Airfryer i bobilen
Har du noen gang følt savnet av en stekeovn når du er på tur? Hadde du vært hjemme hadde du kanskje bakt et ferskt brød om morgenen, fiksa en stek til middag, og deilige «sunne» hjemmelagde chips? Vel, alt dette kan du også gjøre på tur, med en airfryer.
La oss begynne med å se på hva en airfryer egentlig er. I prinsippet snakker vi om en bærbar kompakt stekeovn der varmen sirkulerer langt hurtigere rundt maten enn en tradisjonell varmluftsovn. Det gir den en sprø og gylden overflate. Denne teknologien lar deg tilberede mat som normalt ville blitt fritert, med betydelig mindre bruk av olje. Imidlertid kan airfryeren brukes til mer enn bare frityr; du kan også tilberede alt du vanligvis lager i stekeovnen. På grunn av sin kompakte størrelse og effektive strømbruk, er den også ideell for camping, inkludert bobilferier. Og fra familien min i England får jeg høre at selv på campingturer med telt, så har de som regel med seg sin airfryer på tur!
Bokinspirasjon
Jeg har i denne artikkelen testet en Wilfa Airfryer, og begynte å utforske den med hjelp av kokeboken “Den store airfryer-kokeboken”, av Trude Eide Straume. Boka gir deg tips og triks for matlaging i airfryeren og inkluderer oppskrifter for deilige frokoster, middager og festmåltider. Selv om ikke alle oppskriftene er like egnet for bobilbruk, fungerer de som en flott inspirasjon og utgangspunkt. Jeg har nå bakt, stekt, grillet og fritert i testfryeren, og favorittoppskriften så langt er bagels. Jeg elsker å lage dem ferske til frokost. Du kan også enkelt tilberede egg og bacon i airfryeren, perfekt følge til bagels.
I bruk
Det er minimalt med søl og lukt under matlagingen når du bruker airfryeren. Det er spesielt viktig når man tilbereder mat i en bobil eller vogn. Den er enkel å rengjøre, det er også viktig i et lite kjøkken på hjul. En annen praktisk funksjon er at airfryeren slår seg av automatisk når matlagingen er fullført. Det betyr at du kan slappe av eller ta en dukkert uten å bekymre deg for å brenne maten.
Lavere temperatur
Temperatur og timing er nøkkelen til god matlaging i en airfryer, så i begynnelsen kan det være du trenger å prøve deg litt frem, spesielt om du vil lage det samme som du lager i stekeovnen.
Du senker vanligvis temperaturen sammenlignet med en ovn, og koketiden reduseres ofte også. Og ja, du kan bruke en helt vanlig kakeform eller ildfast form også i en airfryer. Det vanskeligste er å finne noe som passer. Det finnes former i bakepapir som er tilpasset størrelsen du kan kjøpe, så slipper du å klippe opp bakepapir.
Et annet tips er å skaffe seg en sprayflaske til olje. Det å enkelt kunne spraye olje på maten er viktig med en airfryer. Jeg kjøpte min sprayflaske på Kitchn, men her er det mange på markedet.
Utvalget
Det finnes en rekke airfryer-merker og modeller på markedet. Testmodellen, en Wilfa Crispier Airfryer, har en kapasitet på 5,5 liter. Det passer fint til 2-5 personer, og er veldig fornøyd med den. Selv om vi som regel bare er to som er på tur, ville jeg ikke gått for noe mindre, siden jeg er veldig glad i å bake.
Konklusjon
Vil jeg anbefale en airfryer? Absolutt! Både for de som elsker å lage mat og for de som liker enkel oppvarming av måltider. Jeg har både stekt stek, laget ostesmørbrød og stekt chips. Så enten du ønsker å utforske nye retter eller du liker det helt enkle, vil du sannsynligvis glede deg over fordelene ved en airfryer. Den eneste ulempen jeg kan se, er at airfryeren tar litt plass i en allerede full bobil og at du må være tilkoblet strøm for å bruke den.
Oppskrifter