Mattips: Airfryer i bobilen | Din Fritid
Mattips

Airfryer i bobilen

Har du noen gang følt savnet av en stekeovn når du er på tur? Hadde du vært hjemme hadde du kanskje bakt et ferskt brød om morgenen, fiksa en stek til middag, og deilige «sunne» hjemmelagde chips? Vel, alt dette kan du også gjøre på tur, med en airfryer.

La oss begynne med å se på hva en airfryer egentlig er. I prinsippet snakker vi om en bærbar kompakt stekeovn der varmen sirkulerer langt hurtigere rundt maten enn en tradisjonell varmluftsovn. Det gir den en sprø og gylden overflate. Denne teknologien lar deg tilberede mat som normalt ville blitt fritert, med betydelig mindre bruk av olje. Imidlertid kan airfryeren brukes til mer enn bare frityr; du kan også tilberede alt du vanligvis lager i stekeovnen. På grunn av sin kompakte størrelse og effektive strømbruk, er den også ideell for camping, inkludert bobilferier. Og fra familien min i England får jeg høre at selv på campingturer med telt, så har de som regel med seg sin airfryer på tur!

Bokinspirasjon

Jeg har i denne artikkelen testet en Wilfa Airfryer, og begynte å utforske den med hjelp av kokeboken “Den store airfryer-kokeboken”, av Trude Eide Straume. Boka gir deg tips og triks for matlaging i airfryeren og inkluderer oppskrifter for deilige frokoster, middager og festmåltider. Selv om ikke alle oppskriftene er like egnet for bobilbruk, fungerer de som en flott inspirasjon og utgangspunkt. Jeg har nå bakt, stekt, grillet og fritert i testfryeren, og favorittoppskriften så langt er bagels. Jeg elsker å lage dem ferske til frokost. Du kan også enkelt tilberede egg og bacon i airfryeren, perfekt følge til bagels.

I bruk

Det er minimalt med søl og lukt under matlagingen når du bruker airfryeren. Det er spesielt viktig når man tilbereder mat i en bobil eller vogn. Den er enkel å rengjøre, det er også viktig i et lite kjøkken på hjul. En annen praktisk funksjon er at airfryeren slår seg av automatisk når matlagingen er fullført. Det betyr at du kan slappe av eller ta en dukkert uten å bekymre deg for å brenne maten.

Lavere temperatur

Temperatur og timing er nøkkelen til god matlaging i en airfryer, så i begynnelsen kan det være du trenger å prøve deg litt frem, spesielt om du vil lage det samme som du lager i stekeovnen.

Du senker vanligvis temperaturen sammenlignet med en ovn, og koketiden reduseres ofte også. Og ja, du kan bruke en helt vanlig kakeform eller ildfast form også i en airfryer. Det vanskeligste er å finne noe som passer. Det finnes former i bakepapir som er tilpasset størrelsen du kan kjøpe, så slipper du å klippe opp bakepapir.

Et annet tips er å skaffe seg en sprayflaske til olje. Det å enkelt kunne spraye olje på maten er viktig med en airfryer. Jeg kjøpte min sprayflaske på Kitchn, men her er det mange på markedet.

Utvalget

Det finnes en rekke airfryer-merker og modeller på markedet. Testmodellen, en Wilfa Crispier Airfryer, har en kapasitet på 5,5 liter. Det passer fint til 2-5 personer, og er veldig fornøyd med den. Selv om vi som regel bare er to som er på tur, ville jeg ikke gått for noe mindre, siden jeg er veldig glad i å bake.

Konklusjon

Vil jeg anbefale en airfryer? Absolutt! Både for de som elsker å lage mat og for de som liker enkel oppvarming av måltider. Jeg har både stekt stek, laget ostesmørbrød og stekt chips. Så enten du ønsker å utforske nye retter eller du liker det helt enkle, vil du sannsynligvis glede deg over fordelene ved en airfryer. Den eneste ulempen jeg kan se, er at airfryeren tar litt plass i en allerede full bobil og at du må være tilkoblet strøm for å bruke den.

Oppskrifter

Langtidshevet brød

Dette er min egen oppskrift på langtidshevet brød, perfekt til frokost i bobilen. Smaker kjempegodt og gir veldig lite søl. Brødet er stort nok til 3-4 personer.

Du trenger

  • 6 dl hvetemel
  • 1 ts tørrgjær
  • Klype salt
  • 3 ½ dl kaldt vann
  • Oljespray
  • Frø til topping

Slik gjør du

  • Bland alle ingrediensene sammen til en klissete deig, og la den stå et lunt sted til heving natta over (8 timer eller mer).
  • Forvarm airfryeren og legg bakepapir i bunnen, hell over deigen, spray lett med olje og ha på ønsket frø.
  • Stek i 22 minutter på 200 grader.
  • Etter 11 minutter åpner du airfryeren og snur brødet, slik at det blir stekt på begge sider.

Bakte grønnsaker

Både mannen og jeg er veldig glad i ovnsbakte grønnsaker, og med airfryer blir de ekstra sprøe og gode. Perfekt tilbehør både til kjøtt og fisk.

Du trenger

  • Rotgrønnsaker (jeg brukte ulike beter og pastinakk)
  • Olje på sprayflaske
  • eller 2 ss olje i en pose
  • Noen kvister friske urter (timian, rosmarin eller oregano)
  • Salt og pepper
  • Saften av en halv sitron

Slik gjør du

  • Skjær opp ønskede grønnsaker, spray dem lett med olje (eller legg dem i posen med olje og rist godt).
  • Stek på 170 grader i ca 20 min (eller til de er så sprø som du liker dem).
  • Ta ut skuffen og rist grønnsakene under stekingen.
  • Når de er ferdige har du på salt og pepper, og rett før servering heller du over sitronsaften.

Bagels med egg og bacon

Dette er en skikkelig kickstart av en frokost, eller en digg lunsj. Stek først bagels, og mens de hviler, steker du egg og bacon.

Til 3 store bagels trenger du

  • 160 gram hvetemel
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 2 ½ gresk yoghurt (eller yoghurt naturell)

Topping

  • 1 egg til pensling
  • sesamfrø eller andre frø

Slik gjør du

  • Formvarm airfryeren på 200 grader.
  • Bland alle ingrediensene godt sammen til en deig. Kna til du har en fast og smidig deig.
  • Ha litt mel på bordet og del deigen i 3 emner. Form hvert emne til små boller og lag hull i midten på hver bolle.
  • Pensle bagelsene med egg og strø over frø. Stekes på 13 minutter. Jeg snur de etter halve steketiden.

Oreo Dessert

Når du vil overraske med noe godt til kaffen.

Du trenger

  • 1 paideig
  • 8 oreokjeks
  • 1 egg til pensling

Slik gjør du

  • Formvarm airfryeren til 180 grader.
  • Rull ut paideigen og skjær den i 8 trekanter.
  • Legg en kjeks i midten av hver trekant og pakk de forsiktig sammen.
  • Pensle med egg og stekes på 6-7 minutter.
  • Smaker aller best nystekt.

Fisketaco 

Du trenger

  • 400 gram fisk
  • 1 pk tacokrydder
  • 2 egg sammenvispet
  • 4 dl cornflakes

Slik gjør du

  • Formvarm airfryeren til 185 grader.
  • Tørk av fisken og del opp i ønskede biter.
  • Ha fisken i en skål og dryss over tacokrydder og bland godt.
  • Knus cornflakes for hånd.
  • Dypp fiskebitene først i egg og så i cornflakes og stek de i 5-6 minutter.

Forslag til tilbehør:

  • Tacolefse
  • Rømme
  • Salsa
  • Paprika
  • Tomat
  • Avokado
  • Agurk

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden