de samme som i Norge, men et viktig unntak er trikkene. Hold godt øye med dem – og skinnene deres! Det er 400 km sykkelsti i byen, så det skulle være nok plass å boltre seg på.

I utgangspunktet er det to måter å oppleve byen fra sykkel på. På guidede turer eller på egne hjul. Foretrekker man førstnevnte, er MacBike, Mike’s Bike Tours og Yellow Bike noen av mulighetene. Du finner dem på hhv. macbike.nl, mikesbikesamsterdam.com og yellowbike.nl. Det er også en hyggelig måte å møte andre turister på.
Skal du ut og oppleve byen på egne ben, kan du prøve å gå inn på filmtrips.nl først. Her finner du en spennende og helt ny måte å oppleve byen på. Du vil for eksempel komme forbi opptaksstedene til filmene Ocean’s Twelve, Diamonds are Forever og Anne Franks Dagbok. Det er to ruter på hhv. 10 og 14 km å velge mellom, og de veldig filminteresserte kan ta en pause på byens filminstitutt og museum på Vondelpark 3.

Hvis du heller vil et stykke ut av byens trafikk og oppleve den hollandske naturen, er det flere attraksjoner i sykkelavstand fra sentrum. Blant annet vannborgen Muiderslot, som er Hollands mest besøkte borg. Den er oppført i 1280 av grev Floris V, som senere ble fengslet på samme sted. Dens eventyrlige utseende er i en kategori for seg selv og gjør også utflukten til en begivenhet for barna, som for en gangs skyld kan lokkes med på et middelaldermuseum.

I den motsatte retningen, 19 km nordvest for sentrum, ligger Zaanse Schans, et friluftsmuseum, der det er utstilt hus og de karakteristiske hollandske vindmøllene fra det 18. og 19. århundre. Du finner også verksteder og muligheter for å kjøpe produktene, som er laget med håndkraft på gammeldags måte.

Endelig kan du, hvis du har kraft nok i bena til det, sykle 28 km mot sydvest og oppleve Keukenhof, de imponerende kjøkkenhagene og blomstermarkene, der ikke minst nasjonalblomsten tulipanen er fremtredende. Nok en flott tur i Amsterdam, som best oppleves fra sykkelen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden