Norsk Friluftsliv oppfordrer: Få, men fine | Din Fritid
Det er vakkert på denne tiden av året, så det er viktig å komme seg ut og hente energi.
Norsk Friluftsliv oppfordrer

Få, men fine

At de lyse timene blir færre på denne årstiden, kommer vi ikke bort i fra. Så de timene vi får, må vi utnytte som best vi kan.


Har du en liten, lodden turkamerat, er det påkrevd å komme seg ut. Men uavhengig av dette, er det deilig å ta seg en liten tur for å klarne hodet og fylle lungene med frisk luft. Godt for både fysisk og mental helse.

– Nå går vi inn i en årstid som for mange kan bli ekstra tung i år. Vi må alle gjøre det vi kan for å ivareta vår egen psykiske og fysiske helse, og da er friluftslivet og naturen virkelig en gavepakke for oss nordmenn, sier Siri Meland, fungerende generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Utenlandske medier spør seg om ikke resten av verden har noe å lære av nordmenns forhold til natur og friluftsliv når vi nå skal komme oss gjennom en vinter med pandemi. Det er ikke uten grunn, mener lederen for fellesorganisasjonen for nasjonale 18 friluftslivsorganisasjoner.


Kanskje du har et lite tjern i nærheten hvor du kan finne roen? Enten alene, eller med venner og familie.

– Vi nordmenn er gode på å gjøre det beste ut av en lang, kald og mørk årstid. Vi lar ikke dette stoppe oss fra å være ute, men finner glede og velvære i naturen hele året, sier Meland.

Hun forteller at blant alle råd for å gjøre mørketida lysere, er det tipset om å ta seg en tur ut, hun aller helst trekker fram.

– Er du på hjemmekontor, så unn deg en tur ut i lunsjen og nyt dagslyset. Forskning viser at selv korte turer i naturen har en beroligende effekt på hjernen, og at det utløses positive hormoner når man er i grønne omgivelser. Dette roer ned nervesystemet vårt og gjør oss mindre stresset, forteller Meland.

En Ipsos-undersøkelse fra i vår viser at nordmenn merker positiv effekt av å være i naturen. Hele ni av ti sier at de føler seg mindre stresset og lettere til sinns etter en tur i naturen, viste undersøkelsen utført på vegne av Norsk Friluftsliv.


Høsten er gull, det gjelder å se seg rundt og nyte, enten det er en klynge med lønnetrær eller en fargesprakende solnedgang. Bare en 10-minutters tur kan gjøre godt.

Syv tips til hvordan du kan gjøre mørketida lysere

Utnytt dagslyset: Har du mulighet til å ta deg en rusletur ut på dagtid, så gjør det. Det er godt for både den psykiske og fysiske helsa.

Tenn et bål: Ikke bare lyser det opp, men forskningen viser at bål har en beroligende effekt på oss – og at det er godt for øynene å fokusere på flammene, og få en pause fra alt det kunstige lyset vi omgir oss med.


Sprakende bål i fjæra mens man venter på at sjøørreten skal bite. Dette er en aktivitet mange vil takke ja til å delta på. På denne tiden av året er det som regel trygt å fyre bål, men pass alltid på at bålet er slukket før du forlater det.

Lær deg noe nytt, digitalt eller fysisk: Det er bevist at livslang læring gir økt livskvalitet. Hver gang vi lærer oss noe nytt, dannes det nye koblinger i hjernen. Hva med å ta de digitale ferskingkursene til DNT, eller lære deg hvordan du bruker kart og kompass?

Prøv en ny aktivitet: Hvorfor ikke bruke mørketida på å prøve noe nytt? Hva med å ta brattkort for klatring, prøve turskøyting, eller trugetur? Sjekk ut hvilke tilbud som finnes der du bor, eller heng deg på en venn du vet driver med aktiviteten du har lyst til å prøve ut.


Kanskje pilking er aktiviteten du skal prøve deg på denne vinteren?

Ta en tur med mening: Hva med å ta en tur i nærområdet og plukke med deg litt søppel før snøen kommer? Ikke bare er det bra for hode og kropp, men da gjør du også noe fint for nærmiljøet ditt og kloden.

Inviter med ut: Ute er det enklere å opprettholde avstand og følge smittevernsregler. Det meste er hyggeligere å gjøre sammen med noen, så hvorfor ikke spørre om noen vil være med deg ut en tur. Hva med å stikke i skogen og lage noe mat sammen på bål eller primus?


Det skal ikke så mye til: Et par gode venner, en kanne med kaffe og noe kvist og kvast til et bål ute i snøen. Det kan bli en av dagene man husker som en av de virkelig gode.

Snakk med andre: Følelsen av isolasjon kan fort øke med mørketid og koronarestriksjoner. Ring kjente og kjære – de aller fleste har behov for å ha kontakt med noen, og føle at noen bryr seg. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden