Flåttbekjekjempelse: Helgardering! | Din Fritid
Kan den nye turgarderoben forhindre angrep fra flotten?
Flåttbekjekjempelse

Helgardering!

Jeg hater flåtten! Jeg kan ikke forestille meg et eneste levende vesen som setter pris på, eller som har nytte av den. Den er stygg, og den kan være skummel om du ikke får fjernet den raskt. Men kjærligheten tilturer i skog og mark er sterkere enn hatet til flåtten, så i år har jeg bestemt meg for å gjøre en helgardering!

Siden klimaet er blitt mildere de siste årene, har flåtten blitt mer utbredt, og sesongen vesentlig lengre. Tidligere var det i de sørlige kyststrøkene du var mest utsatt. Mens nå er den vanlig lenger og lenger opp landet. Og flåttsesongen varer snart hele året enkelte steder. Skrekkhistoriene florerer i media, og selv om sjansen for å bli alvorlig syk kanskje ikke er så stor, er det kritisk om du skulle være uheldig.

Jeg har derfor vaksinert meg mot den mest alvorlige sykdommen (TBE), men vaksinen beskytter dessverre ikke mot borreliaskader. Så da jeg i tillegg fant ut at det faktisk produseres tøy som kan jage det lille møkkakrypet, ja da bestemte jeg meg for å teste ut om dette faktisk virker. Så nå har jeg skaffet meg en turgarderobe fra Hardfør AS (www.hardfor.no).


På bildene ser du turklærne jeg har brukt i håp om lure flåtten til å gå andre steder. Den løse turbuksa til venstre er foreløpig en favoritt! Alle klærne på denne siden er fra hardfor.no. Andre som tilbyr denne typen turtøy er bl.a. antibug.com, skadedyrbutikken.no, magasinet.no. For flere treff, søk på “flåttklær”.

Klærne er satt inn med et luktfritt stoff - Permethrin - som skal virke svært frastøtende på flåtten. Produsenten garanterer at plaggene tåler minst 70 runder i vaskemaskin og tøff turbruk uten å miste effekten.

Jeg ble også svært glad da jeg oppdaget hvor komfortable klærne er. Spesielt den løse turbuksen, tightsen og overdelene er helt på høyden med teknisk sportstøy. T-skjorten og genseren er litt lite elastiske og tettvevde, så her vil jeg anbefale å gå opp en størrelse om du ikke ønsker veldig tettsittende klær. Og sokkene er veldig trange. Bortsett fra dette, har jeg faktisk fått meg et sett med favoritt-turtøy!

Det er fremdeles relativt tidlig i sesongen, og foreløpig har jeg ikke funnet en eneste flått på meg selv (jeg har derimot fjernet flere fra hunden min, selv om han får tabletter på resept fra veterinæren). Så jeg krysser fingrene for at den gode trenden fortsetter ut hele sesongen…og den neste.

Et annet tips når du ferdes i skog og mark, er å alltid ha en fargerik caps, sekk eller noe annet som gjør at du er godt synlig for jegere og skiller deg ut fra elg og rådyr under jaktsesongen.  Det er ikke noe problem å ferdes i skogen selv om det er jaktsesong - og det er det i store deler av året - men det er lurt å ta noen forhåndsregler. (Capsen på bildet er fra milrab.no og koster 349 kroner.)


Behagelige sko er helt nødvendig om du skal få en god turopplevelse. Selv har jeg brukt fryktelig mye penger på å finne de perfekte skoene da jeg har akilles som krangler. Disse Skechers-skoene funker for meg, og du får dem på Zalando til 888 kroner.


Er du en av dem som ikke har prøvd hengekøye? Da vil jeg anbefale det på det sterkeste. Om du ikke ønsker å tilbringe natten ute i en, så er den helt super å ha med på tur uansett. Se for deg at du kommer til et nydelig vann, spenn opp hengekøya mellom et par trær, kryp oppi og bare nyt en times stillhet. Har du med deg en bok, en termos med kaffe og noe godt å spise…da har du ren lykke. Denne kommer fra Fjellsport, koster 99 kroner og veier bare 336 gram.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden