: Tyskland: Mange gode ferieopplevelser venter i Nordøst-Tyskland | Din Fritid

Tyskland: Mange gode ferieopplevelser venter i Nordøst-Tyskland

Du behøver ikke dra så langt bort for å finne interessante, utenlandske reisemål. Et ganske oversett område, ikke så veldig langt fra Norge, er det nordøstlige Tyskland. Det er det området og de byene, som man normalt bare suser utenom, når målet er Berlin eller et sted lenger sørover, blant annet byene Rostock, Schwerin og Potsdam. Men det er synd å overse de mange mulighetene til opplevelser både for barn og voksne. Går turen ned dit med bil, kan du fra Sjelland ta Scandlines Gedser-Rostock-rute, som bruker omtrent to timer på overfarten.

 


I Darwinium får du et spennende og lærerikt innblikk i evolusjonen

Utviklingshistorien i Darwineum

Første punkt på dagens program kunne være et besøk i Rostock Zoo’s Darwineum. Et besøk her vil helt sikkert fange interessen både hos barn og voksne. Er du interessert i jorden og menneskets utviklingshistorie, er Rostock Zoo’s Darwineum et godt sted å få bedre innsikt, og det kan lønne seg å sette av et par timer til besøket. Ideen er, å gi den besøkende mulighet for å følge i Darwins fotspor. I Zoo-Parkens store Sirkelhus presenteres man for evolusjonens historie i en historisk tidsrekke. Man spaserer fra det ene imponerende akvarium til det neste. Her er det koraller, sjøhester, maneter, øgler, m.m. Fra rom til rom følger man tidsforløpet i evolusjonen. Ser hvor i utviklingshistorien universet ble født, og hvor, når og hvordan jorden oppsto. Flott bygget opp, er det. I den 4000 m2 store tropehallen ser vi gorillaer, orangutanger og mange mindre aper i det, som ser ut som deres naturlige tropemiljø. Man vandrer så å si gjennom den varme og fuktige jungelen. Det er alltid moro å iaktta apene, spesielt her, hvor bare en glassvegg skiller en fra de store dyrene


Slottet i Schwerin er et vakkert bygningsverk, som helt sikkert er verdt å besøke

Schwerin og slottet

Fra Zoo’en i Rostoc til Schwerin er det en drøy times kjøring. Det er mye å se i Schwerin, museer, kirker, osv., men er det bare tid til et enkelt besøk, så kan det anbefales å se byens slott, Schloss Schwerin. Arkitektene av dette praktslottet har – med hell - sett mye på det store franske Loire-slottet, Chambord. Slottet ligger, omgitt av en vakker park, midt i byen på en liten øy i Schweriner See. Slottet tjener ikke lengre som bolig for medlemmer av den tyske adelen, men siden 1990 har Mecklenburg-Vorpommerns Landdag hatt sete her. Slottets fornemme kafé/restaurant er også verdt et besøk.


Det er ikke så lite man blir utsatt for i filmparken

Filmbyen i Potsdam

Et par timers kjøring fra Schwerin mot Berlin ligger Potsdam, og litt i utkanten av Postdam finner man den store og historiske filmbyen – Filmpark Babelsberg, som er en del av Media City Babelsberg – et av verdens eldste filmstudioer. Her medvirket Asta Nielsen for omtrent 100 år siden i filmstudioets aller første film, og her spilte Asta senere inn mange filmer. Det samme gjorde Marlene Dietrich og Heinz Rühmann m.fl. engang. I moderne tid er det navn som Natalie Portman og Quentin Tarantino, som arbeider i studioene, og mange filmer blir fremdeles spilt inn her. En av de siste filmproduksjoner fra 2013 er George Clooney’s film “The Monuments Men.” Filmparken Babelsberg kan – i mindre målestokk - minne litt om Universal-studioene i Los Angeles, og filmparken er et besøk verdt, både for barn og voksne. Her får du et godt innblikk i filmkunsten. Det er stuntshows, 4D-kinoer, tv-shows, osv. Og i restaurant Prins Valiant kan man benke seg ved det ridderbordet, som inngikk i filmen om prins Valiant. Liker du film og filmhistorie er det helt sikkert et sted å besøke, og det kan anbefales å sette av 3-4 timer til besøket.


På slottet Cecilienhof møttes Stalin, Truman og Churchill i 1945, for å avslutte krigen

Avslutningen av Verdenskrigen i Potsdam

Potsdam spilte en sentral rolle ved avslutningen av 2. verdenskrig. Det gjelder ikke minst slottet Cecilienhof, som ble ferdigstilt av keiser Wilhelm II i 1917 til hans sønn Kronprins Wilhelm og hans hustru Cecilie von Mecklenburg-Schwerin (søster til dronning Alexandrine av Danmark). Her møttes umiddelbart etter avslutningen av 2. verdenskrig lederne av tre av de krigførende nasjonene til en konferanse. Sovjetunionens Josef Stalin, USA’s president Harry Truman og Englands Winston Churchill. Konferansen fant sted fra 17. juli til 2. august 1945. Formålet var å fastlegge de nærmere retningslinjene for den politikken, som skulle føres under de alliertes besettelse av Tyskland og fastlegge prinsippene for gjenoppbyggingen av Tyskland etter krigen. I tillegg til dette ble det utferdiget en erklæring, som omfattet en advarsel til Japan om fullstendig overgivelse eller total ødeleggelse. Det var et høydramatisk møte på Cecilienhof, Stalin led som alltid av forfølgelsesvannvidd, som bl.a. viste seg ved, at han ikke ville gå inn gjennom samme dører som de øvrige konferansedeltagerne. Winston Churchill måtte midt i konferansen tre tilbake som britisk statsminister, da han tapte valget i England. Han ble så avløst på konferansen av etterfølgeren, labourlederen Clement Attlee.


Skorsteinene på Cecilienhof er av et spesielt design

Vakre parker rundt slottet

Du kan i dag besøke slottet og se de rommene, konferansesalene og arbeidsværelsene, der forhandlingene under Potsdamkonferansen fant sted. Parken rundt er også utmerket til en spasertur, eller evt. en sykkeltur. For den historieinteresserte er dette stedet et must. Cecilienhof ligger ned mot Jungfernsee, og er man etter slottsbesøket blitt tørst, så kan det anbefales å gå ned til sjøen, der det ligger et lite serveringssted med eget bryggeri – og fremragende øl. På den andre siden av sjøen ser man det gamle Vest-Tyskland. Berlinmuren gikk akkurat her. Man kan også krysse over til det gamle øst, via Glienickerbrücke, som spesielt er berømt for de spionutvekslingene som foregikk her. Rundt slottet ligger det et eksklusivt boligkvarter. Her var de allierte toppolitikere og generaler innkvartert under forhandlingene etter krigen. Og senere, da Sovjetunionen okkuperte Øst-Tyskland, ble eierne av husene i det flotte kvarteret kastet ut alle sammen og det engang så vakre området ble inngjerdet og omgjort til boliger for militære og politiet (Stasi).


Sanssouci slottet er Tysklands svar på Versailles, og en opplevelse av de store

Sommerslottet Sanssouci

I Postdam må man ikke unngå å besøke slottet Sanssouci og parken rundt det. Slottet var Frederik den Stores sommerpalass, og det er det nærmeste man kommer en tysk utgave av Versailles, selv om det langt fra er like stort eller like overdådig. Parken rundt slottet er deilig med mange små templer og et kinesisk tehus. Sanssouci slottet er oppført på1700-tallet med det formål å gi Frederik den Store et privat sted å trekke seg tilbake til - vekk fra hoffet i Berlin. Sanssouci betyr sorgløs eller sorgenfri, og det var her, at Frederik den Store skulle kunne slappe av uten bekymringer. Han var en litt merkelig fyr, Frederik den Store. På Sanssouci omga han seg med masser av hunder, men frasa seg kvinner på slottet. Deriblant hans egen kone. Han døde overvektig og mett av dager en augustdag i 1786. Sanssouci og de omkringliggende hager er oppført på UNESCO World Heritage-liste. Slottet ble ikke beskadiget under krigen og kunstskattene på slottet ble bevart sikkert - imidlertid ikke mer sikkert enn at russerne førte en del av skattene til Russland. Etter gjenforeningen ble Frederik den Stores ønske oppfylt, da han ble flyttet til slottet i et nytt gravmonument med utsikt ut over hagene.


Du kan oppleve en annerledes form for camping i Huettenpalast, utenfor Berlin

Campingplasser i området

Det finnes en del campingplasser i det nordøstlige Tyskland. I Potsdam, finner man blant annet, ikke så veldig langt fra Sanssouci, campingplassen Campingpark Sanssouci. En hyggelig plass der det f.eks. er mulig å leie sykler til en hyggelig tur i det sykkelvennlige området. Vil man i stedet prøve noe helt annerledes, kan man i Neuköln overnatte på campinghotellet Huettenpalast, som er et innendørs campinghotell, der man har samlet en masse campingvogner i en hall.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden